Pandemi de edinilen evcil hayvanlar neden daha mutsuz?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar 2020’nin başından beri evde daha fazla zaman geçiriyor. İnsanların çoğu için bu, evcil hayvan almak için mükemmel bir fırsat gibi görünüyordu. Yalnızca İngiltere’de , pandeminin başlangıcından bu yana tahmini 3,2 milyon hane evcil hayvan edindiği belirtiliyor. Köpekler yuva bulma konusunda %57 ile kedilerden çok daha şanslı… %37 ile en çok sahiplenilen hayvanlar arasında kediler 2. sırayı alırken, geri kalanını ise kuş, hamster gibi diğer hayvanlar oluşturuyor.

Pandemi süreci evcil hayvanları etkiliyor

Karantina sırasında edinilen köpek yavruları, sinirlilikten, korkuya dayalı saldırganlığa kadar değişen stres kaynaklı davranışlarla ilişkili olduğu bilinen kritik sosyalleşme deneyimlerini ve eğitimlerini kaçırıyor .

Köpeklerimizin çoğu için hayat geçen yılın çoğunda normal değildi. Diğer köpeklerle daha az etkileşime girdiler, eve daha az ziyaretçi geldi ve pandemi başladığından beri çok az yalnız kaldılar.

Kısıtlamalarda edinilen yavrular artık daha hassas

Kısıtlama süresinde yuva bulan yavru evcil hayvanlar, normal düzeni, sizin tüm aile fertleriyle birlikte evde olduğunuz zamanlar olarak algılıyor. Peki ya evden gittiğiniz de… İşte bu onlar için alışılmadık bir durum….

Kısıtlı bir kişi sayısıyla sürekli olarak evde olunmasına alışan hayvanlar, normalleşme süreciyle birlikte yalnızlığa alışırken ciddi stres sorunlarıyla baş başa kalabilir.

Pandemi süreci köpekleri de strese soktu

Bu, köpek davranışında gözle görülür bir değişikliğe yol açmıştır. Çocuklara yaklaşıldığında ve onlar tarafından tutulduğunda hırlama, çıtlatma veya ısırma, karantina sırasında %57 arttı. Google’da “köpek havlaması” ve “köpek ısırığı” aramaları sırasıyla %48 ve %40 arttı, bu da karantina süresinin bazı yönlerinin evcil hayvanlarımız için özellikle zorlayıcı olduğunu gösteriyor.

Evcil hayvanınız stresli mi?

Evcil hayvanınızdaki stres belirtileri, yıkıcı davranışlar veya ses çıkarma gibi bariz olabilir. Ancak, nefes nefese kalmak veya salya akıtmak, ilerlemek, pencereleri ve kapıları tekrar tekrar kontrol etmek veya kendilerini çiğnemek veya kaşımak gibi daha incelikli kaygı belirtileri de vardır.

Artık daha mutsuzlar

Geçen yıl yapılan araştırmalar, ankete katılan köpek sahiplerinin %82’sinin, bir hane üyesi meşgulken köpeklerinin sızlanmasında veya havlamasında bir artış fark ettiğini gösterdi.

İyi haber şu ki, köpeğinizi sokağa çıkma yasağının hafifletilmesine hazırlamak ve her durumda uygulayabilecekleri hayati becerileri öğretmek için çok geç değil.

Köpeklerinizi normalleşme sürecine yavaş yavaş hazırlayın

Ev dışında daha fazla zaman geçirmeye başlıyorsanız, rutindeki bu değişikliğin evcil hayvanlarınız için stresli olduğunu unutmamalısınız. Gelecekteki sorunlardan kaçınmak için önleyici tedbirlere şimdi başlayın.

Daha önce yalnız bırakılmaya alışmış bir köpeğiniz varsa, gün içinde evde olduğunuz zamanlarda ayrılık dönemleri başlatarak – örneğin siz evdeyken onları bir bebek kapısının arkasına yerleştirmek gibi – bu durumla başa çıkma yeteneklerini koruduğunuzdan emin olun. evden çalışmak. Köpeğinizi kısa süreliğine evde bırakın.

Köpeklerinizi duygusal tepkilerini izleyin

Köpeğinizin nasıl tepki verdiğini izleyin ve herhangi bir endişe belirtisi gösterirse kalan süreyi kısaltın.

Köpekler zaten ayrılık kaygısı belirtileri gösteriyorsa (havlama, uluma, tuvalete gitme veya bırakıldığında yıkıcı olma gibi), ilk etapta veterinerinizden yardım isteyin.

Köpeklere yalnız bırakıldığında rahat olmayı öğretmek, özellikle sahiplerinden nadiren uzak kalan pandemi yavruları için zaman ve sabır ister. Ancak köpeğinize yalnız olmanın stresli olmadığını göstermek için çaba göstermek, tavsiyemizi kullanmak, ileriki yaşamlarında tedavi edilmesi çok daha zor olan ciddi sorunları önleyebilir.

Kaynak: posta.com.tr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + 8 =

Yeniler

Köşe Yazıları