Barınakların mutsuz konukları…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

4205Ataerkil bir yapıdan çekirdek aileye doğru hızla geçiş yapan toplumumuzda insanlar, evlerinde sıkılmamak için çeşitli uğraşlar edinmeye başladı. Şimdilerde en moda olansa mutlaka bir hayvan sahibi olmak.
Aileler evlerinde kediden köpeğe, kuştan balığa bir I çok hayvanı beslerken, hayvan barınakları yetkililerinin yaptıkları açıklamalar kafaları karıştırıyor. İnsanların büyük bir iştahla ve şevkle evlerinde bakmak için hayvan özellikle köpek aldıklarını kaydeden yetkililer, “Ancak, aradan geçen birkaç sene sonra insanlar sokağa bırakmaya kıyamadıkları hayvanlarını barınaklara getirip bırakıyorlar. Hemen hepsinde benzer sebepleri işitiyoruz. ‘Taşınıyoruz ve köpeğimizi (ya (da kedimizi) yeni evimize götürmemiz mümkün değil’; ‘Büyüdüğünde bu kadar iri olacağını bilmiyorduk, kocaman oldu’, ‘Ona fazla zaman ayıramıyoruz’; ‘Bahçeyi birbirine katıyor’. Ailelerin köpeklerini barınağa bırakırken ‘Biz ona yeni bir yuva bulmakla uğraşamıyoruz, ama eminiz ki barınakta birileri onu sahiplenecektir, çünkü o çok iyi bir köpek‘ sizleri bizi çileden çıkartıyor” diyor.
İnsanların köpek beslemeyi bir eğlence gibi gördüklerini ancak onları anlayamadıklarını belirten yetkililer, “Köpeklerde biz insanlar gibi duygusal tepkiler geliştirir. Barınağa bırakılan köpekler, ilk anda daracık bir alanda kalabalık bir gurupla baş başa kaldıklarında şok geçirir.
Sahiplerinin kendisini neden buraya bıraktığını anlayamaz ve onları bekler. Bu süre uzadıkça, aileleri beklemekten sıkılır ve bulunduğu ortamı sahiplenir, saldırganlaşır.
Saldırganlaşan köpeklere bekleyen son ise imha edilmektir. Çok merak ediyorum, aileler o köpekleri yavruyken, büyüdüklerinde imha edilsin diye mi alıyor?” diyor.
Bugün barınaklarda olan köpeklerin çok önemli bir oranının safkan köpekler olduğuna dikkat çeken yetkililer; “İster Manavgat’ta, ister Antalya’da isterseniz Türkiye’nin herhangi bir yerinde, hangi barınağa giderseniz gidin, köpeklerin yarıya yakını safkandır. Aileler o köpekleri yavruyken almıştır. Büyüyünce barınağa getirmişlerdir. Bu, o köpeklere yapılan en büyük kötülüktür” diyor.
Köpeklerin yavruyken doğada yetişmesi durumunda kendi kendilerine yetebilecek ve karınlarını doyurabileceklerine dikkat çeken yetkililer; “Ama küçüklükte evde beslenen köpeklerin av ve avcılık ve besin bulma yetenekleri ortadan kalkıyor. Bu köpekler mecburen barınaklara veriliyor. Bu köpeklerin sokağa bırakılması durumunda yaşama şansları olmaz” diyor. Yetkililer evcil hayvan edinecek olan aileleri bu konulara dikkat etmelerini istiyor.
Konuklar  Barınaklara bırakılan köpekler, sahiplerinin kendilerinin neden terk ettiğini anlamadan gözleri yaşlı bir şekilde günlerce onların yolunu, gözlüyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları