KKTC İçin ‘Aşısı’ Ve ‘Testleri’ Tam Olmalı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Veteriner Dairesi Başhekimi Dr. Mehmet İsfendiyaroğlu, KKTC’ye evcil hayvanını getirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususların olduğunu söyledi. İsfendiyaroğlu, can dostlarıyla seyahat edecek kişilerin hayvanının ‘aşılanmış’ veya yıllık ‘destek aşılarının’ tam olmuş olması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği Dünya Hayvan Hakları Standardı’na göre 3 aylıktan küçük hayvanların yurtdışına seyahat edemeyeceğini kaydeden İsfendiyaroğlu, 3 aylıktan büyük olanlar için de bazı kuralların olduğunu dile getirdi. “Karma aşılar yılda 1 kez yapılmalı” İsfendiyaroğlu, 3 aylıktan büyük hayvanların ülkeye ithal edilmeden önce çeşitli hastalıklar bakımından ‘aşılanmış’ veya yıllık ‘destek aşılarının’ yapılmış olması gerektiğini belirtti. Ülkemizde kedi ve köpeklere hastalık önleyici 5’li aşıların 3 doz karma aşı olarak uygulandığını söyleyen İsfendiyaroğlu, karma aşıların yılda 1 kez yapılmasının yeterli olduğunu vurguladı.

İsfendiyaroğlu, kuduz aşısının üzerinden 1 ay geçmeden adaya getirilen hayvanların 30 günlük süreyi tamamlamaları için karantinaya gönderildiğini belirterek, her 1 gün için 15 TL ücret alındığını söyledi. İsfendiyaroğlu, karantina süresi dolan hayvanlara 885 TL ücreti olan kuduz titrasyon testi yapıldığını, ancak bu test için getirilen özel veteriner ile Ankara’ya gönderilen testin kargo masraflarının hayvan sahibine ait olduğunu söyledi. Kuduz Aşısı her yıl 1 Ocak ve öncesinde yapıldığı zaman titre testi ‘hayvan ölene kadar’ geçerliliğini korur. Ancak Kuduz Aşısının tekrar eden dozu1 yılı geçtikten sonra yapılırsa, yasa gereği Kuduz Aşısının sirküsü bozulmuş olur. Bu durumda seyahat edecek hayvanlara son Kuduz Aşısının yapıldığı günden 1 ay sonra tekrar kuduz testi yaptırmak gerekir.” “

Özellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarıyla gelecek olan kişilerin can dostlarına Parvo, Distemper, Hepatitis, Leptospira, Adenovirus, Feline, Enteritis veİnfluenza gibi aşıların yanı sıra ‘Kuduz Aşısı’ ile ‘Kuduz Titrasyon’ testini de yaptırmış olması gerekiyor.

İsfendiyaroğlu ayrıca, hayvan sahiplerinin karantinada tutulan can dostlarının beslenmesinden de sorumlu olduğunu belirtti.

Bu işlemlerden habersiz olan veya bu aşıları eksik yaptıran birçok hayvan sahibinin can dostu elinden alınarak karantinaya gönderiliyor. Can dostundan ayrı kalan hayvan sahipleri karantina ücretleri ile diğer masrafları da cebinden karşılamak zorunda kalıyor. Bu da hem hayvan sahiplerini, hem de can dostunu zora sokuyor.

İsfendiyaroğlu, gidilen ülkenin şartlarına göre aşı programının değişiklik gösterebileceğini, ancak 2 karma aşıyla gelen hayvanların da kabul edildiği söyledi.

“Her hayvan için ithal izni alınmalı”

İsfendiyaroğlu, KKTC’ye getirilecek hayvanlar için yapılması gereken bir diğer işlemin de ‘ithal izni’ olduğunu söyledi. Hayvan sahiplerinin yolcu beraberinde en fazla ‘5 hayvan’ getirebileceğini belirtti. İsfendiyaroğlu,250 TL olan ithal izni başvurusunun düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün geçerlilik süresinin olduğunu vurguladı. Dr. Mehmet İsfendiyaroğlu, ülkemizde sadece köpekler için mikroçip uygulaması zorunluluğu varken Türkiye’de bu durumun kediler için de geçerli olduğunu söyledi.

Mehmet İsfendiyaroğlu, KKTC’ye İngiltere’den getirilecek kanatlı hayvanlar için sağlık belgesinin yanında hayvanın nerede üretildiğini gösteren CİTES belgesinin de istendiğini söyledi. İsfendiyaroğlu, Türkiye’den getirilecek kanatlı hayvanlar içinse Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı özel standartlı sağlık belgesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × one =

Yeniler

Köşe Yazıları