Kedilerin sevmediği davranışlar! Uzmanlar açıkladı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Tabiatı birlikte paylaştığımız ve bize en yakın hayvanlar köpekler ve kediler. Ancak kediler köpeklerden farklı olarak özel alanlara daha fazla ihtiyacı olan hayvanlardan. Uzmanlar özellikle kedilerin çok rahatsız olduğu bazı davranışları açıkladı. İşte kedi sahiplerinin veya kedi sahiplenmek isteyenlerin bilmesi gereken kedilerin hiç ama hiç hoşlanmadığı davranışlar!

Evlerimizi, yaşam alanlarımızı paylaştığımız kediler, her ne kadar onların barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılasak da biz insanların bazı davranışlarından rahatsız oluyor. Pet Health Work’un araştırmalarına göre kedilerin kesinlikle sevmediği davranışlar listelenmiş.
İşte kedilerin hiç ama hiç hoşlanmadığı davranışlar!

1. Kapalı kapılar

Kediler herhangi bir kapının kapalı olmasından çok rahatsız oluyor. Misafir geldiğinde veya başka nedenlerle onu bir odaya kapatmanız kuşkusuz kedinizi rahatsız eder ancak evin herhangi bir kapısının kapanması da onların o kapının ardında neler olduğuna dair merakını daha da güçlendiriyor. Ayrıca evinizde bir kedi varsa ara kapıların da kapalı olmadığından emin olun. Eğer kapatmanız gerekiyorsa, mutlaka kedinizin bulunduğu yerde de mutlaka bir mama ve en önemlisi su kabı bulundurun. Özellikle yavru kediler, 4. – 5. aya kadar suya çok ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle evinizin belli köşelerinde mutlaka temiz su kabına yer verin, suları düzenli olarak tazeleyin.

2. Kıyafet giydirilmesi

Instagram gibi sosyal mecralarda çok sıkça karşılaşmaya başladık ancak kediler üzerlerine kıyafet giydirilmesinden kesinlikle hiç hoşlanmıyor.
Özelllikle belli cins köpekler, küçük – genellikle üretim olan – ırk köpekler üşüdüğü için sahipleri onları dışarı çıkarırken kıyafet giydirebiliyor ancak kediler, köpekler gibi değil ve sahiplerine kayıtsız şartsız itaat etme gibi bir huyları da yok.
Özellikle ev ortamında hayatınızı paylaştığınız kedinize kesinlikle kıyafet, minik tatlı yelekler giydirmeyin.

3. Oda spreyleri, keskin kokular

Kedilerin koku alma duyuları biz insanlara göre çok çok daha gelişmiş durumda. Bu nedenle size hafif gelen kokular bile onları rahatsız edebiliyor. Oda spreyleri, keskin kokular, parfümler onları rahatsız ediyor.

4. Özel alanlarına saygı duyulmaması

Kediler köpeklerden farklı olarak daha başına buyruk canlılar. Onların özel alanlara daha fazla ihtiyacı var. Bu nedenle temizlenirken, dinlenirken veya uyurken özel alanlarına saygı duyulması gerekiyor. Aynı zamanda yemek yerken, su içerken de dokunulmaktan hoşlanmıyorlar.

5. Düzenlerinin değiştirilmesi

Kediler biz fark etmesek de belli rutinlere sahipler. Rutinlerinin bozulmasından hiç hoşlanmıyorlar. Bu nedenle günlük düzenini bozacak değişimler dengelerinin bozulmasına, rahat hissetmemelerine yol açıyor. Bu dönemlerde gerçekletiremedikleri rutinleri yüzünden rahatsız hissediyorlar, daha agresif olabiliyorlar.

