İLK HAYVAN DÜZENLEMESİ…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp



120778Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Danimarka ve Türkiye’de hayvan refahı konulu konferans düzenledi, fotoğraf: cihan Prof. Arıkan: İlk hayvan hakları düzenlemesi Osmanlı’da yapıldı VI Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi faali Dekanı Prof. Dr. Şevket Arikan, dünyada ilk hayvan haklan düzenlemesinin Osmanlı padişahlarından 3. Murad tarafından 1587 yılında yayınlanan fermanla yapıldığını, söyledi. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası katkılarıyla Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından ‘Türkiye ve Danimarka’da Hayvan Refahı’ konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Arıkan, Avrupa’da hayvan refahına ilişkin ilk yasal düzenlemenin 1950 yılında Danimarka’da yapıldığını, ancak Osmanlı’da bu konuda asırlar önce ilk adımın atıldığını belirtti. 
Arıkan, Osmanlı padişahlarından Sultan 3. Murad tarafından 1587 tarihinde yayınlanan bir fermanla, taşımacılıkta kullanılan at. 
ile katırlara kapasitelerinin üzerinde yük taşıttırılmasının yasaklandığını, hayvanların bakım, beslenmesine özen gösterilmesinin istendiğini ve fermana uymayan hayvan sahiplerinin cezalandırılacaklarının bildirildiğini açıkladı. Osmanlıdaki hayvan sevgisi ve hayvanların refah içinde yaşamasına gösterilen özenin 1400 yıl önce gelen İslam dininden kaynaklandığına vurgu yapan Arıkan, İslam dininin hayvanlara iyi muameleyi emrettiği ve onlara, eziyetin her türlüsünü de yasakladığını ifade etti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 + 9 =

Yeniler

Köşe Yazıları