Kafilede Evcil Dostlar da Var

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna hava sahasının kapalı olması nedeniyle kara yoluyla tahliye planı kapsamında, önceki gün yola çıkarak önce Romanya ve Bulgaristan’a giden, ardından Türkiye’ye gelen kafiledeki vatandaşlar, ülkeyi terk ederken yanlarına en sevdikleri dostlarını da aldılar

Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşları yurda giriş yapmaya başladı. Ukrayna’dan yola çıkan otobüslerde evcil hayvanlar da taşındı.

Evcil dostlarını da yanlarına aldılar

5 gün önce sahiplendikleri kedi ile Türkiye’ye gelen 2 arkadaş Semih Gökkaya ve Batuhan Koçak “ Çok yeni bu kedi. Aniden oldu, getirmek zorunda kaldık. Biz bir arkadaşımızdan aldık, aldıktan 2 gün sonra Odessa’da savaş çıktı. 3 gündür bizimle birlikte seyahat ediyor. Adını Odessa koyduk” dedi.

Bir arkadaşının bıraktığı küçük kediyi savaşın ortasında bırakmaya gönlünün razı gelmediğini anlatan Koçak, “Biz gelirken belli başlı yerlerde patlamalar vardı. Odesa’da yoktu fakat Kiev’de vardı. Arkadaşımın sokağa bıraktığı kediyi de alıp hemen konsolosluğumuza gittik sağ olsunlar bize en iyi şekilde yardımcı oldular. Çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Köpeğiyle Ukrayna’nın Odessa Şehri’nden İstanbul’a gelen Yasin Şahin, “Biz savaşın olacağını düşünmüyorduk. Bir sabah bomba sesine uyandık orada fark ettik. Dönüp dönmeyeceğime ailemle karar vereceğim” dedi.

Türk gümrüğünde işlemleri tamamlanan ilk kafilede yer alan 248 Türk vatandaşı, aynı otobüslerle İstanbul’a doğru yola çıktı.

Araçlarıyla gelen vatandaşlar veya Ukrayna’ya gönüllü ulaşan ekipler de kurtarabildiği canları yanında getirmeye çalışanlardan oldu. Vatandaşlar tahliye sürecinde kendilerine yardımcı olan Türk Dışişleri yetkililerine teşekkür etti. AFAD’ın 7 insani yardım tırı da Ukrayna’ya doğru Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan hareket etti.

Savaşın devam ettiği bu süreçte Polonya-Ukrayna İşbirliği Vakfı “U-Work”, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla Ukrayna’lıların ülkeyi terketmek zorunda kalması halinde, hayvan dostlarıyla sınırı geçmelerine izin vereceğini açıkladı.

U-Work’ün yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

”Ukrayna’daki olağanüstü hal ve sıkıyönetim nedeniyle Veteriner Müfettişliği organları, AB’den evcil hayvanlarla seyahat eden kişilerin AB’ye girişini engellememektedir.”

”Prosedürler sınır geçiş noktalarında uygulandı, bu nedenle tüm yolculardan evcil hayvanı olduğunu beyan etmeleri ve varsa veteriner belgelerini göstermeleri isteniyor. Sonraki adımlar gümrük yetkilileri ve resmi veterinerler tarafından sınır geçiş noktasında belirtilecektir.”

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − 11 =

Yeniler

Köşe Yazıları