YTÜ Hayvan Hakları Kulübü’nden Umut Ödülleri Töreni, E. İrem ERDEMİR ile Sohbetimiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

– Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba ben Elif İrem Erdemir. YTÜ Hayvan Hakları Kulübü 5. Dönem başkan yardımcısıyım aynı zamanda Umut Ödülleri koordinatörlerinden biriyim. Son sınıf psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğrencisiyim.

– Umut Ödülleri organizasyonu nasıl ortaya çıktı?

24 Nisan’da 3.sünü düzenleyeceğimiz Umut Ödülleri Töreni üç yıl önceki yönetim kurulumuz tarafından ortaya atılmış bir organizasyon fikriydi. Pek çok gönüllü, şirket, kurum ve kuruluş hayvanlar için çalışmalar yürütüyor. Fakat hem yasal hem toplumsal nedenlerle bu süreçleri yürütmek çok zor. Biz de onlara ses olmak ve motivasyonlarını artırmak amacıyla umut ödülleri törenini düzenlemeye karar verdik. Aslında hiçbir iyiliğin görmezden gelinmediğini ve hepsinin emeklerinin çok kıymetli olduğunu göstermek istedik. Organizasyonumuz bu bağlamda Türkiye’de yapılan ilk ve tek tören olma unvanına sahip.

– Organizasyondaki hedeflerinizden bahseder misiniz?

Umut Ödülleri Töreni ile sesi olmayan canlara hiçbir şekilde karşılık beklemeksizin yardım eden gönüllü, firma, kurum, kuruluş, belediye, ünlü ve fenomenleri ödüllendiriyoruz. Bu şekilde hem onların motivasyonlarını arttırıyor, birbirimize kenetleniyoruz ve toplumumuzda hayvan hakları konusunda bilinç uyandırmaya çalışıyoruz.

– Organizasyon nasıl gerçekleşiyor, kimler katılıyor?

Organizasyon süreci tamamen gönüllü üyelerimizin katılımı ile gerçekleşiyor. Herhangi bir yardım almıyor sadece öğrencilerden oluşan güzel yürekli bir ekip halinde çalışıyoruz. Kırk kişiden oluşan bir ekibimiz var. Yaklaşık sekiz ay boyunca aralıksız ve planlı bir biçimde çalışıyoruz. Törende ödül vereceğimiz adaylarımızı yine bu ekiple belirliyoruz. Önceki törenlerimizde Yonca Evcimik, Cem Adrian, Ece Seçkin, Karı koca Ansiklopedisi gibi ünlü isimlerin yanı sıra Tuana Ekin Şahin gibi gönüllülerle Adore, Getir, Üsküdar Belediyesi gibi kurum ve kuruluşları ödüllendirdik. Bu yıl da geniş bir aday listemiz var ve ekipçe üzerinde çalışıyoruz. Törenimize öğrenciler, öğretim görevlileri, üniversite çalışanlarımız başta olmak üzere pek çok hayvan sever katılım gösteriyor. Aslında belirgin bir hedef kitlemiz yok hayvan hakları tek bir kitleyle sınırlanamayacak kadar geniş bir konu. Bu nedenle tüm gönüllüler bizim kitlemiz sayılır.

– Umut Ödülleri kimlere, hangi koşullar gerçekleştiğinde veriliyor?

Umut Ödüllerinde ödüllerimizi ekibimizle belirlerken, kesinlikle hiçbir koşula bağlı olmadan yardım etmelerini bekliyoruz. Yardımlar besleme, barınma, tedavi ve sahiplendirme olabilir. Biliyorsunuz kimi zaman özellikle medyatik yüzler bir pr çalışması olarak hayvan ya da çocukları kullanabiliyor. Biz ödüllerimizde buna çok dikkat etmekteyiz. Bir de projenin sürekliliği bizim için önem arz ediyor. Elimizden geldiğince çok gönüllüye ulaşmaya çalışıyoruz.

– Umut Ödülleri hangi kurum/kuruluş altında faaliyetine devam ediyor?

Umut Ödülleri Töreni kulübümüzün üyeleriyle gerçekleştirdiğimiz bir etkinlik. Bir hayvan hakları kuruluşuna bağlı çalışmıyoruz. Destekçilerimiz arasında kurucu üyesi olduğumuz UNİHAK (Üniversiteler arası hayvanları koruma topluluğu) var.

– Yıl boyu çalışmalarınız olduğunu okumuştum, bunlardan okurlarımıza da bahseder misiniz? Neler yapılıyor?

