İnsanlığın kaderini değiştiren 10 köpek

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Tek bir köpeğin, tarihin akışını değiştiremeyeceğini sanıyorsanız, belli ki Peritas’ı duymamışsınız; Büyük İskender’i bir filin ayakları altında ezilmekten kurtaran köpeği ya da Fransa ile Rusya arasında savaş  çıkmasına yol açan İtalyan tazısı Biche’i. Papa VII. Clemens’i ısırıp İngiltere’nin Katolik Kilisesi’nden kopmasına neden olan Urian’ı. Richard Wagner’e operalarını bestelerken yardım eden Peps’i…

Bu sözler Sam Stall’un Uygarlığı Değiştiren 100 Köpek adlı kitabından… Stall’un kitabı, tarihi ve kaderimizi etkileyen hayvan dostlarımızla tanışmamıza vesile oldu. Hayvansever sitesi petsdo.com ise kitap içerisinden seçtiği İnsanlığın Kaderini Değiştiren 10 Köpek listesini geçtiğimiz günlerde yayınladı. İşte onlar:

kader degistiren kopekler1 ve 2- Strelka ve Belka: Birinci sırayı paylaşan ikili. Ruslar ve Amerikalılar’ın uzay yarışında, Ruslar’ın bir adım öne geçmesini sağlayan köpek dostlarımızdı. Uzaya gönderilen ve geriye sağ salim dönen ilk canlı varlıklar onlardı. Sputnik 5 mekiği ile 1960 tarihinde uzaya gönderildiler.

3-İsimsiz Newfoundland: Napolyon sürgün yıllarında, 1815’te, Elba Adası’nda boğulma tehlikesi geçirmişti. Bir balıkçının Newfoundland cinsi köpeği suya atladı ve Napolyon’u boğulmaktan kurtararak tarihin akışını değiştirdi.

4-Peritas: Büyük İskender’in fetih seferlerinde yanından ayırmadığı Peritas, büyük imparatorun Persler’le girdiği savaş sırasında sahibini bir filin altında ezilmekten kurtarmıştı.

5-Jofi: Sigmund Freud’un köpeği Jofi, Freud’un tüm psikoterapi seanslarında odada bulunurdu. Freud, Jofi’nin hastalarını rahatlattığına ve çalışmalarına yardımcı olduğuna inanıyordu.

6-Kennedy’nin oğlunun Terrier’si: Küba krizi sırasında John F. Kennedy, çok önemli milli güvenlik kurulu toplantısına girmeden evvel oğlunun İrlanda terrier cinsi köpeğini de yanına alıp, toplantı boyunca yanından ayırmamıştı. Böylece sakin kalmayı başarmıştı.

7-Kardinal Wolsey’in köpeği Urian: Henry VIII, eşi Aragonlu Catherine’le olan evliliğinin iptalini onaylaması umuduyla Kardinal Wolsey’i Papa’nın yanına göndermişti. Buna sıcak bakmayan Papa Yedinci Clement, Kardinal Wolsey’e öpmesi için parmağını uzattığında Urian papanın parmağını ısırdı. Sinirlenen ve yaralanan papa, evlilik akdinin bozulmasına izin verdi. Bu olayın İngilitere Kilisesi’nin kurulmasına vesile olduğu söylenir.

8-Robert The Bruce’un köpeği Donnchadh: İngiltere Kralı Edward I, İskoçya’yı başsız bırakmak adına Robert the Bruce’u arıyor, onu bulmak için de köpeği Donnchadh’ı kullanıyordu. Donnchadh onları Robert the Bruce’a götürdü ancak daha sonra sahibini ölümüne savundu. Robert the Bruce hayatta kaldı ve İskoçya kralı oldu.

9-Wagner’in köpeği Peps: Ünlü besteci Richard Wagner, bestelerinin başarılı olup olmadığını köpeği Peps’in tepkilerine göre test ediyordu.

10-Laika: Uzaya giden ilk canlılar Strelka ve Belka olmuştu, ancak uzay seyahatine gönderilen ve geriye canlı olarak dönemeyen ilk hayvan Laika adlı bir köpekti. Deneme 1957 yılında Sputnik II mekiğiyle gerçekleştirilmiş, Laika’nın geriye ölü dönmesi ABD’nin uzaya canlı gönderme girişimlerini de geciktirmişti.

Kaynak: HABERTÜRK KÜLTÜR SANAT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 5 =

Yeniler

Köşe Yazıları