PET SHOPLAR KATİL Mİ?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Uzun yıllar boyunca Evcil Hayvan Sahiplerinin İhtiyaçlarına cevap veren petshoplar son günlerde katil, cani, kaçakçı ve evcil hayvan düşmanı gibi gösterilmektedir. Şu unutulmamalıdır ki yıllardır birçok kişinin evcil hayvan sahibi olmasına vesile olmuş olan pet shoplar bu canlıların ticari hayatlarının devam etmesinin en önemli nedeni olduğunun farkındadırlar. Bırakın eziyet etmeyi evcil hayvan konusunda petshoplar ciddi yardım harcamaları yapmaktadırlar.
PET-DER olarak yıllardır mücadelesini verdiğimiz kayıtlı ve ruhsatlı işletme sayısını artırma çabamız bu konunun profesyonelleri meslek odaları ve devlet kurumları tarafından maalesef dikkate alınmamıştır. Defalarca randevu talebimiz ya reddedilmiş veya saatlerce kapılarında beklememize neden olmuştur. Her sektörde olduğu gibi bulunduğumuz sektörün içerisinde’ de konunun ehli olmayan, günlük kazançlar için çaba sarf eden kişilerin olması tüm petshoplara maaledilebilecek bir durum değildir. Yaşanan olumsuzlukların tamamının şiddetle kınıyor ve 22 yıldır olduğu gibi bugünde bu tür durumların olmaması için çaba sarf ediyoruz.
Bu bilgiler ışığında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bir açıklama yapılması Zaruri bir durum olmuştur. Şu ana kadar hep hayvan sever dernekleri ve bu işin eğitimini almış veteriner hekimleri dinlediniz.
Şimdi söyleyeceklerimiz,yanlıştır – doğrudur veya öyledir anlamında olmayacaktır, sorularımızı ve almak istediğimiz cevapları dikkatli bir şekilde herkesin okumasını rica ediyoruz.
• Türkiye’de veteriner hekimlik mesleğinin popüler olma nedeni kimlerdir?
• Petshoplar’ da veteriner hekim denetmenliğinin esasları nedir, bir petshop ayda kaç kez Veteriner Hekim tarafından ziyaret edilmektedir.
• Her petshop veteriner hekim denetmenliğinin tabii iken hasta yada sağlıksız evcil hayvan satışı nasıl olmaktadır.
• Veteriner hekimler odasına bağlı klinikler kim tarafından ve ne şekilde denetlenmektedir.
• Petshoplar’da canlı hayvan satılmaması istendiği halde veteriner kliniklerinde mama ve aksesuar satılmasına izin verilmesinin sebebi nedir?
• Gümrük muhafaza ve kontrol genel müdürlüğünün görevleri nedir?
• İl gıda tarım hayvancılık müdürlüklerinin, görevleri ve sorumlulukları nelerdir?
• Hayvan sever derneklerinin kuruluş amaçları nelerdir, kimler tarafından idare edilmektedir, Hayvan sever dernekleri neden ticaret yapmaktadırlar?
• Belediyelerin evcil hayvanlarla ilgili sorumlulukları nedir, barınaklara ayrılan bütçe nasıl kullanılmaktadır.
• Petshop’lardan satın alınan evcil hayvanların sokağa bırakılma sebebi kimdir?
• Üretim Çiftliklerinin yeteri kadar olmamasının sebebi kimdir, neden kısa vadede açılıp kapanmaktadır?
• Yurtdışından özel cins evcil hayvanların usulsüz yollarla getirilmesinin sebebi kimdir, kimin için bu yola başvurulmaktadır?
• Bakanlık onayı olmayan ilaç ve benzeri ürünlerin usulsüz satılmasının sebebi nedir?
• Mağazasında evcil hayvan satmadığı halde bir petshop sahibinin veteriner hekim tarafından denetlenmesinin nedeni nedir?
• Sadece akvaryum galerisi olarak faaliyet gösteren sektör firmalarının veteriner hekim tarafından denetlenmesinin nedeni nedir. Bu konuda veteriner hekimin bilgi ve tecrübesi ne şekilde sağlanmaktadır.
Yukarıda sorduğumuz soruların cevaplarını bu işi düzgün, dürüst ve olması gerektiği gibi yapan kişiler olarak biz biliyoruz, bilmediğimiz bu konunun günah keçisi neden biz olduğumuz. Bugüne kadar binlerce kişiyi evcil hayvan sahibi yapmış olan sektörümüzün, bazı kendini bilmez, kirli ticaret yapan kişi ve kişilerin yüzünden zarar görmesini asla kabul etmiyoruz. Kaldı ki petshopların ayda bir iki tane yada beş on tane evcil hayvan satarak ayakta kalamayacağı aşikardır.
Bu işin eğitimli meslek odaları veya hayvan sever dernekleri, hangi sebep ile Petshopların kapanmasını istemektedirler. Kedi, Köpek, Kuş, Balık ve Kara Hayvanları konusunda bu güne kadar binlerce yeni ürünü tüketiciye ulaştırmış olan Petshop mağazalarıdır. Birçok kişiyi Hayvan sever yapan ve birçok Veteriner Hekimimize iş olanağı sağlayan hatta her ay ücret ödeyen petshop mağazaları bu konunun en önemli parçalarından biridir. Yanlış yada hatalı çalışan kişileri düzeltmeye, toplum bilincini artırmaya, evcil hayvanlarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya çalışmak varken gündelik kavgaların sebebini biz anlayamadık.
Pet-Der olarak isteğimiz ve önerimiz ötekileştirilmek yerine birlik olmaya çalışmaktır, her yanlış veya kabul edilemeyecek durumda suçlu ilan edilmemektir.
Saygılarımızla,
Profesyonel Evcil Hayvan Ticareti ile Uğraşanlar Derneği
Misak KEHYEOĞLU
PET-DER Başkanı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 5 =

Yeniler

Köşe Yazıları