Köpeklerin hayatımızı kurtarabileceğinin 11 kanıtı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Köpekle inanılmaz canlılar. Kedilerin aksine, köpeklerin dokuz canı olmayabilir ancak bir dizi bilimsel çalışma, köpeklerin insan sağlığı için harika olabileceğini gösteriyor.

1-Epilepsi nöbetlerinin önlenmesine yardımcı olurlar

Epilepsi nöbetleri genellikle ciddi hasara neden olmadan kendi başlarına sona ermelerine rağmen, insanların düşmesine ve kendilerini yakmasına veya kemiklerini kırmasına neden olabilirler. Ayrıca, epilepsisi olan kişiler bir atak sırasında yan taraflarına dönmezlerse, kusma meydana gelebiliyor ve boğulabiliyorlar.

Burada nöbet yardım köpekleri devreye giriyor. Sahipleri bir nöbet geçirdiğinde uygun şekilde eğitilmiş köpekler havlamaya başlar. 14 yaşındaki Joel Wilcox, sevimli Papillon’un nöbet korkusuyla yaşamak zorunda kalmadan ona ‘okula gitmek veya başka şeyler yapmak için bağımsızlık ve güven verdiğini’ söylüyor.

2-Egzersiz yapmayı sağlar

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, köpek sahiplerinin yaklaşık yarısının günde 30 dakika, haftada beş gün veya daha fazla egzersiz yaptığını keşfetti. Bu da haftada ortalama 150 saatlik bir egzersize yol açıyor.

Avustralya’dan gelen başka bir araştırma ise, köpek sahiplerinin, dört ayaklı arkadaşı olmayanlara göre, haftada yaklaşık 30 dakika daha fazla yürüdüklerini buldu.

3-Kan basıncını düşürebilir

Bir araştırma şirketi tarafından yayınlanan araştırma, evcil hayvan sahiplerinin kardiyovasküler risklere karşı korunabileceğini buldu. Bu, bir köpeğe sahip olduğunuz için bir ay boyunca fast food yiyebileceğiniz anlamına gelmez. Ancak kalp hastalığı olarak görülmesi önde gelen ölüm nedenidir.

4-Sigarayı bırakmana yardımcı olur

Detroit’teki Henry Ford Sağlık Sistemi tarafından yürütülen çevrimiçi bir ankette, her üç sigara tiryakisinden birinin sigarayı bırakmaya çalışmak için evcil hayvanının onu motive edebileceğini belirtti.

5-Daha az doktora gidersin

Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre, köpek sahipleri, evcil hayvan sahibi olmayanlara göre yüzde 15 daha az doktora gitti.

6-Depresyonla mücadelene yardımcı olurlar

Yapılan bir araştırmada, depresyonla uğraşan üniversite öğrencileri bir terapi köpeğiyle birkaç saat geçirmeye davet edildi. Deneye katılanlar, evcil hayvanları sevebilirler, oynayabilirler ve hatta selfie çekebilirlerdi. Sonuçlar ise, bildirilen anksiyete ve yalnızlık semptomlarında yüzde 60’lık bir azalma.

7-Seni yangından kurtarabilirler

2014’te 2 yaşındaki bir pitbull, yanan evden bir çocuğu kurtardı. Köpek uyuyan çocuğun yüzünü yalayarak uyandırdı ve ikisi de yangından canlı kurtuldu. Bu film gibi bir hikaye, ama gerçek.

8-Kanseri teşhis edebilirler

Köpeklerin koku almada usta olduğunu herkes bilir ancak kanserin kokusunu da alabilmeleri üst bir seviye. Yapılan bir araştırmada, özel olarak eğitilmiş bir Labrador av köpeğinin nefes ve dışkı örneklerini koklarken kanseri doğru bir şekilde tespit edebileceği bulundu.

9-Ölümcül fıstık alerjilerini önlemeye yardımcı olabilirler

Kanişler, labradorlar ve diğer köpekler, küçük yer fıstığı izlerini tespit etmek için eğitildi. Şiddetli fıstık alerjisi olan herkes için harika bir haber. Ama bir fıstık tespit köpeği edinme, eğitim ve bakım maliyeti binlerce liraya mal olabilir.

10-Depremi tahmin edebilirler

1975’te Çinli yetkililer, köpeklerin (ve diğer hayvanların) endişeli bir şekilde hareket ettiklerine tanık olduktan sonra Haicheng şehrini tahliye etmelerini emretti. Birkaç saat sonra, 7.3 büyüklüğünde bir deprem kenti dümdüz etti.

Köpekler felaketi doğru bir şekilde öngördü mü? Belki. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması (USGS) bazı köpeklerin muhtemelen insanlardan birkaç saniye önce dünyanın sallandığını hissedebileceğini kabul etse de, bu hayat kurtarmak için yeterince erken değil.

11-Bağışıklık sistemini güçlendirebilirler

Bir çalışma, köpekleri seven üniversite öğrencilerinin bağışıklık sistemlerini önemli ölçüde iyileştirdiğini buldu. Çok sağlıklı olduğunu düşündüğünüz biri varsa, köpeği olup olmadığına bir göz atın.

KAYNAK: posta.com.tr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları