AKADEMÄ° veterinerlik ten VETERÄ°NER HEKÄ°M ERKAN ASLAN Köpekgiller familyasından olan köpek evcilleÅŸtirilmiÅŸ ilk hayvan olarak kabul ediliyor. 12-14 bin yıl önce Avrasya’da ortaya çıkmış, insanlarla iliÅŸkisi en az 10 bin yıl önce baÅŸlamış. Köpekgiller in soy aÄŸacı ise 40 milyon yıl önce yaÅŸamış mıacisis denen etçil memeliye kadar uzanıyor… Yalnızca köpekler deÄŸil. Kediler, fareler, kuÅŸlar, balıklar ve bu isim uzadıkça uzayabiliyor. Evde beslenebilen her hayvan da evcil olarak kabul edilmiyor. Önemli olan beslediÄŸimiz hayvanı ne amaçla bulundurduÄŸumuz. Bazen yalnızlığımızı paylaÅŸmak, bazen bunalımdan çıkmak, bazen de bekçi olmasını istemek. Ancak öyle anlar geliyor ki evimizde beslediÄŸimiz bu hayvanlar zamanla ailemizin bir parçası, her ÅŸeyimiz olmayı baÅŸarıyor. Tüm bunları Veteriner Hekim Erkan Arslan’la konuÅŸtuk. Yaptığımız röportajda anladığımız en güzel mesaj ise çeÅŸitli amaçlarla edindiÄŸimiz bu dostları ne olursa olsun yarı yolda bırakmamak . Ä°nsanların evde hayvan besleme konusunda yeterli bilince sahip olduÄŸunu düşünüyor musunuz?
Maalesef. Altık kentimizde de evde çeşitli hayvan besleyenlerin sayısı her geçen gün artmakta. Ancak bu konuda yeterli bilince sahip olduklarını düşünmüyorum. Bilinçsiz de olsa bu sayı her gün artıyor.
Bu bir moda haline mi geldi.Yoksa hayvanlar konusundaki duyarlılığımız mı artımı?
Aslına Türk insanının hayvanlara olan sevgisi ve ÅŸefkati oldukça fazla. Fakat bazı dini litaratüreller dolayısıyla bu hayvanların evde beslenmesi konusunda faildi görüşler mevcuttu. Bu görüşler halen de geçerli. Mesela köpek bulunan evde namaz kılınmaz ya da melek girmez gibi. Ama kedi için aynı inanış yok. Kedi pek çok eve rahatlıkla gire biliyor. Dolayısıyla da Konya’da en çok kedi tercih ediliyor.
Evde bir hayvan beslemek ne gibi sorumluluklar gerektiriyor?
Bir hayvanı ortalama 15 yıl yaşadığını kabul edersek 15 yıl hiç büyümeyecek bir çocuğa sahip olacağımızı düşüne biliriz. Özellikle de evimize alacağımız bir köpek olursa ciddi sorumluluklar bizi bekliyor demektir. Köpeğin suyu, yemi her gün verilecek, tuvalet ihtiyacı karşılanacak. Tüm ihtiyaçları periyodik bir de olsa minik dostlarından ayrı kalmak zorunda olan aileler için evcil hayvan pansiyonları bulunmuyor. Bu konuda ciddi bir çalışma mevcut mu? İlimizde profesyonel anlamda evcil hayvan pansiyonu bulunmuyor. Bizim gibi klinikler birkaç günlüğüne de olsa hizmet vermeye çalışıyor. Ancak bu tarz hizmetler ciddi yatırımlar gerektiriyor. Bırakın evcil hayvan pansiyonunu, ciddi tedavilerin yapılabileceği klinikler bile yok denecek kadar az. Yıllarca bu alanda verilen hizmetler aynı çerçevede devam etmiş. Kendini yenileyen, teknolojiye uygun gelişim gösteren klinikler olmamış. Bu da alandaki hizmetlerin sınırı olmasına neden olmuş.
Evde hayvan beslerken en çok neye dikkat etmek gerekiyor?
Hayvanı nasıl alıştırırsanız öyle gider. Sürekli aynı şeye alıştırmak gerekir. Apartman dairesinde de hayvan beslenir. Ama doğru hayvanı seçer seniz. Öncelikle hangi ihtiyacınızı gidermek için aldığınıza karar vermelisiniz. Psikolojik nedenler olabilir, yalnızlığınızı gidermek için olabilir. Ama bir kangalı ya da dobermanı eve kapatamazsınız. Bir Sibirya Kurdu na bekçilik yaptıramazsınız. Hayvan saat ister. Kendini ona göre ayarlar. Tuvaleti, yemeği saatlerdir. Rutine girmesi gerekir. Sonra her şey kendiliğinden düzene girer. Hayvanınız ne olursa olsun kendisini bir şekilde size sevdirir. Eve geldiğiniz zaman yanınıza koşar ve sevginizi dilenir. Bu dilenişe karşılık vermemeniz zaten mümkün değil.Siz nasıl alıştırmışsanız aynı düzende devam edecek. Birkaç gün evde bırakıp gitme şansınız da yok. Çünkü köpek beslemeniz, sızın birkaç gün onsuz kalmanıza izin vermez. Kedi ise daha farklı. Kedi birkaç gün kendini idare edebilir. Elbette ki yemini, suyunu verdiğiniz taktirde. Aşılarını, düzenli kontrolleri, temizlikleri. Yani sizin için ciddi anlamda uğraş demek. Başka hayvanlar da var. Bakımları daha zor ve daha kolay olan. Ancak en çok tercih edilenler kedi ve köpek.
Yeni meram Gazetesi