Evcil Hayvan Sahiplenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenleri Vet. Hek. Özgür ÖZTÜRK ile Konuştuk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Vet. Hek. Özgür ÖZTÜRK, evcil hayvan sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenleri Pet Haber Gazetesi’ne anlattı.

Merhabalar Özgür Bey, son zamanlarda evcil hayvanlarla ilgili en çok gelen şikayet nedir?

Bu sorunun yanıtı bölgelere göre değişik olabilir. Ben Kuzey Ege’de klinisyenlik yapan bir hekimim. Her bölgenin mikrobiyolojik, paraziter faunası farklı olacaktır. Son dönemlerde kedilerde viral üst solunum yolu enfeksiyonları, köpeklerde ise paraziter enfeksiyonları daha yoğun gözlemlemekteyim.

Evcil hayvan sahiplenmeye karar vermeden önce nelere dikkat edilmelidir?

O kadar çok husus var ki… Birincisi kişinin kendisine “Ben hazır mıyım?” diye sorması gerekli, 15-20 yıl sürecek karşılıklı bağımlı bir ilişkiden bahsediyoruz. Tıpkı bir çocuk edinmek gibi, bunun kişiye, aileye yükleyeceği ciddi sorumluluklar var, bu sorumluluklar hem maddi hem de manevi. Edineceğimiz evcil hayvan bana uygun mu sorusu kadar, ben ona uygun muyum da makul bir soru. Örneğin çok küçük yaşlarda çocuğu olan aileler evcil hayvan edinmeyi iki kere düşünmelidir, çoğu zaman kediler, köpekler çocukların elinde oyuncağa dönüşüyor ya da yaşı ilerlemiş insanlar çok hareketli bir köpek ırkı edinmemeliler, her iki tarafın da hayatı zorlaşacaktır. Ya da 60 metrekare bir apartman dairesinde yaşayan bir kişi kangal edinirken iyi düşünmeli. Bunlar zaten herkesin düşündüğü şeyler, bence asıl soru “Ben hazır mıyım?”

Evcil hayvanları ırklarına göre tercih etmek ne derece doğru?

Irklar bize evcil hayvanın karakteri hakkında önfikir verir, bu tarafıyla doğru, ama bazen durumlar bunun dışında gelişebiliyor. Ya da melez bir ırk ediniyorsunuz, bir bakıyorsunuz ki Golden Retriver karakterinde bir köpek çıkıyor karşınıza. Irklar önemlidir, ama her şey değildir. Irk özellikleri kadar yetiştirme koşulları da köpeğin/kedinin karakterinde belirleyicidir.

BESLENME HER ZAMAN ÇOK TARTIŞILAN BİR KONU

Evcil dostlarımızın beslenmesinde en çok nelere dikkat etmeliyiz?

Beslenme konusu gerçekten karışık.  Her gün eski bildiklerimize bir yenisi ekleniyor. Bazen eskiden tavsiye ettiklerimizi şimdi etmiyoruz. İnsanlarda  da durum böyle, daha 10 yıl öncesine kadar tukaka ilan edilen yumurta bugün baş tacı. Beslenme hayvanın yaşına, ırkına hatta sağlık problemlerine göre dizayn edilir. Tek bir doğru yok. Ama bu dostlarımız etçil, bunu unutmamak gerekir. Bir av köpeği ile bir Yorkshire Terrier’in ihtiyaçları farklı, besini farklı, maması da farklı.

Yavru kedi sahiplenirken nelere dikkat edilmelidir?

Yavru kedi sahiplenirken mümkün olduğunca geç anneden ayrılmalı, ideal dönemin 3 ay olduğu konuşuluyor. Aşılar ve antiparaziter ilaçlamaların önemi malum. Bir de ırk seçimi önemli, kırık kulaklı (Scottish Fold) gibi ırklar tercih edilmemeli, bunların çok sayıda genetik hastalıkları var, biz bunları tercih ettikçe bu ırklar üretilecektir.

Yavru kedilerde tuvalet alışkanlığı kolaylığını nasıl kazanabiliriz?

Yavru kedilerde tuvalet alışkanlığının problem olduğunu ben bugüne kadar hiç görmedim. Bu canlılar içgüdüsel olarak kumu gördüğü zaman gidiyor, sadece kum ve tuvalet havuzu onun görüş ve erişim alanında olmalı.

Sakinleştirici mamalar hakkında önerileriniz nelerdir?

Zaman zaman stres altındaki kedilerde kullanıyoruz, faydası da oluyor. Ama ezbere kullanılacak ürünler değil, bu konuda çalışmış, deneyimli hekimler tarafından önerildiği müddetçe son derece faydalı, tabi sadece mama ile bitmiyor bu işler.

BÖBREK YETMEZLİĞİNE DİKKAT!

Yaş mama seçimi yaparken neleri tercih etmeliyiz?

Yaş mama çok önemli. Yaklaşık yüzde 80-90 oranında nem oranına sahip. Kediler böbrek yetmezliğine yatkın hayvanlardır, yaş mama su tüketimini artıracağı için bu noktada koruyucu bir işlev de görür, bir de tabi kediler yaş mama ile çok mutlu oluyor, bu da onların genel sağlığı açısından olumlu. Mümkün olduğunca kaliteli ham maddeden yapılma, iyi işlenmiş ve az koruyucu içeren mamalar tercih edilmeli.

Evcil hayvan sahipleri seyahate çıkmadan önce dikkat etmeleri gerekenler nelerdir kısaca bahseder misiniz?

Seyahat öncesi için altını çize çize boş mide meselesini vurgulamak isterim. En büyük korkumuz özellikle iri ırk köpeklerde mide dönmesi. Kedilerde bu durum nadirdir, kedilerde daha çok yolculuk anksiyetesi ile karşılaşırız. Bu tip durumlarda ya bir takım sedatifler ya da feromon içeren ürünler öneriyorum.

Evcil hayvan dostlarımızın stresini azaltmak için neler yapılabilir, önerileriniz nelerdir?

Stres meselesi kedi ve köpekte biraz farklı. Kedi mekan, köpek insan oryantasyonludur. Kedi yer değiştirince, köpekse sahiplerinden ayrı düşünce yoğun stres yaşar. Dolayısıyla sorduğunuz sorunun yanıtı bu prensibin içinde. Kediler evinde, köpekler ise sahibinin yanında az stres yaşar. Tabi bunun istisnaları da olacaktır. Stres hangi durumdan kaynaklıysa o durumu ortadan kaldırmaya çalışmak gerekir, stresi çözmenin kesin bir yolu yok. Çok akademik detaylara girmeden birkaç basit önerim olabilir sadece. Kedi otları, kedi feromonları temel olgularda işe yarıyor. İleri düzey stres ve anksiyete olgularında tıbbi yaklaşımlar gerekecektir.

Röportaj: Demet İNCE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − six =

Yeniler

Köşe Yazıları