Mamalarda Köpekbalığı Etine Rastlandı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki araştırmaya göre pek çok evcil hayvan mamasında köpekbalığı eti kullanılıyor

Kedi ve köpekler için üretilen mamalar devasa bir endüstriye dönüştü. Evcil hayvan sahipleri her ne kadar hayvanlarının yediğine içtiğine karşı oldukça titiz davransalar da piyasada yer alan bazı hayvan gıda markalarında, nesli tükenmekte olan köpekbalıklarının kullanıldığı keşfedildi. Üstelik bu mamaların içeriğinde köpekbalığı bulunduğuna dair bir açıklama yer almıyordu, bunun yerine “okyanus balığı” gibi genel terimler tercih ediliyordu.

Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 16 farklı markaya ait 45 evcil hayvan mamasının içeriğini inceledi. Çoğu ürünün içeriğinde “beyaz balık ve beyaz yem” gibi tam karşılığı olmayan ifadeler yer alıyordu. Bazı mama markaları “ton balığı veya “somon” gibi içerikteki balık isimlerine yer verirken hiçbir markanın içindekiler kısmında köpekbalığı ismini kullanmadığı görüldü.

Mamaların üçte biri köpekbalığıydı

Bilim insanları DNA barkodunu kullanarak 144 numuneyi sıraladılar. Bu yapılan araştırmaya göre bu numunelerin üçte birinde köpekbalığı DNA’sına rastlandı. Kedi ve köpek mamaları için katledilen köpekbalıkları arasında mavi köpekbalığı, karayip resif köpekbalığı, ak yüzgeçli köpekbalığı, orak yüzgeçli köpekbalığı, karayip sivri uçlu köpekbalığı ve kaplan kum köpekbalığı var. Özellikle karayip resif köpekbalığı ve ak yüzgeçli köpekbalığı kırmızı listede “savunmasız” olarak listelenen türler arasında yer alıyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 + 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları