Kedi ve Köpeklerin Kesinlikle Yememesi Gereken Gıdalar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Hayvanlar toplumumuzda uzun senelerden beri seviliyor ve besleniyor. Kedi ve köpek başta olmak suretiyle konutlarımızda ya da bahçelerimizde beslediğimiz pek fazlaca dostumuz var. Bugünkü içeriğimizde bu dostlarımızın sıhhatine ziyanlı olacak gıdalardan bahsedeceğiz. Yiyecek masasına oturduğunuzda suçsuz bir halde bakan gözlerine dayanamayarak yemeğinizden minik bir modül veriyor olabilirsiniz, bende kendi köpeğime bu yoldam minik kaçamakları fazlaca yaptım dostlarım. Normal olarak her hareket bir deneyimdir. Kendi köpeğim yedi gün evvel yaşamını kaybedince yaptığım şeyin aslen çok da fazla iyi bir şey olmadığını fazlaca sert bir halde görmüş oldum.
Şimdi 10 yaşlarındayken yaşamını kaybeden köpeğim Thorin’de duyduğum hüzün ve vicdan azabını ne kadar azca insan çekerse o denli rahat olacağımı hissediyorum. O sebeple, bu içerikte evcil hayvan beslerken nelere dikkat etmeniz gerektiği, neleri yemesinin ziyanlı olacağı suretiyle sorulara cevap bulabileceksiniz. Evet, ben de biliyorum boncuk boncuk gözleriyle masadaki yemekten kendine hisse isterlerken fazlaca tatlı olduklarını, lakin o tek lokma bile yaşları ilerlediğinde mühim sağlık sıkıntıları yaşamalarına sebep olabilir. O sebeple “onun” düzgünlüğü için beslenme tertibine dikkat etmek gerekiyor.
Ayrıyeten evcil hayvanlarımız haricinde dışarıdaki dostlarımızı da unutmamalıyız. Çöplere attığımız ya da yemeleri için verdiğimiz besinlere fazlaca dikkat etmeliyiz. Konutta kalan yemeği vermek yerine alacağınız mama dışarıdaki dostlarınızı da fazlaca daha çok memnun edecektir.

Evcil hayvanınızı nasıl beslemek gerekiyor?

Bu içerikte saygın kaynaklardan yararlanmaya çalıştım. Ayrıyeten kendi köpeğim Thorin’i kurtarmak için verdiğim uğraşlarda baytar doktorlardan aldığım bilgilere de yer vereceğim. “Amaan şu kadarcık kedi, bunun yediğinden ne olacak” diyerek bir evcil hayvan sahiplenmek fazlaca gerçek bir atak değil. Tıpkı bir insan bebeği suretiyle evcil hayvanlarımız da bizim sorumluluğumuzda ve onlara gereksinim duydukları sıhhatli yaşamı sunmamız gerekiyor. Marketten en ucuz salamı alıp yedirmek kedi ya da köpeğinizin sıhhatsiz beslenmesine niçin olacaktır.
Evcil hayvanınızı nasıl beslemeniz gerektiğine değinmeden evvel nasıl beslememeniz gerektiğine bakalım. Kediler bizi büyük kediler sanıyor olsa da biz kedi değiliz ve bizim değişik bir metobolizmamız var. Bu sebeple bizim sindirebildiğimiz yemeklerle kedi ve köpek dostlarımızın sindirdikleri tıpkı olmuyor. Mesela bizim afiyetle yediğimiz bir çikolata, köpekler için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Onların yemesi ihtiyaç duyulan besinlerin yer almış olduğu bir mama, evcil hayvanınızın sıhhatli olmasını elde edecektir.

Niçin yiyecek yerine kedi ya da köpek maması vermemiz gerekiyor?

Meskende şöyleki bolca salçalı bir yiyecek varken kim napsın köpek mamasını diye düşünebilirsiniz, lakin bu yanlış bir tavırdır. Meskeninize aldığınız dostunuz sizden kalanları yiyecek zorunda değildir. Yemeğinizin içinde katacağınız tuz, biber, kimyon, soğan ve fazlaca daha çok gıda dostlarınızın midesine ziyan verecektir. Bu da mide yanması, gastrit, ülser suretiyle rahatsızlıklara niçin olur. Daha da berbatı konutunuzda bulunan besinler muhtemelen kedi ya da köpeğinizin muhtaçlık duydukları gıdaları istikrarlı bir halde sunmayacaktır.
Mesela konutta tavuk vardı ve afiyetle yedikten sonrasında kemikleri dostunuza verdiniz. Bu, çabucak derhal her insanın yapmış olduğu bir şey, fakat kedi ya da köpeğinizin ağzına bıçak suretiyle keskin bir şey verdiğinizi unutmamalısınız. Tahminen senelerce bir şey olmadı sadece aksi halde yutulan bir kemik modülü mühim kesilmelere ya da tıkanmalara niçin olabilir.