Öncelikle kampüslerimizdeki hayvan nüfusundan bahsetmek istiyorum. Hepsi aşılı olmak üzere Davutpaşa Yerleşkemizde 145 köpek Beşiktaş Yerleşkemizde de 100 kedimiz var. Bu canların hepsinin beslenme, tedavi, barınma ihtiyaçlarını kulübümüz ve gönüllülerimiz ile karşılamaktayız. Tedavileri için oluşturduğumuz komitemiz sürekli gönüllü ve üyelerle iletişim halinde kalarak hayvanların sağlıklarını yakından takip ediyor. Gerekli klinik ve belediyeler ile sürekli iletişim halinde kalarak çocukların sağlıklı olmalarına çabalıyoruz.

Her gün iki yerleşkemizde de düzenli beslemeler yapılıyor. Yaklaşık 120 gönüllümüz ile yaz, kış, tatil demeden canları beslemek için uğraşıyoruz. Beslemelerde kullandığımız mamalarımız gönüllü bağışlar ve kulüp ücretinden karşılanıyor. Herhangi bir mama destekçimiz yok.

Ayrıca Ekonomi Kulübü, Sosyal Sorumluluk Kulübü ve Çevre Kulübü ile yürüttüğümüz “Yıldız Dönüşüyor” adlı bir projemiz var. Bu projede yemekhanelerimizdeki geri dönüşüm atıklarını topluyor aynı zamanda hayvanlara uygun yiyecekleri de toplayarak beslemelerine destek olmaya çalışıyoruz.  Bir dönem boyunca 972 kilo plastik, 1192 kilo kâğıt ve 2045 kg yemeği çöpe gitmekten kurtardık. Bu proje de tamamen gönüllü öğrencilerden oluşan 170 kişilik bir ekip ile yürütülüyor. Bu etkinliklerimiz dışında gelenekselleşmiş etkinliklerimiz de var. Her yıl iki kere farklı evcil hayvan bakım evlerini ziyaret ediyoruz. Burada yaşayan canların koşullarını denetliyor ve onlara bolca sevgi vererek mutlu olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.

Evcil Hayvan İlk Yardım Semineri!

Her yıl düzenli olarak uzman hekimlerimiz eşliğinde düzenlediğimiz evcil hayvan ilk yardım eğitiminde acil durumlarda dostlarımıza nasıl yardımcı olabileceğimizi öğreniyor hem evdeki hem de dışarıdaki dostlarımızın hayatlarını kurtarmak için uğraşıyoruz.

Fobi Semineri ve Fobi Pikniği

YTÜ Hayvan Hakları Kulübü olarak misyonumuz yerleşkelerimizde bulunan patili dostlarımızla insanların bir arada sağlıklı, uyumlu ve mutlu bir biçimde yaşamalarını sağlamak. Bu nedenle düzenli besleme, sağlık gibi hayvanlara yönelik çalışmalarımız dışında hayvan fobisine sahip bireyler için fobi piknikleri ve seminerler düzenliyoruz. Uzman veteriner hekim ve hayvan eğitmenimiz eşliğinde gerçekleşen bu etkinliğimizde hem getirdiğimiz yiyecekler ile piknik yapıyor hem de dünyayı hem hayvanlar hem de insanlar için yaşanabilir kılmayı amaçlıyoruz. Ayrıca hem eğlenip hem öğrendiğimiz film gösterimlerimiz var. Bu etkinliklerimizde hayvan hakları temalı filmler izliyor bir yandan eğleniyor bir yandan öğreniyoruz. Bu dönem iki kere yaptığımız bu etkinlikte hem Sinema Kulübü hem de Fransız Mütercim Tercümanlık Bölümü ile ortak çalışmalar yürüttük.

Bu etkinlikler dışında kahvaltılarımız, karaoke gecelerimiz ve rocknroll partilerimiz oluyor. Bunca çalışmanın ardından biraz eğleniyoruz. Kulübümüz 5 dönemdir başta kampüs hayvanlarımız olmakla beraber tüm hayvanların haklarını korumak adına yaz, kış çalışıyor. Sürekli büyüyen ve kendini geliştiren Türkiye’nin en aktif hayvan hakları kulübüyüz. Dünya üzerindeki her canlının yaşama hakkının kutsal olduğuna inanıyor ve bu vizyonla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Etkinliklerimizin hepsi tüm gönüllülere açık olarak düzenleniyor ve bizimle her zaman sosyal medya üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

– Son olarak sizin söylemek istedikleriniz nelerdir?

Hayvanların bizlerden başka yardım alabilecekleri yer maalesef yok. Bu nedenle hepimizin birlik olup onları yaşatması gerekiyor. Başkası diye düşünmeyin, o başkası siz olabilirsiniz ve bir canlıyı kurtarabilirsiniz. Yaşamaları için bir avuç mama, bir kap temiz su ve başlarını sokacakları bir barınma yeri yeterli olacaktır. Dünyanın en güzel şeylerinden biri onların sevgilerini hissetmek. Umuyoruz ki dünyayı onlar için daha güzel bir hale getireceğiz. Dünyada en hızlı bulaşan şey hayvan sevgisi derler, umarız bir gün hepimize bulaşır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları