Alanya İlçesi’n de tarihi Selçuklu Tersanesi’ne giren yaralı Akdeniz foku için 7 kurum seferber oldu. Kuyruk kısmından yaralanan fok, tedavisinin ardından yeniden denize bırakıldı Soğuk kapı sahilinde geçen hafta kuyruk kısmındaki yarası nedeniyle yüzemediği için karaya çıkan Akdeniz foku, Selçuklu Tersanesi’nde yaşamaya başladı.
Yüzmekte zorlandığı için avlanamayan fok, tersane görevlilerince balıkla beslenmeye başladı.
Fokun suda manevra yapamadığını fark edenler durumu yetkililere haber verdi.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan fok için bugün Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi, Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı, Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Su Altı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu ve Antalya Veteriner Hekimleri Odası ekipleri seferber oldu.
Dalgıçlar tarafından ağ yardımıyla denizden çıkarılan fok, karaya taşındı.
Güçlükle zaptedilen fokun kuyruk ve gözlerindeki yaralara, veteriner hekim Kenan Ersoy tarafından müdahale edildi. Parazitleri temizlenen fokun hasta olduğu belirlendi. Ersoy, foka teşhis konulması için de çeşitli testler yapılması amacıyla numune aldı.
Takibe alındı Akdeniz fokunun tedavisi için çalışmalara destek verdiklerini belirten Su Altı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu üyesi Ozan Veryeli, “Yaşaması için elimizden geleni yapacfgız. Foku takibe aldık. Ülkemizde 100, dünyada ise 600 dolayında Akdeniz foku bulunuyor.
Alanya Kalesi’nin dibindeki mağaralar fokların yaşam alam. Buradaki insan baskısı fokları strese sokuyor. Deniz ve kıyı yönetim planlaması yeniden gözden geçirilmeli. Akdeniz foklarının nesli alarm veriyor” dedi.
Veteriner hekim Kenan Ersoy ise; kuyruk bölgesindeki yaradan dolayı fokun yüzmekte zorluk çektiğini kaydetti. İlaç tedavisinin ardından foktan numuneler alındığım vurgulayan Ersoy, “Fokun yaraları dışında da rahatsızlığı bulunuyor. Numune sonucuna göre tedaviye devam edeceğiz” diye konuştu.
Çalışmaları yerinde izleyen Alanya Belediye Başkanı AKP’li Hasan Sipahioğlu ise fokların yaşam alanlarına müdahale edilmemesi için deniz15e oluşturulan 50 metrelik korun^ * bandının genişletilmesinin deniz canlıları için yararlı olacağım kaydetti.
Kuyruk kısmındaki yarası tedavi edilen fok, daha sonra denize bırakıldı. DHA