Köpek Algısı Umduğumuzdan Daha Güçlü

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Blingual Köpekler: Yeni beyin tarama araştırması köpeklerin konuşmalarımızı umduğumuzdan daha net anlayabildiklerini dahası farklı diller arasında ayrım yapabildiklerini söylüyor

Macaristan Eötvös Loránd Üniversitesi’nde yürütülen araştırmaya göre köpekler “blingual” olarak tanımlanan bir yetiye sahip. Ana dilinin yanı sıra ikinci bir dili de aynı şekilde anlamlandırabildikleri gibi tanıdık ve yabancı dilleri de ayırt edebiliyorlar.

Yeni çalışmanın yazarı etolog Dr. Laura Cuaya, ekibinin bulguları hakkında şunları söyledi: “Köpek beyinleri, insan beyni gibi konuşma ve anlamsızlık arasında ayrım yapabilir.”

Dr. Cuaya, köpek araştırmalarına neyin ilham verdiği hakkında konuştu

“Birkaç yıl önce Meksika’dan Macaristan’a taşındım. Köpeğim Kun-kun benimle geldi. Daha önce onunla sadece İspanyolca konuşmuştum. Bu yüzden Kun-kun’un Budapeşte’deki insanların Macarca’dan farklı bir dil konuştuklarını ayırt edip edemediğini merak ediyordum”

Çalışma için Kun-kun ve diğer 17 köpek (fMRI) makinesi adı verilen beyin tarayıcısında hareketsiz yatmaları için eğitildikten sonra Küçük Prens’in İspanyolca ve Macarca konuşma alıntılarını dinlediler. Tüm köpekler daha önce sahiplerinden iki dilden sadece birini duymuştu.

Dr. Cuaya “Ayrıca, konuşma ve konuşma dışı arasındaki farkı tespit edip etmediklerini test etmek için köpeklerin bu alıntıların tamamen doğal olmayan versiyonlarını da çaldık” diye de ekledi.

Cuaya ve meslektaşları, iki dildeki okumalardan elde edilen fMRI taramalarını karşılaştırdıklarında; İnsan beyni konuşmaya özel olarak ayarlanmışken, köpek beyinleri sesin doğallığını kolayca tespit edebiliyor ve alışageldik fonetiğe sahip olup olmadığının ayırdını yapabiliyor sonucuna ulaştılar.

 

Çeviri: Gül Üngörmüş

Kaynak: NBCnews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − 10 =

Yeniler

Köşe Yazıları