PET-DER BAŞKANI SELİM KINSUN, PET SEKTÖRÜNDEN ÇEŞİTLİ İSİMLERİ BİR YEMEKTE BULUŞTURDU…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

229780_10151473107183197_1190531824_nPET-DER Başkanı Selim Kınsun, 30 Nisan Salı Günü, Ömür Plaza’da Gerçekleştirdiği Toplantıda, Pet Sektöründen Tanınmış İsimlerini Bir Araya Getirdi

Toplantıyı bir konuşmayla açan Sn. Selim Kınsun şu konulara değindi:

“Artık bugün şartlar değişti. Bugün milyon dolarlık yatırımları masa başında düzgün bir şekilde yapma, risk hesaplama, doğru zamanda doğru atılımı yapmalıyız. Bunu tek başımıza yapma şansımız çok düşük. Birbirimizi insan olarak sevmesek de, aramızda bir rekabet ortamı olsa da esas olan bu geminin selametle karaya ulaşmasıdır. Bunu da hep birlikte kürek çekerek yapabiliriz. Burada bulunan insanlar eğer bu işe el atarsa çok kısa süre içerisinde kendimizi koruyacak bir yapı oluşturabiliriz. Bizim hedefimiz oda olmak. Oda olabildiğimiz takdirde devlete karşı ciddi anlamda koruma altına alınmış oluruz. Oda olabilmenin anahtarı da sizlersiniz. Eğer üye sayımız artarsa kısa süre içerisinde büyüme sağlarız. Bu da sizin elinizde.

Biliyoruz ki binin üzerinde pet-shop var İstanbul’da. Bunların yarısı dahi üye olsa çok ciddi anlamda bir güç sağlarız. Bu güç sayesinde devlete, belediyelere ve diğer mercilere sesimizi duyurabiliriz. Bundan önce perakendeciler olarak bir grup toptancıyı aramıza almadık. Çünkü bir çıkar çatışması olabilirdi. Biz bu işe bir grup perakendeci olarak başladık. Ama bu işi başarabilmemizin anahtarı sizlersiniz.

Şu anda perakendeciler olarak çok büyük bir problemimiz yok açıkçası. Kadıköy Belediyesi ile ilgili bir meselemiz vardı. Bizim birlikteliğimiz sonucunda dün mahkeme kararıyla Kadıköy Belediyesi’nin yönetmeliği durduruldu.  Bu sadece birlikteliğin küçük bir örneği. Eğer ki bu birlikteliği bütün masaya yayabilirsek önümüzde kimse duramaz. Bu noktada sizi arkamızda değil, yanımızda kol kola girdiğimiz kişiler olarak görmek istiyoruz.

Mesela düne kadar kuş-balık üreticileriyle problemimiz yoktu. Ama bugün buralarla bir sıkıntımız var. Çok küçük gibi görünen bu sıkıntılar, sektöre 200-300 milyarın üzerinde ciro kaybına sebep oluyor. Bunların hepsinin önlemini acilen almamız gerekiyor. Zamanında yapabildiğimiz müdahaleler sektörümüzün ayakta kalmasını sağlayacaktır.

Sizlerden “Pet-Der olsun mu olmasın mı? Birlikte hareket edelim mi etmeyelim mi?” sorularının cevabını istiyorum açıkçası. Bu cevabınız olumlu ise fikri, maddi ve manevi desteklerinizi istiyoruz. Bu masaya yakışan, kurumsal bir dernek olmaktır. Hatta bu masaya yakışan oda olmaktır. Ama ilk önce kurumsal derneğimizi kurup daha sonra oda olmaya ulaşmalıyız. Bunlar size bağlı. Bugün biz varız. Yarın olmayabiliriz de. Ama bu sektörde uzun süre kalmak istiyoruz. Bu konuda sizin fikirlerinizi bekliyorum.”