Tüm bu meseleler sebebiyle evcil hayvanlarımıza planlı ve muhakkak bir ölçekte olmak suretiyle mama yedirmeliyiz. Normal olarak seçeceğimiz mama da fazlaca kıymetli. Marketten 15 kilogramı 80 TL’lik mamalar çok da fazla sıhhatli bir alternatif olmayacaktır. Dostunuza alacağınız en sıhhatli mama veterinere danışarak alacağınız mama olacaktır. Kedi ya da köpeğinizin eşeysel, kilosu, toplumsal durumu ve olası sağlık problemlerine nazaran en uygun mamayı ve günlük muhtaçlığını size söyleyecektir. Pekala illa daima mama olmaz ben kendim de besleyeceğim diyorsanız dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan besinler neler? Haydi gelin artık kedi ve köpek dostlarımızın kesinlikle yememesi ihtiyaç duyulan besinlere bakalım.
Kedi ve köpeklerin katiyetle yememesi ihtiyaç duyulan besinler
• Avokado
• Alkol
• Kahve
• Çikolata
• Soğan ve sarımsak
• Üzüm
• Narenciye (Portakal, limon, mandalina)
• Pişmemiş et ve yumurta
• Makademya fıstığı
• Süt ve süt eserleri
• Beyaz ekmek
• Pişmemiş hamur harcı
• Suni tatlandırıcı (Ksilitol)

Avokado

Son vakitte devletimizde tanınan olmaya başlamış olan Avokado meyvesi, içinde bulunan yüksek yağ bedeli sebebiyle tüylü dostlarımıza ziyan verir. Ayrıyeten içinde bulunan büyük ve ıslak çekirdek fazlaca kolay bir halde yutulabilir ve tıkanıklığa yol açabilir. Bunun sonucunda da ameliyat gerektirebilir. Avodako haricinde şeftali, erik suretiyle çekirdekli besinlerin hepsi tıkanıklık riski sebebiyle tehlikeli kabul edilmektedir.

Alkol

Kendi beslediğim dostlarımdan gördüğüm kadarıyla kedi ve köpeklerin alkolle ortaları pek iyi değil, fakat kimileri da acayip bir formda sevebiliyor. (Arkadaşımın biraya bayılan bir köpeği vardı.) Lakin kedi ve köpekler sarhoşluk tesirlerinde biz insanlara kıyasla fazlaca daha kırılgan durumdalar. Kiloları bizlerden daha azca olan dostlarımız tıpkı insanlarda olduğu suretiyle alkol zehirlenmesi yaşayabilirler. Üstelik bu zehirlenme için insanlara nazaran daha azca alkol almaları da kâfi olacaktır.

Kahve

Benim suretiyle sabahları uyanır uyanmaz bir fincan kahve içmeden güne başlayamayan biriyseniz fincanınızın bittiğinden güvenilir olmalısınız. Kahvenin içinde bulunan kafein, kedi ve köpekler için son aşama risklidir. Kedi ve köpeklerde uyarıcı misyonu gören kahve; kalp atış suratının artmasına, yüksek tansiyona, titremelere ve hatta nöbetlere yol açabilmektedir.

Çikolata

Evcil hayvanlarımıza ziyan veren besinler ortasında tahminen de en bilineni çikolata. Bu tatlı gıda, içindeki kakao sebebiyle kusma, dehidrasyon, karın ağrısı, kas titremeleri, sistemsiz kalp ritmi, nöbetlere yol açabiliyor. Çikolatanın içindeki süt ve şeker yeteri kadar zararlıyken en büyük ziyan kakao bitkisinin içindeki kafein ve teobrominden gelir. Bu sebeple sütlü çikolataya bakılırsa bitter çikolata evcil hayvanlarınız için fazlaca daha ziyanlı bir gıda.

