İlk Kedi Fotoğrafı Bilinebilir Mi?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Sosyal medyada ve haber sitelerinde “tarihin ilkleri” hakkında sıklıkla yanlış bilgi paylaşılıyor. Tarihin ilk kedi fotoğrafı olduğu iddiasıyla paylaşılan aşağıdaki görsel de bunlardan biri…

  • Görsel arama sonuçlarında paylaşımdaki fotoğrafın ilk kaynağına ulaşılamıyor.
  • Ancak tarihteki ilk kedi fotoğraflarından birinin Harvard Kütüphanesi’nin arşivindeki kaseden su içen kedi fotoğrafı olabileceği ve bu fotoğrafın 1840-1860 yılları arasında çekildiği düşünülüyor.
  • İlk kedi fotoğraflarıyla ilgili tüm bulgular, 1880’den öncesine işaret ediyor.
  • Paylaşımdaki fotoğraf teknik olarak ilk çekilen fotoğraflara göre, daha iyi bir çözünürlüğe sahip. Kedilerin eski fotoğraflarını incelediğimizde, iddia kaynağı görüntünün 1840’larda kullanılan yöntemlerle oluşturulmadığı görülüyor

1880’den önce çekilen kedi fotoğrafları var

Tarihteki ilk kedi fotoğraflarından birinin Harvard Kütüphanesi’nin arşivindeki kaseden su içen bir kedi fotoğrafı olabileceği, fotoğrafın 1840-1860 yılları arasında çekildiği düşünülüyor. Fotoğraf, fotoğrafçı Louis Jacques Mande Daguerre’nin ismini taşıyan dagerreyotipi (gümüş nitratla ışığa duyarlı hale getirilen bakır levhaların, camera obscura içinde 10 ila 20 dakika pozlanmasına dayalı fotoğraf tekniği) tekniğiyle işlenmiş.

İngiltere, Brighton’da yaşayan Pointer, 1870’lerde “Brighton Kedileri”nde çektiği bir dizi fotoğrafla tanındı. Pointer, kedilerin dinlenmek, süt içmek ve sepetlerde uyumak gibi düzenli kedi hareketlerini yaparken fotoğraflarını çekti, ancak kedilerini mizahi veya alışılmadık pozisyonlarda konumlandırmaya başladığında fotoğrafları daha popüler hale geldi. Örneğin, bir fotoğrafta bisiklet üzerinde bir kedi görülüyor.

The Art Journal of London’ın 1879 sayısında yayınlanan Pointer’ın geniş hayvan fotoğraflarından oluşan bir incelemesine bakıldığında, görüntülerin kesinlikle eğlenceli olduğu vurgusu dikkat çekiyor. Brighton Cats serisinden birkaç ek görüntünün yer aldığı İngiltere’nin ilk fotoğrafçılarını içeren bir web sitesi olan Sussex-Photohistory’yi yöneten fotoğraf tarihçisi David Sinkin, Pointer’ın bir kediyi fotoğraflayan ilk kişi olmadığını söyledi. Örneğin, William Henry Mason Jr., 1860 dolaylarında çektiği aşağıdaki fotoğraf için Sinkin, “gümüş bir bakır plaka üzerine fotoğrafik bir görüntünün sabitlenmesi”ni içeren bir “dagerreyotip işlemi” ile oluşturulduğunu söylüyor.

 

 

1870’li yıllarda ise birçok kedi fotoğrafını, kedi fotoğrafçısı olarak bilinen Harry Pointer sayesinde görüyoruz. Pointer, kedileri dinlenirken, süt içerken veya bir sepette uyurken çekmiş.

Ancak yine de tarihteki ilk kedi fotoğrafının ne zaman çekildiğine dair kesin kanıtlar yok. Ancak paylaşımdaki kedinin ilk fotoğraflardan biri olmadığı muhakkak. Çünkü fotoğrafı teknik olarak ilk çekilen fotoğraflarla da kıyasladığımızda daha iyi bir çözünürlüğe sahip.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − 13 =

Yeniler

Köşe Yazıları