Kedi ve Köpeğinizi Taramanın Faydaları

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kedi ve köpek sahipleri arasında deri ve tüyler her zaman gündem olmuştur. Birçoğumuzun şikayeti eve dökülen kıllar olmuştur.

Peki tüy dökülmesinin sebebi nedir?

Kılların dökülmemesi için neler yaparız?

Deri ve tüy bakımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Bu sorular uzar gider. İşte bu makalemizde kedi ve köpeklerde önemli bir yeri olan taranmanın faydaları ve hangi tip tarak seçilmeli gibi pratik ama hayatımızı kolaylaştıracak bilgileri paylaşacağız.

Taramanın Faydaları?

Kedi ve köpeğinizi taramak her zaman onların deri ve tüylerine etkin bir bakım yöntemidir. Tarama sırasında tarak uçları kıl köklerine adeta masaj yaparak kan dolaşımını rahatlatmaktadır. Böylece kaslara yapılan masaj kasların gelişimine etkili olacaktır.

Tarama esnasında deriye yapışan köpeğin tüylerindeki dış parazitler daha kolay fark edilmektedir. Büyük bir kısmı tarak tarafından deriden uzaklaştırılmaktadır.

Fizyolojik olarak tüyler deride çıkar, uzar ve dökülür. Bu, sağlıklı tüm canlılarda gözlenen bir olaydır. Özellikle mevsimsel tüy dökülmeleri en belirgin fizyolojik dökülmeye örnektir.

Zayıflayan kıl kökleri, doğru bir kedi fırçası ya da köpek tarağı ile mekanik olarak deriden ayrıştırılır ve ölü tüyler toplu halde uzaklaştırılır. Böylece eviniz sürekli kıl dökülmesine maruz kalmaz, cansız tüyler tarakta toplanır.

Kediler yalanarak temizlenirler ve bu esnada kılları yuttukları herkes tarafından bilinir. İşte bu yalanma sırasında yutulan tüyler doğru kedi tarağı kullanıldığında tarakta toplanacağından kediniz daha az tüy yutacaktır.

Tüy dökülmesi yaz aylarında sıcak havanın etkisi ile artmaktadır. İlkbahar sonu, yaz başında tarama sıklığını arttırmak deri sağlığı ve tüy sağlığı açısından faydalı olacaktır. Veteriner hekim tavsiyesi ile alınan tüy ve deri sağlığına katkıda bulunan vitaminler, vitamin eksikliğine bağlı olarak dökülen tüylerin daha az dökülmesine sebep olacaktır.

Kedi Nasıl Taranır?

Tarak seçiminde kedinizin tüylerinin yapısı oldukça önemlidir. Eğer kısa tüylüyse sadık dostunuzun canını acıtmayan ve sert kılları daha kolay deriden uzaklaştıran taraklar seçilmelidir. Kedinizi yavruyken taramaya alıştırmak ileride kedinizin daha kolay zapt edilmesini sağlayacaktır.

Uzun ve yumuşak tüylü kedilerde günlük olarak bakım şarttır. Tarama ihmal edildiğinde ince tüyler çok hızlı topaklanmakta, bu da kediniz için ağrılı bir taramaya davetiye çıkarmaktadır. Kedinizi tararken ona güven vermeniz ve sakin hareketlerle fırçayı tüyleri arasında ilerletmeniz onun daha çok hoşuna gidecektir. Eğer tepki veren bir yapısı varsa önce tırnaklarını kesmekle işe başlamanızı tavsiye ederiz.

İnce ve uzun tüylü kedinizin kulakları arkasındaki kıllar çok hızlı topaklanacağından bu bölgeyi taramayı ve kılları açmayı ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.

Köpeğinizi Tararken Dikkat etmeniz Gerekenler!

Köpeğinizde kıl dökülmesi eğer deri hastalığından kaynaklanmıyorsa taramayı biraz geciktirmişiz demektir. Kedilerde olduğu gibi köpek tarak ve fırçaları tüylerin yapısına ve şekline göre seçilmelidir. Köpeklerin özellikle tüylerinin sert ya da yumuşak olmasına göre köpek fırçaları seçilmelidir.

Köpekler kedilere nazaran kendilerine daha kolay müdahale ettiren canlılardır ve taranmaktan hoşlanırlar. Yumuşak fırça hareketi onlara keyifli bir kaşıma hissi verir ve bu durum köpek sahiplerinin avantajınadır. Fırça, kılların yatış yönüne doğru yavaş yavaş sürülmeli ve sonra hafif bastırarak ölü tüyler toplanmalıdır.

Agresif olan köpekler taranmaktan pek hoşlanmazlar. Böyle bir köpeğe sahipseniz tarama sırasında mutlaka köpek ağızlığı kullanmalısınız.

Düz ve sert kıllara sahip olanların haftada bir kısa uçlu taraklarla ya da tüy toplama eldivenleri ile taranması gerekirken, uzun ince tüy yapısına sahip olanların günlük tüy bakımının yapılması gerekmektedir.

Banyo sonrasında köpekler mutlaka taranmalıdır. Kurulama sırasında kurutma makinalarının kılları yakmasına ve deride ısıdan etkilenmelerine fırsat vermeden, kılların ters yönüne tarayarak yapılmalıdır.

 

Bütün bu anlatılanlardan sonra doğru tarak seçimi ile evcil hayvanınızı taramanın faydaları kısaca;

1-) Evcil hayvanınızla aranızdaki bağı güçlendirir.

2-) Deri ve tüy hastalıklarını erken fark etmenizi sağlar.

3-) Ölü tüylerin etrafa saçılmasına engel olur.

4-) Deriye ve tüylere tutunmuş dış parazitlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

5-) En önemlisi de ona katacağı estetiğin yanında sağlıklarına destek olur.

https://www.hizlimama.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine − four =

Yeniler

Köşe Yazıları