Orijin Pet Genel Müdürü Sn. Yusuf BIÇAK: “11 ülkeye toplam 4 marka, 60’a yakın ürün çeşidi ile ihracat yapıyoruz”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Merhaba Yusuf Bey, Orijin Pet için 2019 yılını değerlendirerek başlayalım isterseniz.

2019 yılı bizler için başarılı sayılabilecek bir yıl oldu. Özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar altında hedeflerimizin üzerinde bir performans gösterdik. 2018 yılında yeni fabrikamıza taşınmıştık. Bu yeni yatırımlarımız bizi 2019 yılında ivmelendiren en önemli etkenlerden birisi oldu. Buradan tekrar tüm çalışma arkadaşlarıma gösterdikleri performans için teşekkür ediyorum.

Orijin Pet Türkiye’nin en çok tanınan markalarından birçoğuna sahip, bu sürece kadar markalarınızın tanıtımı için ne gibi çalışmalarınız oldu?

Reklam ve tanıtım çalışmalarında harcama yaptığımız markalarımız arasında Purina ProPlan ürünleri için Nestlé Purina Pet Care Türkiye ile birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Nestlé grubu küresel tecrübeleri ile bu akışı çok iyi yönetiyor. Bu yıl ilk defa ulusal kanallarda primetime da reklamları yer aldı. Sera, Vitakraft ve Hagen markalarımız için özel kanal çalışmalarımız devam ediyor. Çok değerli markaları Türkiye’de temsil etmenin yanında çok değerli markalar yaratmaya da çalışıyoruz. Nature Plan ve Polo markalarımız da bu alanda gayet başarılar. Kendi bünyemizde bir fotoğraf stüdyosunun da yer aldığı bir reklam ajansımız var diyebiliriz. Tüm reklam ve ambalaj tasarımlarımız kendi bünyemizde hazırlanıyor.

Kendi markalarınızdan söz açılmışken biraz detay verebilir misiniz?

Biz sektörde 22. yılımızı tamamladık. 22 yılda oluşturduğumuz tecrübe ve networkü kendi markalarımızda değerlendiriyoruz. 2012 yılında ilk marka tescilimizi Nature Plan ile yaptık. 8 yıldır markamızı büyütmek ve geliştirmek için yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 2018 yılında yeni nesil otomasyon ile yönetilen yeni fabrikamızı faaliyete geçirdik. Halen bu tesisimiz üzerinde verimlilik ve ürün kalitesi odaklı yatırımlarımız devam ediyor. Markamızın 10. yılında yakalamak istediğimiz nihai tüketici marka bilinirliği konusunda hedeflerimize çok yaklaştık. Yine farklı bir segmentte Polo markası ile üretim ve markalaşma çalışmalarımıza devam ederken, aynı tesiste Vitakraft Pet Care GmBH Bremen/Almanya lisansı ile üretime devam ediyoruz. Bu süreçte Almanya ile sürekli diyalog halindeyiz. Zaman zaman fabrikamızı ziyaret ederek denetimlerini gerçekleştiriyorlar. Ayrıca yeni nesil fabrikamızın projelendirme aşamasında da Vitakraft’ın 183 yıllık tecrübesinden faydalandık.

Bildiğim kadarı ile bu markaların ihracatını da gerçekleştiriyorsunuz. Yurt dışı pazarında durum nedir?

Burada size daha önce açıklamadığımız bir bilgiyi de paylaşacağım. Şimdiye kadar 3 markanın ismi geçti. Aslında bir markamız daha var. Bird System. Bird System bir Fransız markası. Firmadan gelen talep üzerine inovasyon ve arge çalışmaları tarafımıza ait olan, yani tamamen kendi geliştirdiğimiz 3 ürünü “Bird System” markası adına üreterek ihracatını gerçekleştirdik.

İhracata Vitakraft ayağından bakarsak; Biz Vitakraft Pet Care GmBH “üretici çözüm ortağı” olarak çalışıyoruz. Bazı şartların sağlanması durumunda Vitakraft markasını ihraç edebiliyoruz. Buradaki tüm fiyat ve satış politikasını Almanya belirliyor. Avrupa Birliği dışında Vitakraft münhasır distrübitörünün olmadığı ülkelere gönderim sağlıyoruz.

Nature Plan ve Polo markalarında ise markaların fikri ve mülki hakları tamamı ile bize ait olduğu için daha esnek çalışabiliyor ve ihracat konusunda bu avantajı kullanıyoruz.

İhracatı genel olarak değerlendirirsek; Asya’dan Avrupa’ya Yakın Doğu’dan Uzak Doğu’ya genelde ithalat yapmaya alışık olduğumuz Çin Halk Cumhuriyeti de dahil 11 ülkeye toplam 4 marka, 60’a yakın ürün çeşidi ile ihracat yapıyoruz. Eğer herhangi bir ertelenme durumu söz konusu olmazsa 2020 InterZoo’da yine standımızla bu pazarda yer almaya devam edeceğiz.

2020 yılı ve gelecek için hedefleriniz düşünceleriniz nelerdir? Yeni yatırımlarınız devam edecek mi?

2020 yılı planlamamızı yaptık. Nestlé Purina 2019 yılını lider olarak tamamladı. 2020 de liderliğimizi pekiştirmek istiyoruz. Yine diğer markalarımızla birlikte Orijin Pet olarak büyümemize devam edeceğiz. 1Q’ı tamamlamaya yakın olduğumuz şu günlerde hedeflerimize ilerliyoruz. Yatırım konusunda ise 22 yıldır olduğu gibi gelecekte de uygun yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğiz. Hem 2020 hem daha sonrası için yatırım ve ürün geliştirme üzerine planlarımız var. Çalışmalarımız devam ediyor.

Pet sektörünün genel bir değerlendirmesi ve ülkemizdeki geleceği hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?

Pet sektörü ülkemiz için önü açık gelişmeye uygun bir sektör. Avrupa ile paralel bir değerlendirme yaparsak henüz gelişme aşamasında diyebiliriz. Bu pazar sektörümüze birçok ulusal ve büyük firmanın ilgisini çekmesini sağlıyor ve yatırım alıyor. Birçok büyük firma sektörümüze dahil oldular, başarı oranları düşük olsa da sektörümüzün dışarıdan yatırım alması sevindirici bir gelişme. Sektörle birlikte sakin ama emin adımlarla birlikte Orijin Pet’in büyüyeceğini öngörüyoruz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × two =

Yeniler

Köşe Yazıları