Soğan ve sarımsak

Allium nebat ailesinin üyeleri olan soğan, sarımsak, pırasa suretiyle besinler, kedi ve köpeklerinizde kırmızı kan hücrelerine ziyan verebiliyor. Bu da köpeğinizin anemi olmasına sebep olabilir. Bilhassa pişmemiş ve büyük ölçülerde yenildiğinde mühim problemler oluşabileceğini belirtelim.

Üzüm (Kuru üzüm dahil)

Son aşama zararsız görünen üzüm; kedi ve köpek dostlarımıza son aşama ziyanlı tesirler bırakıyor. Yalnızca normali değil kuru üzümde de birebir tesire yol açan hastalıkların başlangıcında ise böbrek problemi yer ediniyor. Mesela içinde birkaç kuru üzüm bulunan kurabiyeyi kedinize verirseniz, böbrek yetmezliğine sebep olabilirsiniz.

Narenciye (Portakal, limon, mandalina)

Turunçgiller olarak da malum portakal, mandalina, limon, greyfurt suretiyle meyveleri kapsayan bu kümede bulunan sitrik asit, kedi ve köpek dostlarımızda tahrişe ve merkezi hudut sisteminde oluşacak problemlere niçin olabilir. Evcil hayvanlar tarafınca alınan bu besinlerin minik dozları mide rahatsızlığına sebep olurken, ileri dozlarda fazlaca daha mühim vakalarla karşılaşılabilir.

Pişmemiş et ve yumurta

Son yıllarda pişmemiş et rejimleri köpeklerde yeterlice tanınan olmaya başladı. Lakin evcil hayvanınıza pişmemiş et ya da yumurta vermeden evvel fazlaca dikkatli olmanız icap ettiğini bilmek gerekiyor. Pişmemiş et ve yumurtalarda beşerler için de ziyanlı olan Salmonella ve E. coli suretiyle ziyanlı bakteriler yer ediniyor. Ayrıyeten evcil dostlarınıza pişmemiş yumurta vermek biotin isminde B vitaminini engellemiş olan “acidin” isminde bir enzim ihtiva eder. Bu da dostunuzun derisi ve tüyünde çeşitli problemlerin oluşmasına niçin olur.

Makademya fıstığı

Köpeklerin midelerini tahriş edebilecek yüksek yağa haiz bu fıstık çeşidi, birebir vakitte sebebi bilinmeyen bir durumdan dolayı köpekler için toksik bir yiyecek. Köpeğinizin gövde yükünün kilogramı başına 2 adet fıstık yiyecek, süreksiz felce sebep olabilir. Ayrıyeten en makûs senaryoda nüzul, şiddetli halsizlik, mide bulantısı suretiyle hastalıklara niçin olabilir.

Süt ve süt eserleri

Kimi beşerler laktoz intoleransına haiz olduğundan sütü sindirmekte zorlanırlar. Kedi ve köpeklerde ise bu durum fazlaca daha yaygın. Bu sebeple de kedi ve köpeklerin süt, peynir, dondurma suretiyle besinler tüketmemesi gerekiyor.

Beyaz ekmek

Bu ortalar artan fiyatlarıyla andığımız beyaz ekmekler, evcil hayvanlarımıza zararsız diye verdiğimiz bir gıda deposu. Lakin ticari ekmeklerin içinde bulunan ek besinler evcil hayvanların pankreasına ziyan verir. Bu sebeple dostunuzu güncelerce hastaneye götürmeniz gerekebilir.

Pişmemiş hamur harcı

Ekmek üretimine azca fazlaca hakimseniz bu gıdaları şişirmek için maya kullanıldığını biliyorsunuzdur. Evcil hayvanınız pişmemiş hamur harcı yediğinde midesinde bu gıda genişlemeye devam ediyor. Bunun sonucunda da ağrı ve bağırsak yolunda tıkanıklık suretiyle mühim sıkıntılar oluşabiliyor. Ayrıyeten pişmemiş hamurda bulunan maya, alkol zehirlenmesine yol açabilecek etanol de üretiyor.

Suni tatlandırıcı (Ksilitol)

Aslen ksilitol bir yiyecek değil, lakin yediğimiz pek fazlaca şeyin içinde bulunuyor. Şeker, sakız, unlu ürünler ve pek fazlaca hazır besinde bulunan bu suni tatlandırıcı, dostlarımızın kan şekerinin düşmesine ve ileri düzeyde karaciğer yetmezliğine niçin olabiliyor.

Kaynak: https://www.or6.net/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − fourteen =

Yeniler

Köşe Yazıları