Olası Bir Deprem Anında Hayvanlara Nasıl Müdahale Edilmeli?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen 2 büyük deprem tüm Türkiye’yi derinden sarstı. Binlerce insan ve hayvan enkaz altında kaldı. Ülkece acımız çok büyük. Bir deprem anında hayvanlara nasıl müdahale edebiliriz birlikte öğrenelim.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 farklı ilde yıkıma neden olan deprem tüm ülkeyi derinden sarstı.

Deprem bölgelerindeki hayat savaşı hala devam ediyor. Biliyorsunuz ki her can, hepimiz için çok kıymetli. Hayvan dostlarımıza müdahale edebilmek için bir kılavuz hazırladık.

1. Sakin kalmaya çalışın.
Öncelikle kendi güvenliğinizi sağlamanız gerekli. Eğer siz sağlıklı ve güvende değilseniz kimseye yardım edemezsiniz. Deprem anında çığlıklar, çarpma ve kırılma sesleri olur ve hayvanlar sizin stres ve endişenizi algılayabilir.

Her canlıda olduğu gibi hayvanlar da yüksek seslerden ve kargaşadan hoşlanmazlar. Sizin sakin kalmanız evcil hayvanınızın da sakin kalmasına yardımcı olabilir.

2. Korkan hayvanlarınızı zorla kucaklamaya çalışmayın.

Hayvanlar sizin hissetmediğiniz artçı sarsınları bile hissedebilecekleri için korku ve panik halinde olurlar. Korktukları için de saklanmaya çalışırlar. Eğer evinizde ve güvendeyseniz evcil hayvanınızı zorla kucaklamak yerine saklanmasına izin verin. Bu yüzden evcil hayvanınızın girmeyi sevdiği yerleri bilmeniz çok önemli.

3. Eğer evcil hayvanınız yaralandıysa yarasını dezenfekte edin.

Patilere cam batması, depremden sonra en yaygın yaralanmalardan biridir. Bu nedenle evcil hayvanınızın patilerine dikkat edin. Dökülen kimyasalların, kırık camların veya onlara zarar verebilecek herhangi bir şeyin olabileceği yerlerden uzak tutun. Eğer hayvanınızın bir yerinin kesildiğini fark ederseniz yarayı dezenfekte edin.

4. Evcil hayvanlarınızın tasma ve taşıma kabını kolaylıkla erişebileceğiniz yerlere koyun.

5. Her an dışarı çıkmak için hazır olun.

Deprem çantanızın içine evcil hayvanlarınız için kuru veya yaş mama koymayı ihmal etmeyin. Yedek tasmanız varsa deprem çantanızın içine ekleyin.

6. Taşıma kutularının kapağını açık bırakın.

Evcil hayvanınız korktuğu için kutusuna girip saklanabilir. Bu yüzden kutunun kapağının her zaman açık kalması çok önemlidir. Eğer mümkünse taşıma kutusunun içine ve üzerine havlu sarabilirsiniz.

7. Evcil hayvanınız kaybolursa, yerel barınak ve veterinerlerle iletişime geçin ve evcil hayvanınızın getirilip getirilmediğini sorun.

Büyük ölçekli felaketlerden sonra, bulunan hayvanların fotoğrafları internete konulur. Yaşadığınız bölgedeki barınakların, veterinerlerin ve hayvanseverler topluluklarının sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

8. Eğer mümkünse hayvanlara içerisinde daha fazla su içeren yaş mama vermeye çalışın.

9. Enkaz altından çıkarılan hayvanlara azar azar su verilmeli.

10. Eğer hayvan yaralıysa en yakın veterinere götürülmeli.

Kaynak: Onedio.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − 8 =

Yeniler

Köşe Yazıları