Yavru kedi ne yer; annesiz kedi bakımı nasıldır

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Çeşitli nedenlerle annesiz kalan yavru kedi bulabilirsiniz. Peki, yeni doğmuş fakat annesiz kalmış yavru kedi bakımı nasıldır, yeni doğmuş yavru kedi ne yer? İşte tüm detaylar…
Anne sütü, her canlıda olduğu gibi yavrusunun gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onun bağışıklığını güçlendirecek antikorları da barındırır.
Bu nedenle yavrulara en iyi bakabilecek olan tabii ki anneleridir. Bu yüzden, o sırada yanlarında annesi olmayan yeni doğan kedi/kediler bulduysanız öncelikle annelerinin gerçekten olmadığından emin olmalısınız.
En önemlisi de bulundukları yerde eğer taşınmalarını gerektirecek çok önemli bir sebep yoksa yerlerini değiştirmemeli, yavrulara dokunmamalısınız.
Çünkü eğer anne geri dönerse, kokunuzun sinmesiyle yavruları reddedebilir, ortamı yadırgayabilir.
Yavru kedi ne yer sorusuna gelmeden önce, yeni doğmuş bir kedi ile karşılaştığımızda hangi adımları atmamız gerektiğine bakalım…
Öncelikle bulundukları ortamı, uzaktan birkaç saat gözlemleyin. Anne kedi aslında etrafta olabilir ve siz yavrulara çok yakınsanız uzaklaşmanızı bekliyor olabilir.
Eğer bölgede annenin dönüp dönmeyeceğini gözlemleyecek kadar vaktiniz yoksa çevrede müdahale etmenizi gerektirecek bir tehlike var mı diye kontrol edin. (Hava durumu, saldırı, araç trafiğine yakın olması vb)
Yavru kedilerin dış görünüşleri de annesiz olup olmadıkları hakkında ipucu verecektir. Eğer çok bakımsızsa, annelerinden bir sebeple ayrı kaldıkları anlamına gelebilir. Ayrıca uzun süre beslenmeyen yavrular, çok fazla miyavlayarak aç olduğunu belli edecektir.

Yavru kedi ne yer sorusunun cevabı kesinlikle inek sütü değildir, yavru kedilere inek sütü vermek onlar için zararlıdır.

BİR AN ÖNCE VÜCUT ISISI DENGELENMELİ
İlk yapmanız gereken, üşüyen yavruyu ısıtmaktır. Yavru kediler yaklaşık 5 haftalık olana kadar vücut ısılarını koruyamazlar. Bu yüzden annesiz kalan yavrunun bir an önce vücut ısısı dengelenmelidir.
Giysilerinizin içine, vücut ısınızı alabileceği bir şekilde koyun ve imkânınız varsa en yakın veteriner kliniğine götürün. Ve yavru kedilere, en iyi, yine bir anne kedi bakabileceği için hemen süt anne arayışına girin. Birçok anne kedi, kendisinin olmayan yavruları da kabul edecektir.
Eğer süt anne bulamıyorsanız, büyük özen ve emek gerektiren fakat sonunda kendinizle gurur duyacağınız ciddi bir sorumluluk alıyorsunuz demektir.

o İhtiyaç duyulan Malzemeler:
o Yavru kedi süt tozu.
o Yavru kedi biberonu ya da iğnesiz bir enjektör
o Küçük boyutta kutu, sepet, taşıma çantası
o Polar veya yünden battaniye
o kazak
o havlu
o örtü
o Sıcak su torbası (Evde yoksa pet şişeler de işe yarayacaktır)
o Bolca pamuk

Yavru kedileri yıkamak iyi bir fikir değil
YAVRU KEDİLERİ YIKAMAMALISINIZ
Yavruya idrar, dışkı ya da hangi bir pislik bulaşmış ise ılık, nemli, yumuşak temiz bir bez ya da sünger yardımıyla silebilirsiniz.
Yavru kedileri kesinlikle yıkamamalısınız.
Eğer pire var ise, bir veteriner hekimden yavruya zarar vermeyecek bir pire ilacı isteyin.
Veteriner hekime danışmadan hiçbir ilaç uygulamayın. Yanlış ürünü kullanmanız, ya da doğru ürünü yanlış şekilde veya dozda kullanmanız yavrunun zehirlenmesine yol açabilir.
Temizlik işlemi bittikten sonra yine temiz ve kuru bir havlu yardımıyla hafifçe ovalayarak kurutun.

GENÇLİK HASTALIKLARINA YAKALANMA RİSKİ YÜKSEKTİR
Öncelikle, evde başka evcil hayvan var ise yavruyu diğer hayvanlardan kesinlikle uzak tutun.
Öksüz kedilerde, anne kedinin antikorları bulunmaz. Bu yüzden de özellikle gençlik hastalığına yakalanma riskleri yüksektir.
Ayrıca yavrunun kendisi de virüs taşıyor olabilir. Bu yüzden yavru kedileri, evin içinde karantinada tutmak, hem onların hem de hem de evdeki diğer hayvanların hastalık kapma olasılığını azaltır. Evde, kedinin yaşam alanı için hava akımlarından uzak, sessiz bir köşe bulun.
ALTIN KURAL: SICAK TUTMAK
Annesiz kediler, özellikle de tek başınaysa en önemli kural sıcak tutmaktır.
Yavru kedi için hazırladığınız kutunun altına temiz bir örtü serin. Yavruyu, battaniye veya başka bir malzemeyle rahat nefes alabileceği bir şekilde sarın.
Battaniyenin altına, elinizin dayanabileceği bir sıcaklıkta suyla doldurulmuş, havluya ya da bir örtüye sarılı bir sıcak su torbası koyun. (Sıcak su torbası yoksa pet şişe de kullanabilirsiniz. Pet şişenin kapağının kapalı olduğuna, akıtmadığına emin olun.)
Suyu sık sık kontrol edin ve soğudukça yeniden sıcak suyla doldurun. Ayrıca, yavrunun yanına, çok büyük olmayan bir peluş oyuncak ve örtünün altına tik-tak eden küçük bir saat koymanız da yavrunun rahat hissetmesini sağlayacaktır.

