İspanya’dan, Dünya’ya Örnek Olacak Yasa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
İspanya’da sol koalisyon hükümeti, hayvanlara kötü muamele edenlere 24 aya kadar hapis cezası öngören yasa tasarısını meclise gönderme kararı aldı. Bakanlar Kurulu toplantısında sunulan yasa tasarısı, hayvanların itlafı, kötü muamele görmesi, mağazalarda satışı ve teşhir edilmesinin yasaklanmasını, evcil hayvan sahiplerinin sorumluluklarının artırılmasını öngörüyor

 

İspanya tarihinde ilk defa hayvanların korunmasına yasal düzenleme getirmeyi amaçlayan hükümetin tasarısı, hayvanlara kötü muameleye 24 aya kadar varan hapis cezasının yanı sıra 600 ile 600 bin euro arasında değişen para cezaları içeriyor. Tasarı, evcil hayvanların yalnızca profesyonel yetiştiriciler tarafından üremelerinin sağlanmasına izin verirken, ticari amaçlı kullanımının sonlandırılmasını hedefliyor.

İspanya’da köpeklerin ve kedilerin artık bir nesne olmadığını belirten yasa 5 Ocak’ta yürürlüğe girmişti. Buna göre; köpekler ve kediler ilk kez canlı ve hissedebilir varlıklar olarak kabul edildi.  Alınan kararlar Sosyal Hukuk Bakanlığı , Hayvanların Korunması ve Haklarına ilişkin yeni yasasıyla daha da ileri gidecek.

Hâlâ onay bekleyen bu önlem, bütünlüğü korumayı, mülkiyeti düzenlemeyi ve evcil hayvanlarla sorumlu bir şekilde bir arada yaşamayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu metnin ana yeniliklerinden biri, köpek sahibi olmak isteyenlerin akredite bir eğitim kursu almaları gerektiği. Bireylerin evlerinde beşten fazla hayvan bulunamaz ve sahiplenmek isteyenlerin zooloji merkezine kursiyer olarak kayıt yaptırması istenecek.

Bakan Ione Belarra  , “Ülkemizde terk edilenlerin sayısını azaltmak, çünkü bu terklerin %30’u insanların hayvan sahibi olmanın ne anlama geldiğine dair bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.” açıklamasında bulundu.

Yeni yasa sıkı denetimler getirecek

Kurs dışında, bu yeni yasanın bir diğer önemli tedbiri de “sıfır kesim” yani evcil hayvan kesiminin yasaklanması. Sadece ” sıhhi veya ötenazi nedenleriyle” gerçekleştirilebilir.

Aynı şekilde evcil hayvan sahipleri de hayvanlarını belirli bir süre başıboş bırakamazlar. Yönetmelikler, herhangi bir evcil hayvan için üç gün ancak köpekler için maksimum 24 saat belirliyor.

Yeni metnin içerdiği anahtarlardan bir diğeri de, yalnızca uzmanlaşmış mağazaların balık satmasına izin verilecek ve geri kalan hayvanların ticarileştirilmesi, sergilenmesi ve halka arzının yasaklanması.

Boğa güreşlerini kapsamıyor

Ayrıca hayvanların kültürel, sanatsal veya turistik amaçla acı çekebileceği etkinliklerde kullanılması da yasaklanıyor. Hükümetin tasarısı, ülkede ulusal kültürel miras olarak tanınan boğa güreşlerini ise kapsamıyor.

Kaynak: Elespanol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları