Akvaryum Balıkları Sürücü Oldu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Ben Gurion Üniversitesi, hareket algılama teknolojisini kullanarak balık sürücü eşliğinde çalışan araç üretti

Ben-Gurion Üniversitesi (İsrail), balıkla çalışan bir araç (FOV -fish operated vehicle-) geliştirdi.  Robotik arabanın üstüne monte edilen bir su tankının içindeki balıklar; bilgisayar, kamera, elektrik motoru ve omni-tekerlekler yardımıyla aracı kontrol edebiliyor. Hareketi izleyen kamera, tankın belirli bir tarafına yakın yüzen balık sürücüsünü hissettiğinde, aracın tekerleklerine sinyal gönderiyor.

Bu ay Behavioral Brain Research Journal’da yayınlanan çalışmada altı akvaryum balığı eÄŸitim için sürüş dersleri de aldı. AraÅŸtırmalarını yapmak için aktarım metodolojisini kullanan bilim adamları, balığın yoluna engeller koyarak ortamı daha da manipüle ettiler ve akvaryum balıklarının çevresel manipülasyonun üstesinden baÅŸarıyla gelebileceÄŸini buldular.

Profesör ve balık davranışı uzmanı Shachar Givon:“İlk başta kafa karışıklıkları olmasına rağmen, balıkların sonunda aracı çalıştırabildiklerini, yeni çevreyi keşfedebildikleri ve başlangıç noktasından bağımsız olarak hedefe ulaşabildikleri, tüm bunların yanı sıra kaçınırken ve konum yanlışlıklarını düzeltebiliyorlar’ dedi

AraÅŸtırmacılardan Biyoloji profesörü ve sinirbilimci Ronen Segev; balıkların “tamamen farklı bir karasal ortamda” gezinmek için yeteneklerini uyarlayabildiÄŸini ve “türe baÄŸlı evrensel bir niteleme sahip olduÄŸu” hipotezini destekledi.

Araştırmaya göre balıkların ilkel olması değil, bizden çok farklı bir dünyada geliştiler. Çevrelerinde var olmak için sofistike sorunları çözmeleri gerekiyor.

 

Çeviri: Gül Üngörmüş

Kaynak: TheGuardin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven + 10 =

Yeniler

Köşe Yazıları