Uzmanlara göre ‘hayvan fobisi’ genellikle anne ve babaya karsı olan korkudan kaynaklanıyor. Çocuk tehdit unsurunu, farklı bir nesneye kediye, köpeğe ya da böceğe yönlendirerek ebeveyn korkusunu bastırmaya çalışıyor.
UZMAN Psikolog Enes Bülbül, çocuklarda hayvanlara karşı oluşan fobilerin altında yatan nedenin, anne ve babaya karşı olan korkudan kaynaklanabileceğini belirterek, aileleri uyardı. Fobilerin insanın hayatını engelleyen ciddi bir rahatsızlık olduğunu belirten Bülbül, fobilerin altında yatan nedenleri şöyle anlattı: “4 yaşındaki bir çocuğu ele alırsak; çocuk babayı hem korkulan hem de sevilen biri olarak görür. Bir tarafta onun ihtiyaçlarım karşılayan sevilen bir baba, diğer tarafta bir tehdit unsuru olarak gördüğü baba. Çocuk bu noktada babasına olan korku durumunu farklı bir nesneye kediye, köpeğe, böceğe vs. yönlendirir ve babasına karşı olan korku duygusunu yatıştırmış olur.
Buna yön değiştirme mekanizması diyoruz. Burada ailelere büyük rol düşüyor. Aileler çocuklarına karşı her zaman kapsayıcı ve kucaklayıcı davranmalı.” Kötü anılar tetikleyebilir Fobilerin geçmişteki anılarla da ilgili olabileceğini ifade eden Bülbül “Bir insanı çocukluğunda köpek ısırdıysa kişi artık karşılaştığı her köpekten korkar hale gelebilir. Hazzın olduğu bir ortamda da insan yaşadığı ve beynine kodladığı bazı durumlar sonucu korkabilir ve bu korkusu fobiye dönüşebilir. Şöyle ki Deprem öncesinde dinlediğiniz bir şarkı dahi daha sonradan sizi ürkütebilir ve dinlemekten kaçınabilirsiniz” diye konuştu.
YÜKSEKLİK VE SES KORKUSU DOĞUŞTAN son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda insanın doğuştan yükseklik ve sese karsı korkusunun olduğunu belirten Bülbül,”Bu da su şekilde açıklanır; insanın bir ormanda doğduğunu varsayın. İlk olarak kisi yaklaşan vahşi hayvanlara dikkat etmelidir yani sese karsı duyarlı olabilmelidir. İkinci olarak ise yüksekliğe dikkat etmelidir, uçurumlara vs. Yani insan daha doğarken yükseklik ve sese karsı kodlanmış durumdadır.
AİLENİN TUTUMU OKULDAN SOĞUTUYOR sıklıkla görülen fobileri, hayvan korkusu, asansör korkusu, kapalı yerde kalma korkusu ve yükseklik korkusu olarak sıralayan Bülbül, yeni okula başlayan çocuklarda görülen okul fobisinin ailenin tutumundan kaynaklandığını belirterek söyle konuştu:” Çocuk ihtiyaçlarını kendi yapabilir hale getirilmelidir. Çocuk okulda öğretmeninden, evde sürdüğü saltanatın devamını bekler ve göremediğinden okula gitmek istemez ve bu bir fobi halini alır.” Bülbül fobilerin terapi ya da hipnoz yöntemiyle tedavi edilebildiğini belirterek “Terapide davranış tekniklerle öncelikle bireyin korkularına karsı yatıştırılması sağlanır. Sonra korktuğu nesneyle aşamalı olarak yüzleştirilir. Hipnozda ise nasıl davranış yöntemde korkulan nesneye karsı yüzleştirme yapılıyorsa yine bilinçaltında hayali olarak bir yüzleştirme yapılır” dedi.