Evcil hayvanlara mikroçip takılması zorunlu hale geliyor. Böylece hayvanların tüm bilgilerine ulaşılabilecek. Çip taktırmamanın cezası 10 bin lirayı buluyor. Köpek ve kediler için çip taktırma zorunluluğunun son tarihi farklı.
Erzurum Güncel- Aşılarının takibini, kaybolduklarında sahiplerine kolayca ulaşılabilmeyi sağlayan mikroçip uygulaması, evcil hayvanların sokağa terk edilmelerinin de önüne geçiyor.
Sahiplerin iletiÅŸim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor. Uygulama ile Türkiye’deki evcil hayvanların sayısının da tespit edilmesi amaçlanıyor.
CEZASI 10 BİN LİRA!
Henüz evcil hayvanlarına çip yerleştirmeyenler ise 10 bin liraya kadar varan para cezaları ile karşılaşabilecek.
KEDİLER İÇİN BİR YIL, KÖPEKLER İÇİN SON 3 HAFTA
Evcil hayvanlara getirilen zorunlu deri altı mikroçip uygulamasında köpekler için tanınan sürenin bitmesine sayılı günler kala veterinerlerde yoğunluk yaşanıyor.
Hürriyet.com.tr’de yer alan habere göre, Veteriner Hekim Tuğçe Yalçın uygulama ve kapsamı hakkında ÅŸu bilgileri verdi:
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, 2021 Ocak ayı itibariyle ilk olarak köpeklere mikroçip taktırma zorunluluÄŸu getirdiÄŸini hatırlatan Yalçın, “Ocak ayından itibaren çip takılmamış herhangi bir köpek dostumuz tespit edildiÄŸinde kiÅŸiler önce uyarılacak. Uyarılara raÄŸmen köpeÄŸe hala çip takılmadığı tespit edilirse kiÅŸi, cezai yaptırımlarla karşılaÅŸacak’’ dedi.
İlk hedefin sahipli hayvanları kapsadığını da belirten Yalçın, “2022 Ocak ayından itibaren de kedi ve gelinciklere zorunluluk gelecek” dedi.
Uygulamanın amacına yönelik de konuşan Yalçın, Türkiye’deki hayvan popülasyonunun tam olarak bilinmediğini en başta da kedi ve köpeklere dair kesin bir sayı ifade edilemediğini söyledi.
Yalçın, gelen mikroçip uygulamasıyla bu rakamların kesinlik sağlayacağını belirtti. İnsanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara geçebilecek bazı hastalıklarının tespiti için de kolaylık sağlayacağını açıklayan Yalçın, en başta kuduz hastalığını örnek gösterdi.
Yalçın ÅŸunları söyledi: “Ülkemizde kuduz hâlâ görülen bir hastalık. Herhangi bir tedavisi bulunmadığı için de tespit ve ihbar edilmesi çok önemli. Mikroçip uygulaması, bu gibi hastalıklar için de bir takip programı oluÅŸturuyor. Çipli bir hayvanın saÄŸlık geçmiÅŸine ulaşılabileceÄŸi için herhangi bir ısırılma olayında vakaya anında müdahale imkânı saÄŸlayacak”
Kaynak: http://www.gazeteguncel.com/