Geçtiğimiz hafta sosyal medyaya yansıyan videoda bir kişinin elindeki uzun bir cisimle bir köpeğe peş peşe vurduğu görülüyordu. Sosyal medya aracılığıyla öğrendiğimiz bu vahşet içimizi parçaladı. Bir kısmımızı da çok öfkelendirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki görüntülerle ilgili 2 şüphelinin tutuklandığı açıklandı. Emniyetteki ifadelerinin ardından tutuklanan şüphelilerden görüntülerde köpeğin başına kürekle vuran Murat B. ile köpeği sürükleyerek götüren Sefa Ç.’yi denetlemeyen kurum yetkililerinin de sorumlu olup olmadığı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacaktır.
UNUTULMAMALIDIR!
Bu tür olaylara ilişkin geçici tepkiler yerine kalıcı tedbirler alınmalıdır. Bu da ancak kanunla olur. 2022 Temmuz ayında yapılan kanun değişikliği tam da bunun için gerekliydi. Yeterli olmasa bile gerekliydi.
Kanun No. 7332 Kabul Tarihi: 9/7/2021
MADDE 1 – 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde, (o) bendinde yer alan “Çevre” ibaresi “Tarım” şeklinde değiştirilmiş, fıkraya aşağıdaki (p) bendi eklenmiş ve (j) bendinde yer alan “ve süs” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“ı) Ev Hayvanı: Gerçek veya tüzel kişiler tarafından özellikle evde, iş yerlerinde ya da arazisinde özel ilgi ve refakat amacıyla muhafaza edilen, bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvanı,”
“k) Hayvan Bakımevi: Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların rehabilite edileceği bir tesisi,”
“p) Rehabilitasyon: Sahipsiz hayvanların tedavi ve parazit mücadelesinin yapılmasını, aşılanmasını, kısırlaştırılmasını ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle işaretlenmesini,”
MADDE 2 – 5199 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi ve (k) bendinin ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (k) bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“j) Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlar ve eğitim çalışmaları yapar. Ayrıca yerel yönetimler, ilgili karar organının uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurar.”
“Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlüdürler.”
“Dijital kimliklendirme yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 3 – 5199 sayılı Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak” ibaresi, üçüncü ve beşinci fıkralarında yer alan “ve süs” ibareleri ile beşinci fıkrasında yer alan “bilhassa ev ve bahçesi içerisinde” ibaresi madde metninden çıkarılmış, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, altıncı ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
“Ev hayvanı ve kontrollü hayvanları bulundurma ve sahiplenme şartları, hayvan bakımı ve korunması konularında verilecek eğitim ile ilgili usul ve esaslar ile sahiplenilerek bakılan hayvanların çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirler, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”
Bir kısmını Resmi Gazete’deki haliyle yazıma eklediğim bu değişikliklerin önemi şimdi anlaşılacaktır. Hayvanları mal ve eşya olmaktan çıkaran bir kısım düzenlemeler faillerin tutuklu yargılanmalarına sebep olmuştur. Tutukluluğun yalnızca bir tedbir olduğu unutulmamalı, caydırıcı olabilmesi için TCK düzenlemesi yapılarak cezaların arttırılması gerektiği açık bir vakıadır.
Şiddet kabul edilemez ve yasal düzenlemelerin devamı şarttır.
Saygılarımla.
Av. Koray MARAL
Nafi Hukuk & Danışmanlık Bürosu