PET-DER BaÅŸkanı – Misak KEHYEOÄžLU

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Sayın Başkanım, gazetemizin 2. sayısında yine beraberiz. Bu zaman zarfında 4-7 Ekim tarihleri arasında Pet İstanbul Fuarı gerçekleştirildi, Siz de fuar süresince oradaydınız, fuarla ilgili kısa bir yorumunuzu alabilir miyiz?

 

– Fuarda emeÄŸi geçen tüm arkadaÅŸlara, Ulusal Fuarcılık’a, katılan ve ziyaret eden sektör temsilcilerine teÅŸekkürlerimi sunarım. Sektörel bir ihtisas fuarı olması sebebiyle, firmaların ve katılımcıların profesyonel ziyaretçi anlamında hedeflerine ulaÅŸması adına 1. yılı olmasını da göz önünde bulundurarak önümüzdeki yıllar için ümit vaat edici bir organizasyon olduÄŸu düşünüyorum. Fuar firmasının, ilk görüşmemizdeki konuÅŸmalarının (yapılıncaya dek içimizde bir endiÅŸe olsa da) fuar açılıncaya kadarki süreçte aynı tutumla devam etmiÅŸ olması, söyledikleri ÅŸekilde gerçekleÅŸtirmiÅŸ olmaları organizasyon firmasının en olumlu kısmıdır. Katılımcı firma sayısı azdı bunun da nedeni Uzun yıllar boyunca Ä°stanbul’da bu konuda fuar yapılamamış olması sektör firmalarının çekingen davranmalarına neden olduÄŸunu düşünüyorum, bu baÅŸlayan hareketin ilerleyen yıllarda daha verimli hale gelmesi hep birlikte olduÄŸumuzda baÅŸarabileceÄŸimiz bir süreçtir.

 

– Misak bey, siz Pet-Der ’in uzun yıllardır baÅŸkanlığını yapmaktasınız. Sektör firmaları ve üyelerinizle ilgili dernek adına söylemek istedikleriniz veya düşünceleriniz nelerdir?

 

-22 yıllık bir dernek olmamıza rağmen firmaların çoğu bizi 4-5 yıldır daha fazla duymaya başladılar. Buna neden, değişen yasa, usul ve esasların bu konuda çalışan kişiler tarafından yeterince bilinmemesi oldu. Kamu kurumlarına karşı yaşadıkları sıkıntılarda, birlikte hareket edebilecekleri, bir çatı altında birleşebilecekleri mevcut bir bünyede buluşma isteğinin artmasıyla bu sürecin hızlanması derneği tanımalarına sebep oldu.

 

– Bu bir sektör derneÄŸi, bu süreçte sektör firmalarının size yaklaşımı nasıl oldu?

 

-Dernek üyelerimizin arasında birçok büyük ithalatçı firma olmasına rağmen, bu firmalardan bazıları, sanki bir köy derneğine üye olup,  yıllık aidat ödeyip,  derneğin üye listesinde yer alınca her şeyin halledildiğini düşünüyorlar. Hâlbuki bizim amacımız, derneğin bu konudaki ticaret yapan firmaların daha huzurlu bir ortama kavuşmasını sağlamak.

 

Nasıl bir destek görmek istiyorsunuz? Beklentileriniz nelerdir?

 

-Sektör firmalarının, mevcut olan derneÄŸine sahip çıkması, oluÅŸabilecek ticari politikaların belirlenmesi için bir araya gelmesi, dernek bünyesinde yapılması gereken tanıtım ve organizasyon faaliyetlerinde derneÄŸe destek olmalarını bekliyoruz. Mesela Hayvan sever arkadaÅŸlar gerçekleÅŸtirdikleri organizasyonlarda bizlerde olmalıyız ama maalesef bizi yanlış tanıtıyorlar, bazı kendini bilmezler yüzünden bütün sektör yargılanıyor bunları düzeltebiliriz, bizler yıllardır bu iÅŸin içerisindeyiz kimse alınmasın ama bizden daha fazla hayvan sevgisi olan insan yoktur. Bu iÅŸ hayvan sevgisi olmayanın yapabileceÄŸi bir iÅŸ deÄŸil, iÅŸimizde – aşımızda bu canlıların vesilesi ile mümkün oluyor. Kötü olayların, sokaÄŸa bırakılan evcil hayvanların bile günah keçisi biz oluyoruz, yanlış yapanı ayırmamız ve bunu da hep beraber yapmamız gerekiyor.

 

Üyelerinize sağladığınız hizmetleri daha önceki sayımızda aktarmıştınız. Bu hizmetlerden üye olmayanlar da yararlanabilir mi?

 

-Elbette, üyelerimize bilgi ve birikimimiz dahilinde yardımcı olduğumuz gibi, üyemiz olmayan kişilere de usul ve esaslar hakkında yardımcı olmaya çalışıyoruz. En büyük sıkıntımız mevcut üyelerimizin sorun öncesinde değil olay gerçekleştikten sonra bizimle irtibat kurmalarıdır. Aslında bizim kendilerine kamu kurumlarıyla olan ilişkiler hususunda daha fazla yardımcı olma şansımız bulunuyor, bunu daha iyi kullanmalarını arzu ediyoruz.

 

 Misak bey, en son 5199 Sayılı kanunla ilgili yapılan düzenlemeler ve kamuoyunun pet shoplara bakışıyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyim?

 

-Mecliste çıkacak olan kanuna dernek olarak karşıyız. Çünkü burada sadece evcil hayvanlar değil sokak hayvanlarının da yok edilmesi planlanmaktadır. AB yasaları bizim toplumumuza empoze edilmek isteniyor fakat bizim kültürümüzle kültürleri uyuşmadığından, her yasa doğru şekilde hazırlanamıyor. Pet shoplarla ilgili yönetmelik, pet shop içeriğini bilmeyen insanlar tarafından yapılmaktadır ve uzun süredir tecrübesi olan derneğimizi dikkate almadıklarından dolayı sürekli sorunlar çıkmaktadır. Bu yüzden, Türkiye’de sektörün tek temsilcisi olan Pet-Der Derneği’nin tecrübelerinden,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Koruma Kontrol Müdürlüğü ve Veteriner hekimler Odaları’nın bizim tecrübelerimizden faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Şu unutulmamalıdır bizim sorunlarımız aslında bu sessiz arkadaşlarımızın sorunudur ve biran önce ortak bir payda da buluşup çözüme kavuşmalıdır sadece benim istediğim olsunla bu iş çözüme kavuşmaz.

 

Sayın Başkanım eklemek istedikleriniz var mı?

 

Yıllardır başkan olarak elimden geleni yapmaya çalıştım, derneğin İzmir, Ankara ve Hatay temsilciklerinin kurulmasını sağladım, bursa için görüşmelerimiz devam ediyor. Tek istediğim herkesin derneğin çatısı altında bir araya gelmesi, üye olsun olmasın bizimle birlikte hareket etmesi. Bu vesile ile tüm sektör dostlarımıza işlerinde hayır ve bereket diliyorum.

 

Saygılarımla,

 

Misak KEHYEOÄžLU

PET-DER Başkanı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 − 8 =

Yeniler

Köşe Yazıları