Kınsun’un konuşmasından sonra sektör Temsilcileri söz alıp fikirlerini sundular:

İzzet Saban (Tropikal Pet) “İlk başta teşekkür ediyorum böyle bir organizasyon için. Buradaki oluşumun amacı yaşadığımız sıkıntıları duyurabilmek, dernek olarak hareket etmek. Burada unutmamamız gereken konu olayın ticari boyutunu da kaçırmamak. Çok ufak bir sektör Türkiye’de. Bu sektör gelişmeye çok açık. Sektörü büyütmek bizlerin elinde. Dernekten ricam, hep beraber, gerekirse değişik komisyonlar kurarak, sektörü nasıl büyütebileceğimizi gündeme almak. Sektörü büyütürsek sesimiz daha güçlü çıkar. Bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.”

Şükrü Demir ( Ünipet ), “Selim Bey’e öncelikle teşekkür ediyorum, bu kadar insanı bir araya toplayıp yeni bir oluşum için adım atmak önemli bir olay. Kendisiyle daha önce konuştuğumuzda, firmaları ve toptancıları daha önceki toplantılara dâhil etmemelerinin sebepleri çok doğruydu. Burada şuna değinmek istiyorum: evet, denetleyici bir idare var. Kural koyan, yönetmelikleri belirleyen ve bunu yaparken diğer kuruluşlardan fikir edinen ya da kendi bildikleri gibi kural koyan bir idare var. Bu tehlikenin dışında meslek içi etik kuralların belirlenmemesi de başka bir tehlikedir. Sadece devleti, idareyi tehlike olarak algılamamak gerekiyor. Bu sektör kendi içindeki etik ahlak ve meslek içi kuralları yoksa bunu bir şekilde yerine getirmesi gerekiyor. Bu da amaçlardan bir tanesi olmalıdır.”

K-9 Avrupa Çiftliği Sahibi Şehamettin Güneş, “Aslında bu sektör 3 ayaküstüne kurulu. Bizim en büyük sorunumuz bu ayaklardan bir tanesi. Şuanda pet-shopları bitirme noktasına geldiler. Bunu hepimiz biliyoruz. Gerçekten hiç birinizin bilmediği kadar pet Shopçu arkadaşlarımızın çoğu büyük sorunlar yaşadılar. Hiç ceza yemeyen Pet Shopçu yok. Buradaki ithalatçılardan bir tanesinin ceza yediğini zannetmiyorum. Aslında bu sektörün ayakları pet Shopçular. Birisi ceza yediği zaman diğerleri de buna tepki göstermeli.”

Petonya Pet-shop Sahibi Canan Ceylandağ, “Kadıköy Bölgesi’nde en çok sıkıntıyı yaşayan insanlardan biri olarak, zamanını bize ayıran başta Selim Bey ve herkese çok teşekkür ediyorum.”

Sera Pet Garden Suat AVCI, “Ben bu toplantıya ilk defa katılıyorum. Sektörde en yeni insanlardan biriyim. Ama bundan sonrası elimden gelen desteği vereceğimden emin olabilirsiniz. İzzet Bey’in söylediği konuya ben de katılıyorum. Aynı zamanda Lider Pet’in de ortağıyım. O yüzden yönetici olarak bu derneğe yeni üye olacaklara bir hediye verebiliriz. Bu sayede üye sayımızı artırabiliriz.”

Thermo Akvaryum Zekeriya Çelik, “Selim Bey’e daha önce söylediğim gibi oda olmak değil de Ticaret Odası’nda bir grup kurabilmek. Oda olmak çok zor. 20 senedir bu işin içindeyim. Oda olamadık ama Ticaret Odası’na üyeyiz. Bunu bu şekilde kanalize etsek sesimizi daha iyi duyurmuş oluruz diye düşünüyorum.”

