Uçuş Gönüllülerine İhtiyaç Var

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Muğla’da yaşayan Veteriner Türkan Ceylan, Türkiye’nin dört bir yanındaki barınaklardan hayvanlara yurtdışından yuva buluyor

Bir barınaktan yurtdışına hayvanlara bakacak kişilere ulaşmanın ve göndermenin maddi ve manevi zorlukları bulunduğunu söyleyen Ceylan, hayvanın kan değerlerinden röntgenine kadar ciddi maliyetleri olan birçok şey istendiğini belirtiyor.

“Hayvan tasmayla yürüyor mu, başka kedi ve köpekle ya da çocuklarla anlaşabiliyor mu?’ gibi birçok sorunun cevaplarının videolu bir şekilde istendiğini söyleyen Ceylan, bu işlemlerden sonra hayvanlar uçuşa hazır olsa da masrafların bunlarla sınırlı kalmadığını belirtiyor.

PAHALI VE UĞRAŞTIRICI AMA DEĞİYOR

Hayvanlar rahat bir uçuş geçirsin diye büyük boy taşıma kafesi aldığını, bu kafesin fiyatının 2 bin lirayı aştığını söyleyen Ceylan, gönderdikleri kafeslerin geri gelmemesinden yakınıyor.

Bir köpeğin uçuşu için 320 dolar ödediklerini söyleyen Ceylan için bu rakam ‘korkunç’ olsa da, “Türkiye’de sahiplendirme yapmak stresli olduğu için” bunu göze alıyor.

Ceylan “Yeter ki, hayvanlar hiç terk edilmeyeceği ve iyi bakılacağı bir yerde olsun istiyorum. Vicdanım böyle rahat ediyor. Çünkü tüm hayvanlarla gönül bağı kuruyorum, öylesine sahiplendirme yapamıyorum. Yurt dışına sahiplendirme yapmak çok pahalı ve uğraştırıcı. Ailelerden gelen fotoğraflı geri dönüşler aldıkça ‘iyi ki yapmışım’ diyorum”dedi.

‘BELİRLİ DERNEKLERLE ÇALIŞIYORUZ’

Hayvanlara yurtdışından aile bulurken hayvanı sürekli kontrol eden bir mekanizmanın olması için belirli derneklerle çalıştığını belirten Ceylan, bu derneklerin hayvana yuva olan kişilerin evine giderek sözleşme imzaladığını ve bu sözleşmenin hukuki geçerliliği olduğunu belirtti.

Yurtdışında yaşayan ve samimiyetlerinden emin olduğu kişilere doğrudan yuvalandırma yaptığının altını çizdi. Yuva olma aşamasındaki en büyük zorluk ise hayvanın gümrükten zamanında geçmesi için gerekli prosedürlerin uygulanması oluyor.

‘UÇUŞ GÖNÜLLÜLERİNE İHTİYAÇ VAR’

Ceylan, “Maalesef ülkemizde çerez dağıtır gibi sahiplendirme yapan çok kişi var. Eminim çoğu iyi niyetli ama bazen sokak bile bazı hayvanlar için daha güvenli. Ben o yüzden az sayıda sahiplendirme ilanı paylaşıyorum. Çünkü ilan açan kişinin bu süreci sağlıklı yürütmediğini görüyorum. Bu tür sahiplendirmelerin sonucu hep hüsran oluyor. O hayvanın hayatını nasıl yaşayacağı bizim vereceğimiz karara bağlı.” dedi

Uçuş gönüllülerine, geçici yuvalandırma yapacak insanlara ihtiyaçları olduğunu belirten Ceylan, “Birlikte birçok hayvanı kurtarabiliriz. Bu hayvanların hepsi bir evi, bir yuvayı hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gazete Duvar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 − six =

Yeniler

Köşe Yazıları