Sokakta yaşayan köpeklerin insanlara saldırma, yaralama haberleri son günlerde gündemde. Peki sokak köpekleri neden saldırıyor, kendisini tehdit olarak gören bir sokak köpeğine karşı vatandaş ne yapmalı?
MURAT GÜNGÖR- KÖPEK EĞİTMENİ
Sokak köpekleri neden saldırıyor, insanlar nerede hata yapıyor?
Sokak köpeklerinin artma sebeplerinin ana kaynağı düzensiz olarak yapılan üretim. Köpek sahipleri köpeklerinden vazgeçebilir bir sirkülasyona girdi. Pet shoplardan 2 aylıkken alırlar ve bakamadıkları zaman genelde Beykoz, Çekmeköy, Silivri gibi dağlık yerlere, sokaklara bırakırlar.
O canlı orada 6 aylık olduğu zaman çiftleşme zamanı geldiği için sokaktaki erkek köpekle çiftleşir. Dışarıda yetiştiği için yavruyu da fazla verir. Bu yavru sayısı ortalama 10’a tekabül eder. Her 6 ayda bir 10 yavru veren bir dişi köpek ile sayı her gün çoğalır. Böylece her sokakta, caddede sokak köpekleri fazlalaşmaya başlar.
KİMDE HANGİ KÖPEK VAR BİLİNMİYOR
Belediyelere kısırlaştırmaya çalışıyor. Çünkü genetiğin de doğru aktarılması gerekiyor. Ancak bir pet sahibinin köpeğinin bir kaydı olması, resmiyete dökülmesi gerekiyor. Ama biz bunları yapmıyoruz. Bu nedenle kimde hangi köpek var bilemiyoruz.
Sokak hayvanlarının artmasında şöyle bir durum da var; Ä°yi bir üretici Türkiye’de 1000 Euro’ya Golden Retriever satıyor. Bu üreticinin haricinde 300 TL’ye Golden satan insanlar var. Yani köpeÄŸini çiftleÅŸtirip yavrularını satarlar, köpek mamasının parasını çıkarırlar. Bunlar oldukça, belirli fiyatların altında köpek satılmadığı taktirde köpek sayısı her geçen gün artacak. Çünkü bu iÅŸin çözümü toplamak yerine parasını artırmak. Barınakların yapabileceÄŸi hiçbir ÅŸey yok çünkü her gün onlarca köpek bırakılıyor. Buna da bütçe dayanmaz. Ä°nsanlar yardım etmeye çalışıyorlar ama mamalar pahalı. Bu paraları karşılayabilecek insanlar beslemeli.
OLDUÄžUNUZ YERDE BEKLEYÄ°N
Her hayvanda bir av içgüdüsü var. O av içgüdüsü de hareket eden nesnelere çok fazla tepki vermesinden kaynaklanır. Bu nedenle köpekle karşılaştığımız zaman sakin durmamız lazım. Olduğumuz yerde kalıp beklememiz gerek. Köpekler beklediğimiz zaman bize zarar vermezler. Ama gitmeye ya da koşmaya çalışırsak bu sefer de o canlılar av içgüdüsünden dolayı agresifleşir ve ısırma gerçekleşir.
İNSANLARA KARŞI ÖN YARGILILAR
Hayvan da haklı. İnsan olarak düşünün. Her gün 100 kişi görüyorum, 90’ınından taş yiyorum, 5 tanesi sevmeye çalışıyor, 5 tanesi de muallakta. Hayvan da ister istemez insanlara karşı ön yargılı oluyor. Bu yüzden toplumsal olarak bunları kabul etmemiz gerekir. Köpeklere kötü davranan insanlar olduğu sürece bunlar yaşanmaya devam edecek.
SALDIRAN KÖPEK NASIL KONTROL EDİLİR?
