Güney Kore’deki Konkuk Üniversitesi’nin araştırması, köpeğin kendisine bakan için iyi bir refakatçi olmanın dışında bir anlamda iyi bir terapist görevi de üstlendiğini gösteriyor
Güney Kore’de yapılan bir araştırma, köpeklerle etkileşimin stres giderme ve konsantrasyonla ilişkili beyin dalgalarını artırdığını ortaya koydu.
Araştırma, köpeğin kendisine bakan için iyi bir refakatçi olmanın dışında bir anlamda iyi bir terapist görevi de üstlendiğini gösteriyor.
Köpeklerin hali hazırda hastanelerde ve okullarda stresi azaltmak için görev yaptığına işaret edilen araştırma, insanların bir köpekle etkileşime girdiğinde beyinlerinde ne tür olumlu gelişmeler yaşandığını da açıkça gözler önüne serdi.
Araştırma nasıl gerçekleşti?
Güney Kore’deki Konkuk Üniversitesi’nden bir ekip, bir köpekle çeşitli aktivitelerde bulunan insanların, elektrotlar kullanılarak beyinde elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan bir test olan elektroensefalogramı (EEG) aracılığıyla 30 yetişkin denek üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde araştırdı.
Bu deneyde araştırmacılar, katılımcıların sınırlı seanslar sırasında “temel itaat, görgü kuralları, saldırganlık ve sosyallik konusunda tam eğitimli” 4 yaşındaki standart bir evcil köpekle etkileşime girmesini sağladı.
İnsanların duygusal tepkileri de köpekle yapılan aktivitelere bağlı olarak farklı anketler ve raporlama testleri kullanılarak değerlendirildi.
Testlerde köpekle oynamak, ona yemek vermek, okşamak veya onunla fotoğraf çekmek dahil toplam sekiz aktivite mercek altına alındı.
“PLOS ONE” dergisinde yayımlanan bulgular, köpekle yapılan tüm aktiviteler sırasında katılımcıların kendilerini daha az yorgun ve depresif hissettiklerini ortaya koydu
Köpeği beslemek, okşayıp sevmek, kucağa almak sayesinde daha düşük stres seviyelerinin tespit edildiği bulgusuna yer verilen raporda, bunun da ruh halinin iyileşmesine yol açtığı görüşü dile getirildi.
Stres yüklenmeden daha fazla konsantrasyon imkanı tanıyor
Köpekle etkileşim sırasında stresin düşmesinin dışında konsantrasyonun da arttığı görüldü.
Beyinde elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalogram sayesinde, köpeği okşamak, bakım ve hayvanla oyun sırasında dikkat ve konsantrasyonla bağlantılı beta dalgalarında bir artış olduğu gözlendi.
Deney sırasında beta dalgalarının yoğunluğunun, hayvanla temasın yoğunluğuyla birlikte arttığı tespit edildi.
Araştırmanın bir sonraki adımı bu sonuçları daha fazla sayıda katılımcıyla teyit etmek olacak.
Katılımcıların köpeklere olan yakınlıklarından dolayı çalışmaya katılmayı kabul etmeleri yüzünden, araştırmacılar, geniş çaplı yapılacak testlerdeki sonucunun da önemli olduğu görüşünde.
Araştırmayı gerçekleştirenler, bu çalışmanın “hayvan destekli müdahalelerin terapötik etkilerini ve altında yatan mekanizmaları açıklamak için değerli bilgiler sağladığı” inancında.
“Sevgide rol oynayan oksitosin hormonu artıyor, stresle bağlantılı olan kortizol seviyeleri ise azalıyor”
İnsanlar üzerindeki terapötik etkileri sayesinde köpekler, hastanelerde duygusal destek veya engelli hastalara yardımcı olmak amacıyla klinik olarak halihazırda yaygın olarak kullanılıyor.
Bu etki genellikle etkileşimden önce ve sonraki hormonal seviyelerin ölçülmesiyle değerlendiriliyor.
Önceki araştırmalar, insanların köpeklerle etkileşime girdiğinde sosyal hayata bağlanma ve sevgide rol oynayan oksitosin hormonunun arttığını, stresle bağlantılı olan kortizol seviyelerinin ise azaldığını ortaya koymuştu.
Bu arada ABD’deki Johns Hopkins Hastanesi’ne göre terapi köpekleri aynı zamanda hastaların hastanede kaldıkları süre boyunca ağrı düzeylerini azaltıyor ve kan basıncını düşürüyor.
https://tr.euronews.com/