Atlantis Pet Firması / İlker Soyak, “Bu ortamda bulunan herkese göre biz çok yeni bir firmayız. Öncelikle herkese çok teşekkür ediyorum bu ortamda bulunmayı bize sağladığınız için. 250-300 milyon Euroluk bir Türkiye pazarı var. Diğer ülkelerde bu rakam 4 milyar dolarlık bir rakam. Pasta çok büyük olduğu için her türlü moral bozucu harekette demoralize olunuyor. Petler kendi içinde yarışıyor, farklı ürün grubunu yüksek fiyata satıyor. Dolayısıyla sektör içindeki hareketler herkese zarar veriyor. Bundan pet-shoplar, veterinerler, perakendeciler, ithalatçı firmalar da etkileniyor. 99 senesinde işe girdiğimde zincir marketlerin ağırlığı %30, bizlerin ise ağırlığı %70’di. 2013’e geldiğimizde bu rakam tam tersi oldu. Marketler de bu tarz işlerin içine giriyorlar. Dolayısıyla pasta ufaldığı için yapılan her türlü harekette düzen bozuluyor. Herkese olumsuz yönde etkisi oluyor. Bu olay dükkân kapatmaya kadar gidebiliyor, eleman istihdamından vazgeçmeye kadar gidebiliyor. Ben şunu düşünüyorum: herkes kendi işini ne kadar iyi yapabilir, en başta buna bakmak lazım. Bu veterinerler için de, pet-shoplar için de, sanal ortamdan satış yapanlar için de geçerli.”

 

Pelagos Murat Bey; Öncelikle herkese geldiği için teşekkür ediyorum. Pet-Der’in en büyük destekçilerinden biriyim, kurulduğundan beri dernekteyim, derneğin gelişmesi adına bir çok fedakarlıkta bulundum hatta yeni üye olacak müşterilerimin yıllık aidatını ben ödeyeceğimi söylediğim halde kimse gelip üye olmadı. Bu şekilde bir toplantıyı 20 yıl öncede gerçekleştirmiştik o zaman destek oluruz diyenler çıkınca her şeyi unuttu inşallah bu sefer öyle olmaz, Teşekkürler.

Kaner Şirketler Grubu Ahmet Bey; Öncelikle herkese iyi akşamlar böyle bir toplantıya ilk kez katılıyorum ve burada bulunmaktan çok memnun oldum Başta Selim bey ve Mustafa bey’e böyle bir toplantıyı organize ettikleri için teşekkür ediyorum. Bizim Ekanuba olarak maddi manevi her zaman yanındayız. Farklı konularda destek olmakta isteriz.

Fatih Pet Fatih bey; Öncelikle böyle bir organizasyon gerçekleştiği için çok memnunum bir sonraki toplantılarda daha geniş bir katılım olmasını diliyorum, sektör olarak bir çok sıkıntımız var özellikle akvaryum ile ilgili yeni uygulamalar bizi de rahatsız etmekte bu konular içindi herkesin elbirliği ile hareket etmesini diliyorum. Fatih Pet olarak her zaman yanınızdayız. Teşekkürler.

 

Biyoteknik Eşref DUMLU; Herkese iyi akşamlar, sanırım içinizde en yaşlı benim sektörde uzun yıllardır emek vermekteyiz, yapılmış olan bu organizasyon gelecek adına ümit verici, Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum bu konun bir çok bileşeni var Veteriner hekimler, İl Tarım, Gıda kontrol ve pet shoplar hepsinin bir araya gelmesi lazım hiçbirini ayrı tutulamaz. Özellikle İl tarımda ki arkadaşlar bu konuda çok bilgililer onların yapıcı tutumları doğru değerlendirilmeli, Biyoteknik olarak biz elimizden geldiğince destek olmaya çalışırız. Teşekkürler.

Pet Pretty Eyüp ÇAKIR; Herkese iyi akşamlar, öncelikle şunu belirtmek isterim Selim beylerin derneğin başına geçmesinin nedeni Kadıköy’de kedi köpek satışının yasaklanması ve bu konuyu çözme çabaları olduğunu düşünüyorum fakat daha sonradan düşüncülerinin değiştiği inancındayım top yekün hareket etmenin önemi anladılar, Murat Abinin (Pelagos) söylediği gibi inşallah bende 20 yıl önce böyle bir toplantı yapmıştık demem. Teşekkürler.

Kaya Pet Kadir KAYA; Merhabalar, bende burada bulunmaktan memnun oldum organize eden herkese teşekkürler, şahsım ve firmam adına elimden gelen her türlü desteği göstereceğimi bildiririm.

Anadolupet,  Nestle ve Whiskas grubunu temsilcisi arkadaşların ortak ifadeleri, toplantı ile ilgili detaylı bir aktarım yapacakları ve bu konuda yönetimlerinin bilgilenmesini sağlayacakları şeklinde idi.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven + twenty =

Yeniler

Köşe Yazıları