Tavşan Nasıl Bakılır? Evde Tavşan Bakımının İncelikleri Nelerdir?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Leporidae (Tavşangiller) familyasını oluşturan memeli türler olarak bilinen tavşanlar yaklaşık 50 türe sahiptir. Tavşanların yavrularını bakması çok az bir zaman almaktadır ve anne tavşanlar yavruları doğduktan 7 gün sonra onları bırakırlar. Uzun kulaklar ve uzun arka bacaklara sahip olan bu tüylü hayvanların bazıları toprak altında kazdıkları oyuklarda yaşarlar. Yabani tavşan türleri hariç diğer tüm türleri ada tavşanı olarak adlandırılmaktadır. Ada tavşanları genel olarak başka hayvanların yuvalarında veya kendi kazdıkları yuvarlarda yaşarken diğer tavşanlar ot ve çalılık alanlarda yaşarlar. İnsanlar tarafından da sahiplenen tavşanların evde nasıl bakılacağı ise merak ediliyor. Peki, tavşan nasıl bakılır? Evde tavşan bakmanın incelikleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik…

Dikkat çekici özelliklere sahip olan beyaz tüylü sera tavşanı ise 21. yüzyıla damgasını vuran tavşan türü olarak bilinmektedir. Koku ve duyu özellikleri çok güçlü olan tavşanların özellikle bazı türlerinin kulakları çok iyi duymaktadır. Bu özellikleri sayesinde yabani ortamlarda hayatta kalmaları kolaylaşırken kendi türleri veya başka hayvanların yaklaşmasıyla irkilirler. Bu sevimli hayvanlar insanlar tarafından da bir o kadar tercih edilmektedir. Alışılmış evcil hayvanlar türlerinden farklı olan tavşanların nasıl bakıldığı ve evde bakım incelikleri ise internet üzerinden araştırılıyor. Tavşanların nasıl bakıldığına ve evde tavşan bakmanın püf noktalarına dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz…

Tavşan Nasıl Bakılır?

Tavşanlar Okyanusya hariç her kıtada ve ortamda yaşayabilecek canlılardır ve birçok çeşit tavşan türü bulunmaktadır. Tavşanların bakımları hemen hemen birbiriyle aynıdır sadece karakteristik özellikleri farklılık göstermektedir.
Beslenme konusuna gelirsek tavşanlar tamamen otçul canlılardır. Doğada tohum, bitki kökleri, bitkiler ve havuç gibi benzeri besinleri tüketmektedirler. Evde beslenilen tavşanlar için ise petshoplarda satılan hazır mamalardan alabilirsiniz. Bunun dışında tavşanınıza havuç yeşillik ve mısır gibi besinlerde verebilirsiniz. Fakat bunu kontrollü bir şekilde vermenizde fayda var çünkü fazla tükettiğinde sindirim ile ilgili sorunlar yaşayabilirler. Ayrıca tavşanınız için her zaman taze saman bulundurmanız gerekmektedir. Çünkü taze zaman tavşanların çok sevdikleri bir yemektir. Bunun dışında ekstra olarak kuru yoncada, taze çimen, lahana yaprağı ve turp gibi besinler de verebilirsiniz.

Evde Tavşan Beslemenin İncelikleri

Tavşanlar hareketli hayvanlar olduğu için evde besleyecekseniz geniş bir kafes almanız faydalı olacaktır. Ayrıca tavşanınıza ait olacak bu kafesin içini talaşla doldurabilirsiniz. Talaşı fazla koymanız bu sevimleri dostlarımız uyurken kendini talaşın içine gömerek huzurlu bir uyku çekmelerini sağlar. Bunun dışında tavşanlar kemirgen hayvanlar oldukları için kafesin içinde kemirmesi için doğal tahta oyuncaklar bulundurabilirsiniz. Bu tarz oyuncaklar ayrıca tavşanınızın stresini atarken dişlerini de törpülemelerinde yardımcı olur.
Tavşanınızın tuvalet konusuna gelince, kafese yerleştirdiğinizde kendisi bir yer belirleyip tuvaletini sürekli oraya yapacaktır. Ayrıca tavşanınızın tuvaletini sürekli yaptığı yere bir kap koyarak temizliğini de rahat yapabilirsiniz. Eğer çok ortalığa yapıyor ise dışkısını alarak yapmasını istediğiniz yere bırakıp kokusunu almasını sağlayarak birkaç günde o yere alıştırabilirsiniz.
Tavşanlar kemirgen hayvanlar olduğundan evinizdeki birçok mobilya halı vs gibi eşyaları kemirebilir ve çiçeklerinizi yiyebilirler. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için tavşanınıza yaşamanı geçireceği geniş bir balkon yada bir oda verebilirsiniz . Ayrıca gezmeyi seven tavşanınızın kafesini sürekli açık tutmanız onun mutlu olmasına olanak tanır. Tavşanınız gün sonunda uyumak için gün sonunda kafesine dönecektir. Eğer tavşanı bahçede bakıyorsanız tavşanınız toprağı kazarak arada uğramak için ve oyun oynayacağı bir alan yapacaktır.

Kaynak: https://onedio.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven − one =

Yeniler

Köşe Yazıları