KLİVET Veteriner Hekimler Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Tarık AKAN ile Bahar Sempozyumu Üzerine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

KLİVET Kurucu Üyesi ve Başkanı Tarık AKAN, dernek faaliyetleri ve KLİVET 2023 Uluslararası XI. Bahar Sempozyumu’na yönelik gazetemizden Demet İNCE’nin Sorularını Yanıtladı.

Merhabalar Tarık Bey, bize kendinizden bahseder misiniz?

1976 Yılında Edirne ili Keşan ilçesinde doğdum. Bir esnaf çocuğu olarak büyüdüm. 1993 Yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde okumak için Keşan’dan ilk defa çıktım ve o günden beri İstanbul’dayım. 1996 yılında öğrenciyken kliniklerde yardımcı personel olarak başladığım meslek hayatıma 2004 yılında Gayrettepe’de açtığım kliniğimle devam ediyorum. Klinisyen veteriner hekim olmaktan büyük keyif alıyorum. Evliyim bir kızım ve bir oğlum var. Pet malzemelerinin e-ticareti alanında uzun yıllardır çalışmalarım var. Geçen yıl kedi kumu üretimi için kurduğumuz ortaklığımız en yeni girişimim.

Başkanlığını yürüttüğünüz Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği fikri nasıl ortaya çıktı? Kuruluşu ve işleyişi hakkında neler söylemek istersiniz?
Mesleğin gelişmesini isteyen bir avuç hekim potansiyelimizi ortaya koymak üzere derneği kurduk. Sivil toplum örgütlerinin mesleki gelişimdeki önemini biliyorduk ve yapacak çok işimiz olduğunu fark ederek harekete geçtik. Meslek büyüklerimiz bize ön ayak oldular. Derneğimiz kuruldu, hızlı bir girişle sempozyumlarımızı yapmaya başladık ve bu yıl 11. sempozyumun hazırlığını sürdürüyoruz. Çok güçlü bir ekibiz. Dernekteki her arkadaşım mesleğini en iyi şekilde sürdürmenin yanında gönüllülük esasıyla ayırdığı vaktini mesleği için harcamaktadır. Ekibimizin harcı uzun yıllara dayanan dostluklarımızdır. Neredeyse 25 yıla dayanan dostlukların verdiği güven ve samimiyetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Beraber vakit geçirmekten büyük keyif alıyoruz.

Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET) bünyesinde eğitim ve seminerler düzenliyorsunuz. İlgi ve talep ne yönde ilerliyor?
Derneğin kuruluş amaçlarından biri meslek içi eğitimi yaygınlaştırarak sürekli öğrenir kalmak. Bu amaçla kurulduğu günden beri derneğimiz yurdun her yerinde meslek içi eğitimler düzenlemektedir. Veteriner fakültesi sayısı hızla artınca meslektaşların bu eğitimlere olan ihtiyacı da artış gösterdi. Eğitimlerimiz büyük ilgi görüyor. Son yıllarda pet hekimliğinin yükselen grafiği de eğitimlere olan ilginin diğer sebebidir. Büyük baş hayvancılığın ivmesini yitirmesiyle bu alanda çalışan meslektaşlarımızın ilgisi pet hekimliğine döndü. Bu da eğitime olan ihtiyacı arttırdı. Yurdun her yerinde bu eğitimlere ihtiyaç var, biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

HEYECANLA BEKLENEN SEMPOZYUM

KLİVET olarak 16-19 Mart 2023 tarihinde gerçekleştireceğiniz “KLİVET 2023 Uluslararası XI. Bahar Sempozyumu” hakkında nelerden bahsetmek istersiniz? Hazırlık süreci nasıl ilerliyor? Yurt dışından da konuşmacılar size eşlik edecekler. Sempozyuma yaklaşımları nasıl oldu?
Bu yıl 11. sini düzenlediğimiz sempozyumumuzda hiç yaşamadığımız kadar oda bulma sıkıntısı çekiyoruz. Antalya’ya özellikle Ukrayna, Rusya ve Avrupa ülkelerinden gelen yabancıların sayısındaki artış bizim bu yıl oda sıkıntısı çekmemize sebep oldu. Tabii pandemi sebebiyle İstanbul’a aldığımız sempozyumu bu yıl Antalya’ya geri döndürmemiz de talepte bir patlama yarattı. Biz her yıl konusunda dünya çapında kabul görmüş konuşmacıları bir konu üzerinde derinlemesine konuşturmayı tercih ediyoruz. Böylelikle tüm detaylar ele alınmış oluyor. Bu yıl da çok kıymetli konuşmacılarımız var. İnşallah bir aksilik olmadan sempozyumumuzu gerçekleştireceğiz. KLİVET artık konuşmacılar arasında da bilinir oldu. Türkiye’de geçirdikleri güzel zamanları, ülkemizde klinisyen hekimliğe verilen değeri, mesleki seviyeyi gittiklerinde yakın dostlarına anlatıyorlar ve bu sayede biz konuşmacıları ülkemize getirmekte zorlanmıyoruz. Tabii önemli isimlerin program yoğunluğu nedeniyle neredeyse 2 yıl öncesinden irtibat kurmamız gerekiyor. Organizasyon dışarıdan çok kolay gözükse de her detayını ilmek ilmek ördüğümüz çok uzun zamanlar alan çok zor bir iş. Her yıl yaptığımız sempozyumun bir öncekinden farklı ve daha iyi olmasına çalışıyoruz ve bu da bizi zorluyor. Katılımcıların genellikle bilmediği ya da dikkatini çekmeyen detayları biz alışkanlık haline getiriyoruz. Örneğin en önemli konulardan biri olan ambulansa kimse dikkat etmez. Ya da 3 gün boyunca elektriği jeneratörden aldığımızı da kimse bilmez mesela, çünkü bir dakikalık bir elektrik kesintisi bile o dev ekranların yarım saatten fazla çalışmaması demektir. Bunun gibi daha yüzlerce detayla boğuşuyoruz. İşin sonunda meslektaşlarımızın ve katılımcı firmalarımızın memnuniyeti bizi bir dahaki organiszasyona koşmaya motive ediyor.

