Köpeklerin ne kadar yaşadığına dair yapılmaya başlanılan bir araştırma  her insan yılının köpekler için yedi yıla eşdeğer olduğu efsanesine son verebilir.
Yaygın bir inanç, bir köpeğin insanlardan yedi kat daha hızlı yaşlandığıdır, bu nedenle 1 yaşındaki bir köpek yedi yaşındaki bir çocukla karşılaştırılabilir. Ancak gerçek şu ki, büyük ırklar insanlardan on kat daha hızlı yaşlanıyor ve bazı küçük köpekler, varsayılan 1:7 insan yılı / köpek yılı oranından daha yavaş yaşlanabiliyor.
AraÅŸtırmacılar da bundan yola çıkarak 20 yaşın üzerindeki köpekleri veya “süper asırlık” köpekleri araÅŸtırmaya baÅŸladılar. Köpek YaÅŸlanma Projesi adı verilen uzun vadeli çalışmada 10.000 köpeÄŸin genomları inceleniyor. AraÅŸtırmacılar, 20 yaşına kadar yaÅŸayan “süper asırlık” köpeklerin neden bu kadar uzun süre hayatta kalabildiÄŸini öğreneceklerini ve bu bulguları köpek ve insan ömrünü iyileÅŸtirmek için kullanacaklarını umuyorlar.
AraÅŸtırmanın yürütücülerinden Princeton Ãœniversitesi Profesörü Joshua Akey: “Bu, daha geniÅŸ bilimsel topluluk için güçlü bir kaynak olma potansiyeline sahip, çok büyük, iddialı, çılgınca disiplinler arası bir projedir. KiÅŸisel olarak bu projeyi heyecan verici buluyorum çünkü köpekleri ve nihayetinde insan saÄŸlığını iyileÅŸtireceÄŸini düşünüyorum” ÅŸeklinde çalışmayı özetledi.
Araştırmacılar, köpek yaşlanmasının spesifik biyobelirteçlerini tanımlamayı umuyorlar.
Profesör Akey, “Bu, köpekler üzerinde türünün ilk örneÄŸi ve bence bu, olaÄŸanüstü uzun ömürlülüğe katkıda bulunan genetik farklılıkları bulmaya çalışmanın akıllıca bir yolu” dedi.
Araştırma ekibi, birkaç nedenden dolayı bulgularının insan yaşlanmasına dönüşeceğini tahmin ediyor: Köpekler, insanların yaşadığı yaşlanmanın neredeyse tüm fonksiyonlarını ve hastalıklarını yaşıyor; veterinerlik bakımının kapsamı birçok yönden insan sağlığına paraleldir ve köpeklerimiz, yaşlanmanın önemli bir belirleyicisi olan ve herhangi bir laboratuvar ortamında kopyalanamayan, yaşadığımız ortamları paylaşır.
Washington Ãœniversitesi’nden çalışmanın baÅŸ araÅŸtırmacısı Profesör Daniel Promislow, “Köpeklerin insan çevresini paylaÅŸtığı ve sofistike bir saÄŸlık sistemine sahip olduÄŸu, ancak insanlardan çok daha kısa ömürlü olduÄŸu düşünüldüğünde, saÄŸlıklı yaÅŸam süresi ile iliÅŸkili genetik, çevresel ve yaÅŸam tarzı faktörlerini tanımlamak için eÅŸsiz bir fırsat sunuyorlar.” dedi.
Projenin ana hatları Nature dergisinde yayınlandı. Katılım için dogagingproject.org adresinden ulaşılabiliyor.
Kaynak: People