Yavru kedi ne yer sorusunun cevabı kedi süt tozlarında saklı
YAVRU KEDİ NE YER
Annesiz yavru kedi ne yer sorusuna gelecek olursak Türkiye’de yaygın olan inancın aksine, yavru kediler pastörize inek sütü ile beslenmez.
İnek sütü, kediler için hem besleyici değildir hem de içerisinde bulunan laktozu sindiremediklerinden dolayı ishale neden olabilir.
Yavruyu, bebek kediler için özel olarak üretilen bebek kedi süt tozlarıyla hazırlanmış mamalarla belirli aralıklarla beslemelisiniz. (Eğer yaşadığınız yerde bulamıyorsanız, eczanelerde satılan yeni doğan bebekler için üretilmiş taurinli ve laktozu azaltılmış mamaları da beslemede kullanabilirsiniz.
Bir haftalık yavrular 2-3 saatte bir 2-6 ml, 2 haftalık yavrular 3-4 saatte bir 6-10 ml; 3-4 haftalık yavrular ise 4-5 saatte bir 14-18 ml emzirilmelidir.
Mamayı, paketin arkasındaki kullanım talimatına göre, tek seferlik hazırlamaya özen gösterin.
Yavruyu beslemek için, zemine bir örtü serin ve yavruyu karın üstü duracak şekilde koyun. Sırtüstü ya da havada tutmayın. Çünkü bu pozisyonlarda mamanın nefes borusuna, akciğerlere kaçması tehlikesi vardır.

YAVRU KEDİLERDE BİBERON REDDİ YAŞANABİLİR
Yavru kediler ne yer sorusuna cevap arayanların ek sık yaptığı hatalardan biri de, biberonun ucunu gereğinden az ya da çok kesmektir. Yapılması gereken bir jilet veya keskin bir bıçak yardımıyla biberonun ucunda “X” şeklinde kesik oluşturmaktır.
Bir haftalıktan küçük yavru kedilerde bazen biberon reddi yaşanabilir. Bu durumda iğnesi çıkarılmış bir enjektörle damla damla beslenmelidir.
Biberonu veya şırıngayı, yere 45 derece açı yapacak şekilde tutun ve pompalamayın; yavru kedinin yavaş yavaş içmesini bekleyin. Yavrunun karnı doyduğunda ağız çevresinde baloncuklar oluşacak ve kafasını çevirecektir.
Her öğünden sonra, yavru kediyi dik bir şekilde omzunuza yaslayın, sırtına parmağınızla hafifçe vurarak gazını çıkartın.
Annesiz yavru kedi, 4 haftalık olduktan sonra emzirmeyi azaltarak, beslenmeye kuru ve yaş gıda ekleyebilirsiniz. Ve tabi kii su olmazsa olmazdır.

TUVALETLERİNİ KENDİ YAPMA YETİLERİ BULUNMAZ
Yavru kedilerin belli bir döneme kadar (3 haftalık olana kadar) tuvaletlerini kendi yapma yetileri bulunmaz. Anne kediler, yavrularını emzirdikten sonra, karın ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırır.
Bu yüzden, her besleme sonrası, nemli bir pamuk parçasıyla karın kısmına hafifçe masaj yapın. Ardından genital bölgesini nazikçe ovalayarak tuvaletini yaptırın. Bittikten sonra, yine ılık suyla ıslatılmış temiz bir pamukla bölgeyi güzelce temizleyin.
Yavru kedilerde idrar açık sarı renkte, dışkı ise açık kahverengi ve diş macunu kıvamında olmalıdır. 3 haftalık olduktan sonra kedi, uyarılmadan kendi başına idrar ve dışkısını yapmaya başlayabilir. Yine de yardıma ihtiyacı olabileceğini unutmayın.

UYKU DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİDİR
Yavru kedilerin bakımında önemli bir başlıkta uykularıdır; uyku düzeni çok önemlidir. İlk haftalarda yavru kediler günün neredeyse tamamını uykuda geçirirler.
Sağlıklı bir uyku için de, beslenme ve tuvalet ihtiyaçlarının görüldüğü anlar hariç, sessiz ve sıcak bir odada dış etmenlerden uzak bir şekilde uyuması sağlanmalıdır. 3. haftadan sonra iyice ayaklanmaya ve oyunlara başlayan yavru kediler, insanlarla uyumaya da bayılır.
Haftalar sürecek, büyük emek ve sabır isteyen bu döngünün ilk günlerinde “yapamayacağım” diye düşündüğünüz anlar olabilir. Fakat unutmayın ki, yavruya iyi bir bakımla hayatta kalma şansını vermek elinizde.
Kedinin günden güne büyüdüğünü görmek ve bunda payınız olduğunu bilmek, size tarifsiz bir mutluluk verecektir.

Kaynak: https://ajanimo.com/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 + six =

Yeniler

Köşe Yazıları