Evcil Hayvan Sahipleri için Günlük ve Haftalık Rutinler

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Evcil hayvanlarımızla paylaştığımız hayatı daha iyi koşullarda yaşanır kılmak için en güzel adım, rutinlere sadık kalmak olacaktır. Köpeğinizin sağlığını ve mutluluğunu destekleyecek haftalık rutininizde neler olmalı; gelin birlikte bakalım.

Evcil hayvanlarımız da ailemizin üyelerinden biri. Evcil dostlarımızın ebeveynleri olarak onların sağlıklı ve mutlu bir ortamda yaşamalarını sağlamak ise en büyük görevimiz. Bazen bir köpek sahibi olmak oldukça zor bir süreç yaratabilir. Gününüzü onun ihtiyaçlarına göre planlamak zorunda olmak, size bazen kısıtlı bir alan bırakıyor gibi dursa da eve vardığınızdaki heyecanını görmek dünyalara bedel olsa gerek. Yaşamımızda bir sihirli değnek etkisi yaratan evcil hayvanlarımıza en iyi şartları sunmak için rutinler kurtarıcımız olacaktır. Peki, köpeğimiz için haftalık olarak rutinlerimizde neler yer alır? Alt başlıklar açarak bu konuyu inceleyelim…

Beslenme Rutini

Evcil Hayvan Sahipleri için Günlük ve Haftalık Rutinler

Köpeğinizin sağlıklı ve mutlu olması, öncelikle derisini ve tüylerini korumaktan geçer. Bunun için ilk ve en önemli adım doğru mamayı seçmektir. Hayvanlarınızı, kendi yediğiniz besinlerle beslememeye özen gösterin. Çünkü kendimiz için sağlıklı olarak değerlendirdiğimiz besinler, evcil dostlarımız için zarar verebilecek mineraller içerebilmektedir. Rutin kontrollerde, köpeğinizin yiyeceği kuru ve yaş mama porsiyonunu hekiminize danışarak belirlemek, en doğrusu olacaktır.

Köpeğinizin kuru mamasını 38°C’nin altındaki serin ve kuru bir ortamda saklamalısınız. Genel olarak evcil hayvan mamalarının lezzetlerini bir yağ bariyeri oluşturan orijinal paketlerinde saklandığında en iyi koruduğunu unutmamalısınız.

Burada bir diğer önemli konu da köpeğinizin yiyecek ve içecek kaplarını düzenli olarak temizlemektir. Bu kaplarda zararlı mikroorganizmaların birikmesi, köpeğinizin hastalanmasına neden olabilir. Bunun için düzenli olarak sıcak su ve sabun yardımıyla bu kapları iyice durulandığından emin olacak şekilde yıkamalısınız. Ve tekrar kullanmadan önce de mutlaka iyice kurutmalısınız.

Patili Dostunuz ve Kendi Sağlığınız için Temizlik Rutini

Evcil Hayvan Sahipleri için Günlük ve Haftalık Rutinler

Patili dostunuzla zaman geçirmek ve onun hayatınızdaki varlığı, her ne kadar sizin için nefis bir deneyim olsa da evcil hayvanınız, evinizin her tarafına alerjenler kadar küçük tüy ve partiküller bırakır. Gözle görünür tüylere ek olarak bir tür alerjen olan evcil hayvan kepeği havada uçuşarak mobilyalara ya da döşemelere yerleşebilir. Dışarıdan gelen kirler ise evcil hayvanınızın tüylerine yapışarak, tüyler döküldüğünde de bakteri yayabilir. Ayrıca patiler ve tüyler, dışarıdan içeriye yayılabilecek partikülleri de toplar.

Peki, bu durumla nasıl başa çıkabiliriz? Evcil hayvan tüyleri, sıklıkla halı kaplı yüzeylere ve sert zeminlere yerleşir. Bu tüylerin ve diğer yapışmış partiküllerin tam anlamıyla temizlenebilmesi için, kullandığınız süpürgenin emiş gücü veya süpürgenin başlığındaki fırçanın güçlü bir şekilde devreye girmesi gerekir. Halı, kanepe, yatak veya yastık gibi yüzeylerde birikerek toz akarlarının besin kaynağını oluşturan tüylerin temizliği noktasında ise emiş gücüyle kirleri, tozları ve tüyleri yok eden süpürge temizlik rutininde ve yaşamınızda önemli bir yer tutacaktır.

Gezme ve Oyun Saati Rutini

Evcil Hayvan Sahipleri için Günlük ve Haftalık Rutinler

Evcil hayvanlarınız da tıpkı sizin gibi sosyal varlıklardır ve ilgiye ihtiyaçları vardır. Özellikle köpekler evde çok uzun süre kapalı kalamaz. Onları gezdirmek ve onlarla oyun oynamak için zaman ayırmalısınız. Köpeğiniz ne kadar büyükse o kadar büyük bir alanda enerjisini atmaya ihtiyaç duyar. Özellikle bir bahçeniz de yoksa, haftanın her günü ve günde en az iki kez onu dolaşmaya çıkarmalısınız. Tıpkı sizin gibi yer değiştirmeye, doğada zaman geçirmeye ihtiyaç duyan evcil dostunuzun daha hareketli olmasını destekleyecek bu geziler, aynı zamanda daha sağlıklı ve mutlu bir köpek olmasını da sağlayacaktır. Bu durum ise evcil dostunuzun zihinsel gelişimini de olumlu bir şekilde etkiler. Bununla birlikte bağ kuracağınız, aranızda köprü oluşturacak oyuncaklar edinmek de köpeğinizin psikolojisi için doğru bir adım olacaktır. Ayrıca bu durum sadece köpeğiniz değil, sizin de daha sakin biri olmanıza yardımcı olur.

