Sağlıklı beslenmek ONLARIN DA HAKKI …

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

sağlıklı beslenmek onlarında hakkı

 

 

 

 

Veteriner hekim I. SERDAR SAYAR

Beslenme sadece karın doyurma değildir ama özellikle kedi ve köpekte bu yanlışa çok düşülüyor. Köpek kemiğe, kedi ciğere bayılır, olmadı ne bulurlarsa yerler sanılır. Bu yanlış ve hatalı bir beslemedir. Hayvanın karnı doyar ama yanlış ve yetersiz beslenme nedeniyle hastalanır. Onlar da uygun yem-mamalarla beslenme hakkına sahiptir.

HAYVAN haklarıyla ilgili mücadelenin temeli eskiye dayansa da ortak karar alınmasının tarihi ve bilinçlenmenin başlaması çok yeni. Hayvan hakları ve hayvan sevgisinin geliştirilip kökleşmesi için daha çok çaba gerekiyor. Biz de mevcut çabalara katkı amacıyla yayınlamaya başladığımız “ONLAR DA CAN” sayfamızdan bir yenisiyle karşınızdayız.

Bu hafta beslenme konusunu ele almaya başlayacağız. Çünkü hayvanların da sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlıklı beslenme hakları var. Bu hakları ihlal edildiğinde onlar da tıpkı biz insanlar gibi hastalanıyor, yaşamları tehlikeye giriyor, hatta ölüyorlar. Karın doyurma değil İlk olarak beslenme hatalarını ele alacağız, önceliği de kedi ve köpekler konusuna vereceğiz. Çünkü hayvanlardaki hastalıkların önemli bir bölümü, beslenme hatalarından kaynaklanıyor. Bunun da nedeni, beslenmenin sadece karın doyurma olarak görülmesi. Beslenme hataları konusunda Veteriner Hekim î. Serdar Sayar’ın çok önemli bir makelesine ulaştık.

25 yıllık veteriner hekim olan Sayar, “Kedi ve Köpeklerde Beslenme Hataları ve Bundan Kaynaklanan Hastalıklar” başlığını taşıyan makelesinde şu bilgileri veriyor:

‘Köpek ve kemik, kedi ve ciğer’ mesajı büyük yanlış Kedi ve köpek beslenmesi bilinçli yapılmamakta. Çizgi filmlerde, karikatürlerde köpekle birlikte kocaman bir KEMİK çizilir. İnsanlara sanki köpeklerinin kemik ile beslenmesi gerekli gibi gelir. Kediler de ciğercinin önünde yalanarak bekler. Bunun yanında bilinçli, araştırmacı evcil hayvan sahipleri de var. Azınlıkta kalan bilinçli grup, veterinerlere danışarak ya da araştırarak hayvanlarını besler. Köpek ve kediler yaşına, cinsine ve fizyolojik durumuna göre uygun yem-mamalarla beslenme hakkına sahiptir. Karın doyurma mantığı ile yapılan beslenme, beslenme değildir. Hayvanın karnının doyacağı kesindir. Ancak, yanlış ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklara maruz kalacaktır. Kedi-köpeğin 14-16 yıl arası ömrü vardır. Önemli olan yaşamını kaliteli ve sağlıklı geçirmesidir. Bunu sağlamak için aşağıda sıralayacağımız hataların yapılmaması gerekiyor:

BESLENME HATALARI EV yemeklerinin verilmesi…

Kedi-köpeğin ev yemekleriyle beslenmesi kolay, ucuz olarak düşünülebilir. Yemek artıklarını değerlendirmek, çöpe dökülmesi yerine evcil hayvana verilmesi yüzeysel bakıldığında mantıklı bile gelebilir. Bu mantık evcil hayvanınıza bakış açınızla ilgilidir. Onların tercihlerini biz belirleriz. Kedi-köpeğin seçme şansı yoktur. Bu bizim sorumluluğumuzdur. İnsanlar yemekleri yaparken, damak lezzetini düşünürler. Yemeğin içerisine tuz ve baharatlar (biber, kimyon gibi..) katarlar. Bunlar evcil hayvanların midesine zarar verir. Bu zarar kendini mide yanması, gastrit, ilerlerse ülser, kusma ve iştahsızlık olarak gösterir. Hazırlanan yemekler protein, enerji olarak yeterli ve dengeli olmayacaktır. Bunun yanı sıra, yeterince mineral (kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi) ve vitamin (a-d-e-k- b kompleksi gibi) içermeyecektir. Doku , kemik ve diş gelişimi yeterli olmayacaktır. Bunların eksikliğine bağlı metabolizma hastalıkları, raşitizm, osteomalasi gibi kemik hastalıkları görülebilecektir. Aşırı tüy dökme sorununun da görülecektir.

Veteriner hekim I. SERDAR SAYAR’ın makalelerine “www.tavsiyeediyorum.com” ile “www.denizpetvet.com” sitesinden ulaşılabilir. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven − 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları