YALOVA Belediyesi, yaralı hayvanlara müdahalede geç kalınmaması için olay yerinde cerrahi müdahale yapma imkanı da olan hayvan ambulansı ‘haybulans’ı hizmete soktu. Türkiye’nin tek veteriner hekim il belediye başkanı olan Vefa Salman, haybulansta yapılan ilk müdahaleye katıldı.
Yalova Belediyesi, sokak hayvanları için ambulans hizmeti baÅŸlattı. Yalovalılar artık 153 ya da ‘444 8 777’ numaralı telefonu arayarak yaralı hayvanlar için ‘Haybulans’ı çağırabilecek. Haybulansın teknik özellikleri ile ülkemizde benzerlerinden ayrıldığı belirtildi. ‘Haybulans’ olarak çalışan birçok aracın sadece toplama görevi yaparken Yalova Belediyesi’nin haybulansı acil durumlar için tasarlandı.
‘Haybulans’ içinde yaralı hayvana cerrahi müdahale edilebilecek. ‘Haybulans’ içinde kafes, köpek taşıma sedyesi, yakalama sopası, kedi filesi ve kedi kafesinin yanı sıra serum seti, oksijen tüpü ve ekipmanı, cerrahi operasyon malzemeleri, yaralı hayvanın kliniÄŸe getirilmesi sürecinde veteriner hekimin durabileceÄŸi ve müdahale yapabileceÄŸi alan bulunuyor.
İLK MÜDAHALE BAŞKANDAN
‘Alo 153’ü arayan bir vatandaşın araç çarpması sonucunda ayağı kırılan bir köpeÄŸi Yalova Belediyesi’ne bildirmesi üzerine harekete geçen haybulans ekibi, yaptıkları ilk müdahalenin ardından köpeÄŸi Veterinerlik Müdürlüğü’ne götürdü. Salman, durumun kendisine bildirilmesi üzerine veteriner hekim önlüğünü giyerek haybulans ekibinin ilk müdahalesini yaptığı yaralı köpeÄŸin muayenesini gerçekleÅŸtirdi. SaÄŸlık durumu stabil hale getirilen köpek, Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi görevlilerinin gözetimine bırakıldı.
‘Haybulans’ ile ilgili bilgi veren Salman, “Biz haybulans mantığını bir adım öteye taşıdık. Bir toplama aracı deÄŸil, cerrahi müdahale de yapılabilecek bir donanım ile haybulansı oluÅŸturduk. Aracın içinde tüm cerrahi ve medikal malzemeler mevcut. Sessiz dostlarımız, hayvanlarımız için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceÄŸiz” dedi. Veteriner İşleri Müdürü Erkut FerhatoÄŸlu ise yaptığı açıklamada, “Haybulansımızda; 1 ÅŸoför, 1 veteriner ve 1 yardımcı personel olmak üzere 3 personelimiz görev yapıyor. Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü olarak, 15 personelimizle 7 gün 24 saat icap esasıyla çalışarak BaÅŸkanımızın öncülüğünde hayvan dostu belediye sıfatımıza yakışır bir çalışma sürdürüyoruz” dedi.