Sevginizi ve ilginizi gösterirken dilediğinizce cömert olun. Zira aslında en çok ihtiyaç duydukları şey de bunlar; tıpkı tüm canlılar gibi. Hayatta en önemli şey sevgi; onu doya doya sevin…

Sağlıklı Yaşam Rutini

Evcil Hayvan Sahipleri için Günlük ve Haftalık Rutinler

Evcil dostlarımız bize ne zaman neye ihtiyaçları olduğunu söyleyemez. Onların bakımından sorumlu olan kimseler olarak yapmanız gereken, genel görünümü ve davranışlarını rutin bir şekilde kontrol etmektir. Söz konusu sağlık olunca, erken teşhisin hayat kurtaracağı bizler için hep söylenir. Bu durum evcil dostlarımız için de geçerlidir. Sağlıklı yaşam rutinini sadık bir şekilde uygulamak, evcil hayvanınızı ve sizi ciddi sorunlar yaşamaktan ve üzüntülerden kurtaracaktır.

Ayrıca köpeğinizin sağlığı için yıllık sağlık muayenesini atlamamak da oldukça önemlidir. Köpeğinizin kronik bir sağlık problemi varsa ya da artık yaşlandıysa, bu süreci yılda iki kez olarak güncellemekte fayda var. Bunun yanında sizin rutin gözlemlerinizle veteriner ziyaretleri de kurtarıcınız olacaktır.

Pati Bakımı Rutini

Evcil Hayvan Sahipleri için Günlük ve Haftalık Rutinler

Düşünün ki ayakkabı giymiyor, sokaklarda ayaklarımız yere basarak yürüyoruz. Nasıl olurdu? Köpeklerimizin ayak tabanlarının onların bir nevi ayakkabısı olduğunu unutmamalıyız. Oldukça hareketli olan dostlarımızın patileri; sıcak, soğuk ve sert zeminlerde koşmalar, zıplamalar, oynamalar derken zamanla aşınabilir. Bunun için pati yastıklarını her gün kontrol etmeli ve haftada bir iki kez köpekler için üretilmiş krem ya da wax ürünlerini bu bölgelere uygulamalısınız. En sağlıklısı keratin içerikli ürünleri tercih etmek olacaktır. Böylece patilerini dış etkenlere karşı dirençli hale getirebilirsiniz. Bununla birlikte tırnaklarını da uzadıkça uçlarından kesmeli ya da rutin olarak törpülemelisiniz. Tırnak kırılma ya da çatlamalarını böylece önleyebilirsiniz.

Önemli bir not düşelim; evcil dostunuzun patilerinin kirlenmesini engellemek için plastik içerikli köpek patikleri kullanmak sağlıklı değildir. Bırakın sevimli dostunuz özgürce koşsun ve doğasını yaşasın. Pati bakımıyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi bur rehberde keşfedin.

Ağız ve Diş Bakımı Rutini

Evcil Hayvan Sahipleri için Günlük ve Haftalık Rutinler

“Köpeğinizin dişlerinde çürük var mı?” ya da “Diş etlerine kemik parçaları batmış mı?” gibi soruların yanıtlarının erken fark edilmesi oldukça önemlidir. Bunun için haftada en az bir kez sevgili dostunuzun dişlerini ve ağız mukozasını kontrol etmek, ihmal etmemeniz gereken rutinlerden biridir. Bunun yanında köpeğinizin dişlerini ve diş etlerini parmak fırçaları yardımıyla haftada iki kez fırçalamak, onun daha sağlıklı bir ağza sahip olmasını sağlayacaktır.

Banyo Rutini

Evcil Hayvan Sahipleri için Günlük ve Haftalık Rutinler

Köpeğinizi ne sıklıkta yıkayacağınız, yine onun tüy tipine ve aktivite düzeyine göre değişecektir. Çok hareketli bir köpeğiniz varsa, elbette daha sık yıkanmaya ihtiyaç duyabilir. Ancak aksi gerekmedikçe dört haftada bir iyi bir rutindir. Burada sözünü ettiğimiz şampuanla gerçekleştirilecek nazik ve yatıştıran bir banyodur. Köpekler genel olarak suyu sever; bu rutin onun enerjisini de dengeleyecektir. Bu banyo sırasında, düzenli olarak biriken kir, yağ ve döküntüler temizlenirken, size veteriner bakımı gerektirecek bir durumu olup olmadığını anlama olanağı da sunar.

https://www.oggusto.com/

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 − six =

Yeniler

Köşe Yazıları