Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi tüm hayvanların yaşam hakkı gibi doğal haklara sahip olduğunu ve insanların sahip olduğu haklardan ayrı tutulamayacağını, insanların sahip olduğu haklara saygı duyulduğu gibi hayvanlarında haklarına saygı duyulması gerektiğini vurgulamaktadır.
Evcil hayvan sahipleri her şeyden önce hem evcil hayvanlarının hem de kendilerinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için bu konuda sahip olduğu hakları bilmeleri gerekmektedir. Evde evcil hayvan beslerken bilinmesi gereken hukuki haklar bir sorun yaşanması durumunda bu konuda kendilerini savunabilmelerini sağlayacaktır.
Evcil hayvan sahiplerinin hakları konusunda en çok gündeme gelen konulardan biri apartman yönetmelikleridir.
Apartmanda evcil hayvan besleyebilir miyim sorusu birçok evcil hayvan sahibinin merak ettiği ya da bu konuda sorun yaşadığı durumlardan biridir. Evde evcil hayvan beslemeniz ile ilgili apartmanda sorun yaşayıp yaşamayacağınızı belirleyen apartman yönetim planıdır. Eğer apartman yönetim planında açıkça evde evcil hayvan beslenmesiyle ilgili bir yasak var ise; bu konuda hakkınızda apartman yönetim planına aykırılıktan hukuki bir süreç uygulanabilir. Peki evde evcil hayvan besleme hakkınız ile ilgili mülk sahibi olmanız ya da kiracı olmanız arasında bir fark var mıdır? Mülk sahibi olmanız ya da kiracı olmanız durumunda da belirleyici olan apartman yönetim planıdır. Eğer apartman yönetim planında evcil hayvan besleme yasağı var ise mülk sahibi kiracının evden tahliyesini isteyebilir. Apartman yönetim planında evde evcil hayvan besleme yasağı yoksa komşular evdeki evcil hayvan dolayısıyla sorun yaşadıklarını ispat ederlerse dava yoluna gidebilirler. Ancak evde beslenen evcil hayvanın evden ayrılması konusunda imza toplanarak işlem yapılması mümkün değildir.
Bilinmesi gereken önemli hususlardan biri evde beslenen evcil hayvan sadece ses çıkartıyor diye o evcil hayvanın tahliyesinin yapılamayacağı. Hayvan sesleri Çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliğide yer almamaktadır.
Türk ceza kanununda sahipli evcil hayvanlar “mal” kapsamında yer almaktadır. Kişilerin mülkiyet hakkı anayasal bir haktır. Bu sebeple sahipli evcil hayvana zarar vermek, canına kast etmek veya canına kast etmek ya da zarar vermek ile tehdit etmek yasal olarak suçtur ve cezai yaptırımı mevcuttur. Sahipli evcil hayvanlara hiçbir kurum ya da kişi müdahale edemez sadece mahkeme yaptırımları ile müdahale söz konusu olabilir.
Tüm hayvanların yaşam hakkı yasa ile güvence altına alınmıştır. Hayvana şiddet yasal olarak suçtur. Hayvanları koruma kanunu yasal olarak, bir hayanın sahibinden ya da yaşadığı yerden ayrılmasına yönelik baskı veya herhangi girşimi hem evcil hayvan sahibine hem de hayvana karşı şiddet olarak kabul etmektedir.
Belediyelerin sokak hayvanlarını toplama yaşadığı yeri değiştirme gibi hakları yoktur. Kışırlaştırma yapılan her hayvanın işlem sonunda alıştığı yaşadığı yere bırakılması kanunlar gereğidir. Ayrıca hayvanları koruma kanunu gönülülere sahipsiz hayvanlara bakıp besleme hakkı vermektedir. Bu konuda kişi ya da kurumlarca yapılacak engelleyici müdahaleler yasaya aykırıdır.
https://patipara.com/