6. Yıkanmak!

Sokaktan aldığınız kediyi eve aldıktan sonra pis diye kesinlikle yıkamaya kalkmayın. Kedilerin sudan hoşlanmadığını mutlaka biliyorsunuzdur ancak bu kedi için zararı da olan bir davranış. Kediler ağızlarından salgılanan bir madde nedeniyle kendilerini temizleyebilen canlılar. Bu nedenle köpeklerden ciddi anlamda ayrılıyorlar. Bu nedenle sokaktan aldığınız kediyi yıkamak yerine evin bir köşesinde kendini rahat hissetmesini bekleyin ve temizlenme zamanında onu rahatsız etmeyin. Eğer patileri vb. yerlerinde ciddi kirler varsa, bebekler için kullanılan alkol içermeyen hafif ıslak mendillerle patilerini, ağzını ve gözlerini hafifçe silebilirsiniz. Ancak su değdirmeyin!

7. Aşırı agresif sevilmek

Kediler güçlü, atletik yapıda canlılar olsalar da aşırı agresif sevilmekten, ani hareketlerden, çok fazla sıkıştırılmaktan hoşlanmıyorlar ve sakinlik arıyorlar. Ayrıca özellikle bebeklikten itibaren sizinle olan bir kediniz varsa, bu agresif sevilme nedeniyle kediler sevme amacıyla da yaklaşsanız size daha fazla pati atar, tırmalar ve ısırır hale geliyor. Özellikle oyun zamanlarında ellerinizi oyun amacıyla kullandığınızı zannetmemeleri için onlarla ellerinizle değil, oyuncaklar aracılığı ile oynamanız daha doğru. Aksi halde eliniz oyuncak haline gelebilir ve tırmık izleri ile başbaşa kalabilirsiniz.

8. Görmezden gelinmek

Kediler özel alanlarına saygı duymanızı beklerken görmezden gelinmek de istenmiyorlar. Herkesin yemek saatinde boş bir mama kabı, temiz olmayan su kabı gibi durumlarda mutsuz oluyorlar. Onlarla günün belli saatlerinde, örneğin hareketlenmeye başladıklarında birlikte oyun oynamanız gerekiyor. Eğer kedinizle nasıl oyun oynayabileceğiniz hakkında bir fikriniz yoksa size bir ipucu verelim: Saklanbaç!
Kediler evde bir oraya bir buraya koşuşturabilecekleri, enerjilerini atabilecekleri saklanbaç oyunundan çok zevk alır.

8. Bayat su ve mama, temiz olmayan kum kabı

Kediler taze su seviyor. Bu nedenle kocaman ve ağzına kadar dolu su kabı yerine musluk tepesinden inmiyorsa, bilin ki suyu temiz ve taze değildir. Bu nedenle büyük su kapları yerine evin belli köşelerine küçük ve sürekli tazelenen küçük su kapları koymanız daha doğru olur.
Kediler yemek yeme konusunda da rutinlere sahiptir. Her gün belli saatlerde yemek yerler. Bu nedenle mama kabını da ağzına kadar doldurmak yerine her öğününde taze olacak şekilde belli bir miktar mama ile doldurmanız daha doğru olur. Böylece beslenmesini de daha kolay takip edebilir, fazla kilo almasını önleyebilirsiniz.
Bir diğer konu ise temizliklerine çok düşkün olan kedilerin kum kabı ile ilgili Temiz olmayan kum kabı ve kum da kedileri çok rahatsız eden şeylerin başında geliyor. Hatta pek çok kedi kum temiz değilse çişini ve kakasını tutma eğiliminde. Bu da kedilerde ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Kedinizin sağlığı için kum kabının temiz olduğundan, kapısının da açık olduğundan emin olun.

9. Cezalandırılmak

Hiç kimse cezalandırılmaktan hoşlanmaz ancak köpek eğitiminde kimi zaman hafif cezalara, tıpkı ödül gibi ihtiyaç olabiliyor ancak kedilerde bu çalışmıyor. Yani kedinizi cezalandırarak eğitemezsiniz. Bu nedenle kedinizi cezalandırmaktan kaçının. Çünkü bu davranış kedinizin hem hiç hoşuna gitmiyor hem de ilişkinize zarar veriyor.

Kaynak: https://www.posta.com.tr/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları