Balıklar , Hayvanları Hayvan Olmayanlardan Ayırt Edebiliyor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Okçu balıkları, daha önce hiç görmemiş olsalar bile hayvanları hayvan olmayanlardan ayırt edebiliyor. Negev’deki Ben-Gurion Üniversitesi’nde yürütülen çalışma, balıkların yeni nesneleri kategorize etmek için büyük ölçüde şekle güvendiğini söylüyor

 

Okçu balığı, Güneydoğu Asya’nın en ölümcül keskin nişancılarından biri. Bir av gözüne çarptığında, ağzından yüksek güçlü bir su fışkırtarak yutulabilir. Oxford Üniversitesi’nden görsel ekolojist Cait Newport, “Beyin işleme güçlerinin, beyin boyutları nedeniyle çok daha küçük olduğunu varsayıyoruz” diyor. “Peki öyleyse karmaşık sorunları nasıl çözüyorlar?”

Sinirbilimci Ronen Segev ve meslektaşları, Negev’deki Ben-Gurion Üniversitesi’ndeki laboratuvarlarında, tanklarının üzerinde asılı duran bir bilgisayar ekranındaki görüntülere su püskürtmeleri için beş okçu balığı eğitti. Araştırmacılar, ekranda yanıp sönen karelere su püskürttüklerinde balıkları yemle ödüllendirdi. Balıklar dijital hedeflere tükürmekle yetindiğinde, araştırmacılar onlara beyaz bir arka plan üzerinde nesnelerin fotoğraflarını göstermeye başladılar. Balıklar, yapraklar veya çiçekler gibi hayvansal olmayan nesnelere değil, yalnızca böceklere ve örümceklere ateş ettiklerinde ödül aldı. Daha sonra bilim adamları, okçu balıklarına, daha önce hiç görmediği, bir böcek veya örümcek ve bir hayvansal olmayan nesne içeren 800 çift görüntü gösterdi.

Ekip, bu ay Journal of Experimental Biology’deki makalede balıkların yaklaşık %70 oranında hayvanlara su püskürterek karşılık verdiğini bildirdi . Böcekler yerine yapraklara ve çiçeklere püskürtme yapmak üzere eğitilmiş farklı bir balık grubu, görüntüleri kategorize etmede aynı derecede doğruydu. Her iki durumda da balıklar, bitkileri avdan ayırt edebildi.

Araştırma; bir balık gibi düşünmek için hangi görsel özelliklerin (yuvarlaklık, simetri ve doku gibi) gerekli olduğunu değerlendirdi. Modeller, hayvanların sınıflandırmak için çoğunlukla bir nesnenin şekline güvendiğini öne sürdü; doku daha az önemliydi. Ve gerçekten de ekip, yalnızca şekil bilgisi (nesnenin silueti) veya yalnızca doku (nesnenin yüzeyini gösteren bir daire) içeren böcekleri ve bitkileri gösterdiğinde, balıklar silüetlerde çok daha başarılı oldu.

Segev, çalışmada yalnızca hareketsiz, gri tonlamalı görüntüler kullandıklarını belirtiyor. Bu, okçu balıklarının vahşi doğada avlanırken sahip olacakları renk ve hareket hakkında bilgi eksikliği olduğu anlamına gelir. Balıkların bitkiyi hayvandan ayırt etmek için şekillerden daha fazlasına güvenmesi muhtemeldir, diyor.

Segev, balıkların nesneleri tanımak için kullandığı nispeten basit çözümlerin, mühendislerin otonom arabalar için gerekli olanlar gibi bilgisayarlı görsel sistemler tasarlamasına yardımcı olabileceğini ekliyor.  “Balıklar akıllıdır” diyor “Onlar inanılmaz”.

Kaynak: Science

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × five =

Yeniler

Köşe Yazıları