Sokak hayvanları yönetmeliği…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

parkta-pitbull-gezdirmeye-4-bin-76-lira-ceza-3301982_oSokak hayvanları hem çevre hem de insan sağlığı açısından şehirlerin en önemli sorunlarından biri. Sorunun çözümü için 2004 yılında bir yönetmelik çıkarıldı. Evcil hayvanların sokağa terk edilmesini önlemek ve hayvanların kayıt altında tutmak için çıkarılan bu yönetmelik, aradan 9 yıl geçmesine rağmen uygulamaya geçirilemedi. 
Türk Veteriner Hekimler Birligi’nin verdiği bilgiye göre Sakarya’da 10 yıllık süre zarfında bir tek hayvan sahibi bile evcil hayvanını kayıt ettirmedi. 

Adapazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ise hayvan sahipleriyle ilgili bugüne kadar tek bir cezai işlem uygulamadı. 
Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin 12. maddesi, sahipli hayvanların sokağa salınmasını yasaklıyor. Yönetmelik aynca pitbull gibi tehlikeli köpeklere ilişkin düzenleme de içeriyor. Yönetmelikte hayvan sahiplerinde aranan şartlar şöyle sıralanıyor: “Pitbull, terrier ve Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanlar sahiplenilemez. Sahipli hayvanlarda kısırlaştırma esastır. Kedi ve köpek sahipleri, bağlı bulundukları belediyeye en geç 30 gün içerisinde kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Sahiplenilen hayvanlar terk edilemez ancak yeniden sahiplendirme yapılabilir ya da geçici hayvan bakım evlerine teslim edilebilir.” Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Odası Başkanı Mustafa Yıldız, soruna ciddi bir yaklaşım olmadığını belirtiyor.

Yasanın uygulanmamasından yalanarak, “Aslında kanun uygulansa bunlara gerek kalmaz. Sokak hayvanların sorunu azalır. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin hiçbir şehrinde bu kanun uygulanmıyor.” diyor. İnsanların bir hevesle kediköpek aldığını ancak bakımı zor gelince sokağa bıraktığını ifade eden Yıldız, zabıta ekiplerini de eleştiriyor: “Kanun, evcil hayvanların sokağa terk edilmemesi için çıkmıştı. Ancak ne vatandaş ne de belediye kanunu uygulamıyor.DURAN SAVAŞ SAKARYA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 5 =

Yeniler

Köşe Yazıları