Evcil Hayvanların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

EVCÄ°L HAYVAN BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

Evcil hayvanlarının yaşam kalitesini arttırarak onlarla olan dostluk ve birlikteliğin uzun süreli olmasını sağlayabilmek her evcil hayvan sahibinin amacı ve hedefidir. Peki, evcil hayvanların yaşam kalitelerini arttıracak nitelikte bilinçli şekilde bakım rutinleri için neler yapılmalıdır?

Veterinere Düzenli Gidin

Evcil hayvanınızı edindikten sonra en kısa zamanda veterinere götürün. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, evcil hayvanlar da ciddi koşullara gelmeden önce sorunları tespit etmek için düzenli check-uplara ihtiyaç duyarlar. Kontrol muayenehanelerini ne sıklıkta ve evde beslenen hayvanınızın diyet ve tıbbi ihtiyaçlarını planlamanız gerektiğini konuşmak için ilk ziyaretinizi yapın.

  • Aşı planlaması yapın. Evcil hayvanların bakımı için en hassas noktalardan birisi de aşıların yapılmasıdır. Bu hayvanınızın saÄŸlığı kadar evde yaÅŸayan tüm kiÅŸiler için çok önemlidir. Aşı sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir ve size vereceÄŸi zarar da minimuma iner. Aynı zamanda doÄŸal ortamında deÄŸil de ev ortamında bakıldığı için sizi de pek çok riskli durumdan korur.
  • Evcil hayvanınız hasta olursa, veterinerinize hangi semptomları aramanız gerektiÄŸini danışın ve not alın.
  • Acil durumlar ile karşılaşıldığında veterinerinize ulaÅŸmak için mutlaka telefon numarasını alın.

 

Bakımıyla İlgili Detayları Araştırın

Evcil hayvan mülkiyeti için genel bir takım kuralların olmasına rağmen, her tür ve her hayvan farklıdır ve şartlara da buna göre adapte olmak gerekir.

  • Benzer evcil hayvanlara sahip arkadaÅŸlarınıza danışın, kitaplara göz atın ve ırkları veya türleri hakkında internette de güvenilir kaynakları inceleyin.
  • Evcil hayvanı eve getirdiÄŸinizde genel düzen kurallarınızda esnek olmaya çalışın. Evcil hayvanların kiÅŸiliklerine baÄŸlı olarak farklı istek ve ihtiyaçları olacağını da göz önünde bulundurun.

 

En Uygun Besini Kullandığınızdan Emin Olun

Ucuz ve kolay erişilebilen gıdalar her zaman sağlıklı olmayabilir. Hayvanlarınızı, kendi yediğiniz besinler ile beslemeyin. Ne verirseniz verin, onlar için iyi bir beslenme olmayacaktır; çünkü bizim sağlığımız için harika olan besinler evcil hayvanlara zararlı olabilecek mineral ve öğeler içermektedir.

  • Veterinerinizden iyi besin kaynakları ve porsiyon boyutları hakkında bilgi alın.
  • Evcil hayvanların özellikle mama ya da yem ile beslenmesine dikkat edilmelidir, çünkü hayvanların ihtiyacı olan pek çok besin deÄŸeri bu mamalarda bulunmaktadır. Gerekli besinleri, gerektiÄŸi miktarlarda alan ev dostunuz daha saÄŸlıklı ve daha uzun ömürlü olacaktır.

 

Sevgi Ve İlginizi Göstermede Cömert Olun

Hayvanlar insanlara çok benzer şekillerde sosyal varlıklardır ve hayvanlarınızla ilgilenmek ve onlarla oynamak için zaman ayırmanız gerekmektedir.

  • Evde beslenen hayvanın gereken ölçülerde dolaÅŸmasını saÄŸlamalısınız; unutmayın ki hayvan ne kadar büyükse, o kadar büyük bir alan temini gerekecektir.
  • Evcil hayvanınız ile birlikte kullanacağınız oyuncaklar ve oyun setleri edinin.
  • Evcil hayvanınızı, onu motive etmek ve ona iyi alışkanlıklar kazandırmak için iyi davranışlarından sonra onu ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.

 

Düzenli Temizlik Programı Oluşturun

Uygulanacak temizlik rutini, hem sizin hem de evcil hayvanınızın sağlıklı ve mutlu kalmasını sağlayacaktır. En az 2 haftada 1 olacak şekilde düzenli bir temizlik programı oluşturun ve hastalık, koku oluşumu gibi olumsuz koşulları önlemek için evcil hayvanınızı ve yaşam alanını temizleyin.

  • Kediler ve köpekler gibi daha büyük evcil hayvanlar için büyük küvet ve hortumlar içeren hayvan temizleme merkezlerini araÅŸtırmak güzel bir baÅŸlangıç olacaktır.
  • Belirli aralıklar ile yıkayabilir; yıkayamadığınız durumlarda geçici olarak kuru ÅŸampuan kullanabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki su tüylerin parlamasına, daha temiz bir kokuya ve derinin nefes almasına imkan saÄŸlayacaktır.
  • Köpek ve kediler için, kırılmamaları için tırnaklarının yeterince kısa olduÄŸundan emin olun.
  • Hayvanların tüylerinin düzenli tıraÅŸ edilmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Özellikle de köpek besleyenler için bu daha da önemlidir. Öncelikle beslenmesine göre tüylerin parlaklığı, canlılığı ve dökülmesi azalır ya da artar. Günlük tarama yaparak da dökülmeleri azaltabilirsiniz.

 

Bunlara Özen Gösterin

  • Günlük rutinde hayvanınızı kafesten ya da kaldığı alandan kısa süre de olsa dışarı çıkarmaya çalışın. Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi zaman zaman alan deÄŸiÅŸtirme, doÄŸada bulunma gibi ihtiyaçlar hissedebilir. Bu onların hareketli ve daha aktif olmalarına da imkan saÄŸlayacaktır.
  • Belli aralıklarda rutin kontrollerini yapmalı, bakımlarını ihmal etmemelisiniz.
  • Unutmamalıyız ki, hayvanlar da en az bebekler kadar ilgi ve emek isteyen canlılardır. Hayvan sahiplenirken bu hususa dikkat etmeli, geri vereceÄŸimiz hayvanı asla almamalıyız. Evcil hayvanlar bir süre sonra size baÄŸlanmakta ve sizden ayrı kaldıklarında psikolojik travma yaÅŸamaktadır. Bu nedenle duyarı olmalı ve kararlarımızda bu hususa dikkat etmeliyiz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları