Hayvan sahiplerinin sorumluluğu büyük!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

İzmir’de 212 bin 200 ev hayvanı kimliklendirildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, kimliklendirilmeyen hayvan sayısının, kimliklendirilenlerden daha çok olduğunu söyledi

 İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ev hayvanlarının kimliklendirme sorununu Ege Telgraf’a değerlendirdi. Şahin, tüm sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kayıt altına alınarak “Ev Hayvanı Pasaportu” düzenlenmesi ve PETVET’e işlenmesinin zorunlu hale geldiğini söyledi. Şahin, süreç boyunca İzmir’de 212 bin 200 ev hayvanının kimliklendirildiğini aktardı. Yönetmelik sayesinde kedi ve köpeklerin hareketlerinin takibi ve hastalıklarının kontrolü daha etkin bir şekilde yapıldığını dile getiren Şahin, ilk kez sahipli kedi, köpek ve gelincik sayısı ile ilgili sayısal veriler elde edildiğini vurguladı.

Süreç boyunca yerel yönetimler kadar hayvan sahiplerine sorumluluk düştüğünü söyleyen Şahin, “Ev hayvanı sahipleri yönetmelikte yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesi, eksik ya da hatalı vermiş olduğu beyanları nedeniyle oluşacak tüm olumsuzluk ve hatalardan sorumludur. Ev hayvanı sahipleri ev hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olup hayvanlarını terk edemez. 16 yaşından gün almış fakat 18 yaşını doldurmamışsa bu yönetmelik çerçevesinde belirlenen sorumluluklar hayvan sahiplerine aittir. Ev hayvanı sahipleri can dostların kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliği gibi durumları il/ilçe müdürlüğüne ya da müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş serbest veteriner hekimlere bildirmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

SORUMLUYA CEZA VAR!

Mustafa Şahin sadece doğum, ölüm ve sahip değişikliği gibi durumlarda değil “Ev Hayvanı Pasaportu” kaybolması ve çalınması, belediye barınağından sahiplenme ve yurt dışından ithal gelen hayvanların kaydının yapılmadığı durumlarda da bildirim yapılması gerektiğini vurguladı. Şahin, “Sorumluluklarını yerine getirmeyen hayvan sahiplerine 5996 Sayılı Kanun’un 36. Maddesi gereği idari para cezası uygulanıyor. Yeni doğan hayvanların en geç 6 ay içerisinde kayıt işlemlerinin yapılması gerekiyor, 6 aydan büyük kedi ve köpeklerin kaydının 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28. Maddesi gereği, idari para cezası uygulanarak kayıt altına alınıyor. Asıl sorun hayvanların terkedilmesi. Sahipli kedi ve köpeğin terk edildiğinin tespit edilmesi halinde hayvan sahibine ulaşılarak 72 saat içerisinde hayvanını alması için süre veriliyor. Bu süre içerisinde terk edilmiş kedi ve köpeğini almayan hayvan sahiplerine 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında idari para cezası uygulanacak” diye konuştu.

YANITLAR MİKROÇİPTE

Yönetmelik kapsamında hayvanlara takılan mikroçipleri değerlendiren Şahin, “Uygulanan mikroçipler dünya standartlarına uygun olarak ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek bir şekilde üretildi. Bu çiplerde, her bir hayvana özel 15 haneli numaralar var. Tek kullanımlık enjektörü sayesinde steril bir uygulama gerçekleştiriliyor. Bu mikroçip numaralarından, hayvanlarla ilgili hazırlanacak sigortalarda, hayvanlardan numune alımında, laboratuvar analiz sonuçlarında, alım-satım faturalarında mutlaka belirtilmesi gerekmekte. Hayvana ait pasaportlarda ise hayvan sahibinin bilgileri, hayvana ait özellikler olmalı. Bunlar, isim, tür, ırk, cinsiyet, doğum tarihi, renk ve mikroçip numarası gibi özelliklerdir. Hayvana uygulanan aşılar ve ilaçlar ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bu veriler aynı zamanda Bakanlığımızca uygulamaya konulan PETVET kayıt sistemine işlenmektedir” ifadelerini kullandı.

‘TERK ETME’ BİTEBİLİR

Şahin, “Yönetmelikle birlikte uygulanan mikroçip uygulaması sayesinde, hayvana ait sağlık, sahip ve sahip değişikliği bilgilerinin hem “Ev Hayvanı Pasaportu” hem de PETVET kayıt sistemine işlenerek takip edilmesi mümkün hale geldi. Özellikle kedi ve köpeklerin kuduz aşılamalarına ait bilgilerin ev hayvanı pasaportuna ve kayıt sistemlerine işlenmesi ile hastalık ve aşı takiplerinin yapılması daha kolay hale gelmiştir. Ayrıca yönetmelik kapsamında yapılan kayıtlar sayesinde, sahipli hayvan popülasyonumuzun ne kadar olduğu konusunda istatistiki veriler elde etmiş bulunmaktayız” dedi. Kayıtlı hayvan sayısından daha çok kayıtlı olmayan hayvanların olduğunu düşündüklerini altını çizdi. Şahin, “Bilindiği üzere daha önceki yıllarda hepimizin de üzülerek takip ettiği sorunlardan biri de özellikle yaz aylarında turistik ve yazlık bölgelerde çok sayıda sahipli kedi ve köpeğin sokağa terk edilmesiydi. Yönetmelik kapsamında hayvanlara uygulanan mikroçip sayesinde, sokakta bulunan bir hayvanın sahipli olup olmadığı kolayca tespit edilebilir hale gelmiştir. Yönetmelik sayesinde hayvan sahiplerinin yükümlülüklerinin net olarak belirlenmesi ve idari yaptırım cezaları ile hayvanların sokağa terk edilmesi vakalarının minimum seviyede olacağını öngörmekteyiz” diyerek yönetmeliğin sahipli hayvanların sokağa terk edilmesinin ve sokak hayvanları sayısının artmasının engellenmesi konusunda yararı olacağını vurguladı.

ÇARE VETERİNERLERDE

Ev hayvanı sahiplerine seslenen Şahin, vatandaşları kedi ve köpeklerin kayıt altına alınması konusunda sağduyulu davranmaya davet etti. Kedi ve köpeklerini kayıt altına aldırmak, hayvanla ilgili bildirimlerini yapmak isteyen hayvan sahiplerinin, bağlı bulundukları il/ilçe tarım ve orman müdürlüğüne veya il müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş olan serbest veteriner hekimlere başvurmalarının yeterli olduğunu aktardı.

 

 

kaynak:https://www.egetelgraf.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen + sixteen =

Yeniler

Köşe Yazıları