Sempozyuma kimler katılabilir? Katılım şartları var mıdır? Varsa neler?
Sempozyuma sektör içi ve hatta bazen sektör dışı firmalar sponsor olarak katılabilirler. Ülkemizde pet sektörü ilgi gören ve çok hızlı büyüyen bir alan olduğu için son yıllarda sektör dışından da hekimlerle buluşmak isteyen firmalar kapımızı çalmaya başladı. İzleyici olarak sadece veteriner hekimler katılabilir. Biz sempozyuma öğrenci, teknisyen ve tekniker kayıt almıyoruz. Meslek içi eğitim dediğimiz için katılımcıların meslektaşımız olması gerektiğini düşünüyoruz. Mesleğimizin önemli unsurları olan teknisyen, teknikerler için de önümüzdeki dönemde eğitimler düzenlemeyi düşünüyoruz. Öğrenci kardeşlerimiz için de bulundukları fakültelerde kariyer günlerine katılarak onlara mesleki yön verme katkısı sağlıyoruz.

KLİVET olarak şu an için İzmir ve Ankara’da olmak üzere iki şubeniz var. İlerleyen zamanlarda başka illerde şubeniz olacak mı?
KLİVET merkez üzerinde şubeler ve temsilcilikler vasıtasıyla tüm yurttaki meslektaşlarına ulaşmaya çalışmaktadır. İzmir ve Ankara şubeleri, Samsun, Muğla, Çanakkale, Mersin temsilcilikleri bulunmaktadır. Temsilciliklerimizi arttıracağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Şube gündemimizde yok.

Türkiye’de klinik veteriner hekimliği konusunda neler söylemek istersiniz?
Klinisyen veteriner hekimlik mesleğin  hem vizyon hem vitrin alanıdır. Gelişimi hızla sürecektir. Büyük şehirlerde yaşamın artması, sosyalliğin azalması, hayvan sevgisinin psikolojik olumlu yönleri günden güne toplum tarafından daha fazla konuşulur ve bilinir oldu. Bu da biz klinisyen hekimlerin değerinin daha iyi anlaşılmasını sağladı. Bu ivmenin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Sektörün büyüme hızı hem yurt içindeki büyümeden hem de ülkemizin jeopolitik öneminden kaynaklanmaktadır. Her geçen gün yeni ve büyük yatırımcılar sektöre girmekte, bununla birlikte oyunun kuralları da değişmektedir. Kliniklerin donanımı avrupada neredeyse hiçbir bölgede olmadığı kadar yüksektir. Deneyimimiz ve el becerilerimiz de eklendiğinde ülkemiz yurt dışı için de pet sağlığında tercih edilen bir yer olmaya başlamıştır. Önümüzdeki dönemde açılacak hastaneler ile yeni bir yola gireceğiz. Bazı değişiklikler olmak zorunda kalacak. Mesleğimizin çok daha güzel günler göreceğinden hiç şüphem yok.

Türkiye’deki klinik sayısı hakkında neler söylemek istersiniz? Sizce yeterli mi?
Klinik sayısı tamamen arz/talep dengesiyle ilgilidir. Hizmet kalitesi ve mesleki duruş zarar görmediği sürece yeni klinikler açılmaya devam edecektir. Ekonomik verilerin iyi takip edilmesi, yapılan yatırımların dikkatlice yapılması hüzünlü durumlar oluşmasını engelleyecektir. Henüz eczacılarda olduğu gibi bir sınırlandırma olmadığı ve her geçen gün hekim sayısındaki artış tırmandığı için açılan klinik sayısı bizleri endişelendirmektedir. Bu konuda yapılması gereken girişimler ve getirilmesi gereken düzenlemeler vardır. Bu konuda derneğimiz gerekli mercilere düşüncelerini iletmeye devam edecektir.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Gelişen sektörümüz ve gözbebeğimiz mesleğimiz için çalışmalarımıza ara vermeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu yıl 12-15 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek PetZoo Eurasia fuarını merakla bekliyorum. Her seferinde yeni rekorlara imza atan bu organizasyon aslında geldiğimiz noktanın da yerini bizlere göstermektedir. Şimdiden başarılar diliyorum.

Röportaj: Demet İNCE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five + twenty =

Yeniler

Köşe Yazıları