Türkiye’de çocuklar günün ortalama 163 dakikasını ekran başında geçiriyor. Çocuk yaşı arttıkça ekran süresi de artış gösteriyor. KardeÅŸ sayısı arttıkça ve denetim olmadıkça ekran eriÅŸimi de yükseliyor. Evcil hayvanı bulunan çocuklarda ise ekran ile geçirilen süre azalıyor. Kidzania Ä°stanbul ile FutureBright iÅŸbirliÄŸiyle yapılan araÅŸtırmada, Türkiye genelindeki çocukların hayal güçleri, meslek tercihleri ve dünyaya bakış açıları ele alındı.
KidZania Ä°stanbul CEO’su ve Yönetim Kurulu Ãœyesi Ebru Timur yaÅŸları 6-14 arasında deÄŸiÅŸen çocuklar ve ebeveynleri ile görüşülen araÅŸtırma sonuçlarını deÄŸerlendirdi: “Türkiye’deki her 5 çocuktan 4’ü tablet ve/veya telefon kullanıcısı. Kız çocukları arasında dijital araçlar, toplamda en sevilen oyun aracı olsa da bebekler hala kız çocuklarının gözdesi. Erkek çocukları ise konsol/PC/mobil üzerinden oynanan oyunlardan kız çocuklarına kıyasla açık ara daha fazla zevk alıyor.”
18-24 AYDA SIFIR EKRAN OLMALI
Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve DSÖ tarafından yapılan araÅŸtırmayla “YaÅŸa Göre Ekran Süresi Kılavuzu” belirlendi. Buna göre 18-24 ay arası çocuklar için; sıfır ekran veya çok az olması gerekiyor. Çocukların fiziksel ve ruhsal saÄŸlığı geliÅŸimi için 3-5 yaÅŸ arası çocuklar için günde 1 saate kadar, 6-10 yaÅŸ arası çocuklar için günde 1 ile 1,5 saate kadar, 11-13 yaÅŸ arası çocuklar için günde 2 saate kadar ekran süresi sınırlaması getirilmesi tavsiye ediyor.
kaynak:https://www.aksam.com.tr/