Bu mümkün değil. Çok profesyonel olunması lazım. Çünkü hayvanı tuttuğunuz zaman onun size geri dönme riski çok. O kişiden ayırmaya çalıştığınız zaman daha sert ısırma olanağı çok . Bu işte uzman değilseniz onu yapma şansınız yok. Belediye görevlilerinin yapabileceği bir şey değil. Her gün köpeklerin içinde olan ve bu işi gerçekten bilen bir profesyonel yapabilir.
NASIL ÖNLENEBİLİR?
Bu olayların önüne geçebilmek için köpek sahiplerini bilinçlendirmek gerekiyor. Köpek asosyalse eğitim almalı, bir sorun varsa önceden çözmek gerekiyor. Yani saldırıları minimuma indirmek gerekiyor. Olaylar yaşanmadan önlem alınmalı.
OĞUZHAN BAL- KÖPEK EĞİTMENİ
Köpekler sürü psikolojisi ile hayatlarını idame ettiriyorlar. Ama insanların duyarsızlığı, onları sürekli itip kakmaları gibi davranışları sonucu bu çocuklar da kendilerini korumaya alıyor. Bir grup ve onun lideri oluyor. İnsanların gözünde çeteleşmiş oluyorlar. Aslında bu sürü psikolojisi ve bulundukları bölgeleri koruyorlar.
Bulunduğu bölgeden ormana atılma gibi şeyler olduğu için baskın köpek sokaklarda kalmadı. Sokak köpeklerinin evdeki safkan köpeklere göre öğrenme kapasitesi çok fazla. Çünkü yaşayarak ve görerek öğreniyor. Evdeki köpek öyle değil. Evde ne yaşıyorsa onu görüyor, ki genelde iyi şeyler oluyor, pozitif tepki veriyor ama sokaktakiler öyle değil.
KÖPEKLE ARANIZA EŞYA KOYUN
Sokakta bir köpek bize tehdit oluşturuyorsa ve yakınsa araya bir eşya koyabiliriz. Bir çanta, gibi dikkatini dağıtacak bir şey olabilir. Genelde insanlar yerden taş alıp atar, o köpekler biliyorlar aslında. O yüzden araya bir eşya koymak kısmen engeldir. Isırmaya odaklı köpekler ısırır ve genelde kaçış yoktur.
GÖZ TEMASINDAN KAÇININ
Kaçmayacağız. Araya bir eşya koymak şart. Bu şekilde temas engellenir. Ve yavaş yavaş geriye doğru ondan uzaklaşabiliriz. Çok göz teması kurmamalıyız. Göz teması tehdittir. Bunları yaptıktan sonra güvenli bölgeye doğru kendimizi çekebiliriz. Yaban hayatta da böyledir. Yabani bir hayvanla karşılaştığınız zaman kaçma şansınız yoksa en azından çanta vs. bir şey ona doğru atarsanız hayvan onunla ilgilenirken yavaş yavaş ondan uzaklaşabilirsiniz. Önemli olan zaman kazanmak. Ama asla hızlı hareket edilmemeli sakin olmanız gerekiyor. Çünkü enerjiyi çok net algılıyorlar.
Sizin pozitif ve negatif enerjinizi çok net algılıyorlar. Sakin kalmak çok önemli ama bunu başarabilen insan sayısı az olabilir. O anda herkes soğukkanlılığını koruyacak diye bir şey yok. Ama araya bir şey koyulursa zaman kazanmak adına işe yarayabilir.
ÇOCUKLAR İÇİN HAYVAN SEVGİSİ
Aile içinde hayvanlarla ilgisi alakası olmayıp sürekli onlardan çekinen bir aile büyüğü, çocuğuna bunu aşılamış oluyor. Fakat anne babanın ilgisi yoktur ama çocuğa hayvan sevgisini aşılamak ister. Bu durumda çocuğu yavru ve ufak köpeklerle ve çok hiperaktif olmayan sakin köpeklerle yan yana getirerek onların zarar vermediğini anlatmaları gerekiyor. Aslında zaman geçirerek olur. Yoksa her köpeğin enerjisi farklı. Çocuğu çok hiperaktif bir köpekle ilk anda tanıştırırsanız doğru olmaz.
Kaynak: Cnntürk