Köpekler gerçek sadakati ve sevgiyi öğrettiler

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Rottweiler cinsi köpeklerin zannedilenin aksine iyi huylu, itaatkâr, sahibine bağlı hayvanlar olduğuna dikkat çeken köpek eğitmeni Şenol Tunc, “Her köpek kavga eder ama bazı kişiler bu ırkları gücü ve hırsı nedeniyle farklı amaçlar için beslediler. Ülkemizde ya da dünyada yasaklanan köpek ırkları aslında doğru ailelerde yetiştirilseydi bu sorun olmayacaktı.” diyor.

Bilişim sektöründe 22 yıl çalıştıktan sonra Hause Of İstanbul adlı köpek çiftliğini kuran Şenol Tunc, Rottweiler cinsi köpeklere temel itaat, ileri itaat, yakın koruma, bodyguard eğitimi ve dizilerde oyuncu köpek eğitimi veriyor. Bilgisayar başında istemediği bir hayatın içinde yer almaktan bunalan Tunc, “Çok iyi kazanıyordum ama hayatta daha önemli şeylerin de olduğunu biliyordum. Tabiata, doğaya, hayvanlara karşı özlem duyuyor, daha organik bir yaşam istiyordum. Ateş’i sahiplenmemle bu serüven başladı” diyor.
Almanya’nın Rottweil kasabasının adını alan Rottweiler köpek ırkı, bilinen en eski köpek ırklarından biri. Sürü gütme, bekçilik özellikleri ile insanların birçok konuda yardımcısı olan bu köpekler ne yazık ki ülkemizde saldırgan yapısıyla biliniyor. Rottweiler Derneği As Başkanı Şenol Tunc, köpek sahipleneceklerin bilmesi gerekenleri en ince detayına kadar anlattı.

Hause Of Istanbul’dan önceki hikâyenizi dinleyebilir miyiz?

Okul bittikten sonra ticaret hayatına atıldım. Kadıköy’de 22 yıl e-ticaret işi ile uğraştım. Tabiata, doğaya, hayvanlara karşı özlem duyuyor, daha organik bir yaşam istiyordum. Çocukluktan gelen Rottweiler sevgimle ilk köpeğim olan Ateş’i sahiplendim. Extrem zeki bir köpek. Ateş ile Türkiye’de il il gezerek Köpek Güzellik Yarışmaları ve İtaat Eğitimi Yarışmaları’nda başarılar aldık. Bu serüven içerisinde köpek ırklarına, kinolojiye, yarışmalara merak sardım ve iş hayatından tamamen koparak Hause Of İstanbul’u açtım.

ROTTWEİLER ÜLKEMİZDE SALDIRGAN BİR IRK OLARAK GÖRÜLÜYOR

Rottweiler nasıl bir köpek, iddia edildiği gibi saldırgan mı?

Rottweiler dünyada sahibini ve ailesini koruma içgüdüsü en yüksek on köpek ırkından biri.
Sakin, kendinden emin, iyi huylu, itaatkâr, sahibine bağlı ve çok cesur bir ırk. Bütün köpek ırkları Temel İtaat Eğitimi almadıkları takdirde saldırgan ya da korkudan dolayı agresyon sergileyebilir. Ülkemize son on yıldır gerçek ırkın özelliğini taşıyan ‘safkan Rottweilerler’lar bizim öncülüğümüzde geldi. Her cinsin ‘Irk standartları’ vardır. Bu sadece renkle belli olmaz. Rottweiler geçmişi 400 yıl öncesine dayanan safkan bir ırktır. Bu köpekler asker ve polislerinde birçok görevde yardımcısı olmuştur ve insanlarla, çocuklarla, hayvanlarla arası mükemmeldir. Yalnız yaşayanlar, korunma ihtiyacı duyan ve bahçesi olan herkes rahatlıkla Rottweiler besleyebilir. Sahiplerinin karakterini alan bir ırk olarak dünyada ün salan Rottweilerler bu özelliği ile çok tercih ediliyor.

BİZİ ÇOK İYİ ANLAYABİLİYORLAR

Sürekli köpeklere bir şeyler öğretiyorsunuz. Peki onların size öğrettikleri neler var?

Bizler Hause of İstanbul Köpek Eğitim çiftliğimizde yıllardır köpek eğitirken patili dostlarımızdan da çok şey öğrendik. Köpeklerin beyninin ağlama, kahkaha gibi duygu yüklü seslere tıpkı insan beyni gibi tepki verdiğini bana öğrettiler.

Köpek sahipleri en çok hangi hataları yapıyor?

Köpek sahipleri ırkın genel özelliklerini araştırmadan dış görünüşe bakarak hayvan sahipleniyor. Köpeklerini kendileri eğitmeye çalışıyor ve bu yüzden farklı travmalar yaşatıyorlar. Köpeklerin eğitim çağının ne zaman başladığını bilmeyebiliyorlar ve eğitime geç başlayabiliyorlar. Beslenme konusunda hatalar var. Sadece kuru mamanın yetmediğini bilmiyorlar. Bu gibi hatalar yüzünden köpeklerini suçlu bulup onları sokağa terk ediyorlar.

Diğer eğitmenlerden farkınız ne?

Bizim eğittiğimiz köpeklerin yüzde 99’u ev köpeği. Köpek ve sahibini ortak bir şekilde öğretiyoruz. Bizde köpekler (Öğrenen) sahip (Eğitilen) olur. Eğitim çiftliğimizde köpekler eğitmeni ile her şeyi mükemmel yapabilir, amacımız bunu sahibi ile de yapması. Tüm bu yaklaşımlar köpek ile sahibi arasında büyük bir bağ kurulmasına yardımcı oluyor.

Köpek alırken ne gibi hatalar yapılıyor?

İnsanlar köpek sahipleneceği zaman kendi gözüne güzel gelen bir renk ya da görünüşe önem veriyor. Oysa öncelikle neden köpek sahiplendiğimizi bilmemiz gerekiyor. Yorgun da olsak onun ihtiyacı olan egzersizleri aksatmadan yapmalıyız. İşe gidiş, geliş saatlerimiz de çok önemli. Evde çok yalnız kalmaları depresyonu tetikleyebiliyor.

“KÖTÜ KÖPEK YOKTUR KÖTÜ SAHİP VARDIR”

Türkiye’de Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro cinsi köpeklerin üretim, sahiplenilme ve satışını yasaklayan bir yasa yürürlüğe girdi. Sizin bu konudaki fikriniz nedir?

Şunu bilmeliyiz ki “Kötü köpek yoktur kötü sahip vardır. Ülkemizde ya da dünyada yasaklanan köpek ırkları aslında doğru ailelerde yetiştirilseydi bu sorun olmayacaktı. Her köpek kavga eder ama bazı kişiler bu ırkları gücü ve hırsı nedeniyle farklı amaçlar için beslediler. Ben hiçbir köpeğin ya da ırkın yasaklanması taraftarı değilim. Bu tarz güçlü ırkları beslemek isteyenlere bağlı bulundukları bölgenin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ya da belediyesinden bu ırkı besleyebilmesi için bir ehliyet verilebilir. Bu olursa hiçbir canlının bir günahı olmadığı görülecek.

Kaynak: https://www.aksam.com.tr/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 + twenty =

Yeniler

Köşe Yazıları