Hayvanla kurulan duygusal iliÅŸkinin, dopamin ve endorfin gibi mutluluk hormonlarının düzeylerini arttırarak, stres ve anksiyete düzeyini azalttığına dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, evcil hayvan ile insan arasında kurulan ‘baÄŸlanma’ niteliÄŸinin, insan insana kurulan “baÄŸlanma” ile benzer niteliklere sahip olduÄŸunu bildirdi. Güler, kaygı ve stresin arttığı, insan insana desteÄŸin sınırlı olduÄŸu koronavirüs salgınında, evcil hayvanlara yönelik ilginin artması, baÄŸlanmanın iyileÅŸtirici gücünü göstermesi bakımından da oldukça anlamlı olduÄŸunu ifade etti.
Tüm dünyada etkisini gösteren korona salgınının, yaÅŸamımızın bir anda deÄŸiÅŸmesine neden olan en belirgin engeli sosyalleÅŸme ve sosyal yaÅŸam üzerindeki olumsuz etkileridir. Åžimdiye kadar hiç de alışık olmadığımız sosyal mesafe, izolasyon gibi kavramlarla tanışıp hayatlarımızı eve sığdırmaya çalıştığımız günlerde en çok iliÅŸki ve baÄŸ kurma ihtiyaçlarımız engellendi. Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, pandemide evcil hayvanların hayatımıza olumlu katkısı hakkında bilgiler verdi…
“Uzun süreli kapanmaların olduÄŸu sosyal izolasyon sürecinde, kaygı, stres gibi olumsuz duygularla baÅŸ etme becerileri olarak bilinen psikolojik saÄŸlamlığın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Korona salgınının psikolojik etkileri her yaÅŸ grubu için farklılık gösterse de, sosyal izolasyonda her yaÅŸ grubu için baÄŸ kurma ve iliÅŸki içinde olma ihtiyacının ortak olduÄŸunu biliyoruz. Bu ihtiyacının karşılanmasında ortak bir çözüm arayışı olarak evcil hayvan edinmenin arttığı gözlemleniyor. Yakın iliÅŸkilere yönelik evrensel eÄŸilimimizin kısıtlandığı bu dönemde, bu ihtiyacı karşılamada oldukça etkili olduÄŸu bilinen evcil hayvanların tercih edilmesi de şüphesiz çok anlamlı. Evcil hayvanlar ile insanlar arasındaki iliÅŸkiyi inceleyen çalışmalar her geçen gün artarken korona döneminde bu iliÅŸkinin daha etkili ve anlamlı olduÄŸu söylenebilir. Evcil hayvanların terapötik etkilerinin olduÄŸunu gösteren birçok çalışma bulunmaktadır. Fiziksel ve psikolojik sorunlarda hayvan destekli terapilerin oldukça önemli etkileri vardır. Evcil hayvanlarla kurulan iliÅŸkinin empati, iletiÅŸim becerileri, sosyal beceri geliÅŸimini arttırarak olumlu kiÅŸilik özellikleri geliÅŸtirmeye katkıları bulunmaktadır. Evcil hayvanlarıyla güçlü bağı olan yaÅŸlıların diÄŸerlerine göre depresyon ve anksiyete semptomlarını daha az yaÅŸadıkları, kanser hastalarının daha az kaygı ve stres yaÅŸadıkları, diÄŸerlerine göre depresyona girme oranlarının daha az olduÄŸu görülmüştür. Bu olumlu etkilerin nasıl ortaya çıktığına bakıldığında, hayvanla kurulan iliÅŸkinin, dopamin ve endorfin gibi mutluluk hormonlarının düzeylerini arttırarak, stres ve anksiyete düzeyini azalttığı görülmüştür. Hatta evcil hayvan ile insan arasında kurulan ‘baÄŸlanma’ niteliÄŸinin, insan insana kurulan “baÄŸlanma” ile benzer niteliklere sahip olduÄŸunu bildiren çalışmalar bulunmaktadır. Evcil hayvana baÄŸlanmada kaygılı bireylerin baÄŸlanma düzeyinin diÄŸerlerinden daha yüksek olduÄŸunu göz önüne aldığımızda, kaygı ve stresin arttığı bu dönemde evcil hayvanların daha çok tercih edildiÄŸini ve oldukça önemli bir destek mekanizması olduklarını söylemek mümkündür. İnsan insana desteÄŸin sınırlı olduÄŸu korona salgınında, evcil hayvanlara yönelik ilginin artması, baÄŸlanmanın iyileÅŸtirici gücünü göstermesi bakımından da oldukça anlamlı.”
Kaynak: sabah.com.tr
