Hayvanlar, çocukların gelişiminde de önemli rol oynuyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Çocuk gelişiminde temel rol oynayan hayvan sevgisi, duygusal erişkinlikte olduğu çocukların topluma uyum sağlayan sosyal bir varlık olarak yetişmesinde de kritik yer tutuyor. Uzmanlar bu olumlu etkinin ortaya çıkabilmesinin, hayvanı atılıp satılabilir bir nesne olarak görmemekle ve ebeveynlerin doğru tavırlarıyla mümkün olduğunu belirtiyor.

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Psikolog AyÅŸen Kayahan hayvanların çocukların geliÅŸiminde önemli bir rol üstlendiÄŸinin altını çiziyor

“EVCÄ°L HAYVANLARI OYUNCAK GÄ°BÄ° GÖRÃœYORLAR”
ÇocuÄŸun, herhangi bir oyuncağı ister gibi evcil hayvanı talep etmesinin ve bu durumun ebeveynlerce ölçüp biçilmeden kabul edilmesinin büyük bir hata olduÄŸunu anlatan Kayahan, “Hayvanla kurulan bağın, çocuÄŸun duygusal ve toplumsal geliÅŸimi üzerinde olumlu etkileri vardır.

Hayvanın nesneleştirildiği bir ilişki biçimi, tam tersine sonuçlar verir; hayvan, çocuğun zihninde istenildiği zaman atılabilecek bir nesne olarak yer eder.

Oysa saÄŸlıklı bir hayvan-çocuk iliÅŸkisi, öncelikle hayvanın, yani kendisi gibi olmayan, ama yine de canlı olan bir baÅŸka varlığın sorumluluÄŸunu almayı gerektirecektir” diyor.

AHLAKİ GELİŞİMİ ETKİLİYOR
Kayahan’a göre çocuÄŸun ahlâki geliÅŸiminde önemli rol oynayan, onun mutlak bir benmerkezci olmasının önüne geçen hayvan sevgisi, çocuklara sorumluluk da aşılıyor.

Hayvanı beslemek, onu sevmek, ona zarar vermemek, onun iyiliğini düşünmek, çocuğun sadece hayvanlara olan olumlu duygularını beslemekle kalmıyor, başkalarının varlığının da kendisininki kadar değerli olduğunu hatırlatıyor.

Çocuk, bu şekilde duygusal ve maddi anlamda verici olmayı, diğerinden sürekli talep etmemeyi, mutlak alıcı olmamayı da öğreniyor.

Sevgi ve ilgi verdikçe, hayvanın, özellikle köpek gibi sadakat duygusu olan canlıların, ona nasıl fazlasıyla karşılık verdiğini gördükçe sevginin erdemini de idrak ederek sevginin karşılıklı bir ilişki olduğunun farkına varıyor.

PAYLAŞMAYI ÖĞRENİRLER
Hayvanlarla kurulan bağın, çocuÄŸun arkadaÅŸlık duygusunun geliÅŸimine katkıda bulunduÄŸunun da altını çizen Kayahan, “Bu iliÅŸki sayesinde, çocuk daha hoÅŸgörülü, daha verici, daha paylaşımcı, daha anlayışlı, farklılığa daha açık bir kiÅŸilik geliÅŸtirebilir.

Böylece genele oranla küçük ya da büyük farklılıkları olan baÅŸka çocuklara (örneÄŸin zihinsel ya da bedensel engelli; baÅŸka bir millete, dine mensup, farklı bir dil konuÅŸan vb.) çok daha hoÅŸgörülü olacaktır. Hayvan sevgisinin, çocuklar arasındaki ayrımcılık ve ÅŸiddetin önlenmesinde de büyük etkilerinin olduÄŸu söylenebilir” diyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 2 =

Yeniler

Köşe Yazıları