Petburada.com’dan Bülent Dölen ile Söyleşi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
  • Evcil hayvan ürünlerinin e-ticaretteki geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle ben veteriner hekim olarak sektöre başladım ve yaklaşık 15 yıl klinisyen olarak çalıştım. Bu sebeple müşteri ve hasta sahibi olarak isteklerini ve ihtiyaçlarını uzun süre gözleme fırsatı buldum. Birebir ilişkilerle ihtiyaçların ve taleplerin neler olduğu konusunda oldukça fazla tecrübe edindim. Evcil hayvan sahiplerinin edindikleri ürünlerde yaşadıkları memnuniyet derecelerinden daha çok, şikâyet nedenleri benim için önemli oldu. Ve Türkiye’deki teknolojik gelişmelere ayak uydurmanın, veteriner hekim dahi olsanız farkındalığını yaratmak için e ticarete başladım. Petburada.com ile devam ettim.

  • Müşterilerin, evcil hayvan ürünleri satışı yapan bir e-ticaret sitesinden beklentileri nelerdir?

PetBurada, internet üzerinden satış yapmak için kurulmuş, faaliyet süresi içerisinde Türkiye’nin önde gelen sanal mağazalarından biri olmayı başarmıştır. Dinamik bir yapıya sahip olan PetBurada, sanal ortamda 11 yıldır müşterilerine en iyi hizmeti sunmak için sürekli olarak kendini yenilemektedir.

PetBurada’nın temel prensibi, müşteri memnuniyeti ve tüketici haklarına saygıdır. PetBurada, geliştirdiği sistemlerde en iyi hizmetleri kendisine referans alır. PetBurada bugüne kadar yüz binlerce müşterisinin siparişini sorunsuz yerine getirmiştir. Pet sektörü içerisinde edindiğimiz tecrübeyi, sevimli dostlarımızın ve sizlerin istekleri doğrultusunda “İnternette Müşteri Memnuniyeti” sloganıyla ihtiyacınız olan tüm hizmetleri, bütünleşik ve tek noktadan vermeyi hedeflemekteyiz.

PetBurada hızlı ve güvenli alışveriş yapabilmeniz için gerekli tüm teknolojik donanıma sahiptir. PetBurada’nın hedefi istediğiniz ürünleri sorunsuz, güvenli, ekonomik ve en hızlı şekilde sizlere ulaştırmaktır.

E ticaret tüm dünyada olduğu gibi kolay alışverişin en iyi yolu olması sebebi ile talep gören ve tüm sektörlerde sürekli payı büyüyen bir pazarlama şekli olmaktadır. Pazar payının günümüzde yaklaşık %20lerde olduğu tahmin edilmekte ve yaklaşık 10 yıl öncesinde bu payın %3 olduğunu düşünürsek, önümüzdeki 10 yılda hatırı sayılır bir yerde olacağı görülmektedir. Bizler de bu gelişmenin farkında olup kendimizi e-ticaretin yenilikleri ile donatıyor ve ilkleri yapmaya devam ediyoruz.

Müşterilerimiz artık sosyal medyanın ve bilgiye kolay ulaşabilmenin etkisi ile ihtiyaçlarının ne olduğunun bilinci ile alışveriş yapmaktadır. Bundan 20 yıl önce genelde veteriner hekimlerin ve petshop sahiplerinin tavsiyesi ile satış yapılırken şu an talep – satış ilişkisine dönüşmüştür. Bu sebeple öncelik, müşterinin aradığı ya da ihtiyacı olduğu ürünü bulabilmek ve ürünün sürekliliği ile müşteriyi o e-ticaret sitesine yönlendirmektedir. Güvenlik ve satıcının kurumsal kimliği oldukça önemli olsa da birçok e-ticaret müşterisi fiyat endeks ilişkisini maalesef zarar gördükten sonra önemsemektedir. Tüm dünyada yaşanan “internetten ucuza alırım” yanlışı, maalesef Türkiye’de de büyük e-ticaret sitelerinin müşteriyi yanlış reklamlarla yönlendirmesi ile e-ticaret=ucuz kavramını beyinlere kazımıştır. E-ticaretin ekonomik olmasının yanında, güvenli olması, müşteri sorunlarına çözüm üreten bir anlayışa sahip firmaların olması müşteriler tarafından kesinlikle önemsenmelidir.

  • Müşterilerinizden gelen ilginç (ekstrem) talepler oluyor mu? Bunlara örnek verebilir misiniz?

E-ticaretin gelişmesi ile hem bizler hem müşterilerimiz gün geçtikçe daha bilinçlenmekteyiz. Bundan birkaç yıl öncesine kadar oldukça ilginç diyaloglar yaşamaktayken artık bu tip talepler giderek azalmaktadır. Örneğin; pazartesi saat 14 sularında bir telefon aldık. ‘’Sipariş verdim ürünüm gelmedi’’ diye bizlere sitem eden bir müşterimizdi. Dönem dönem kargoda kaybolan ya da geç teslim edilen sipariş sorunlarını yaşadığımız için temkinli hareket ederek müşteri temsilcimiz ne zaman sipariş verdiğini sorduğunda aldığı cevap “saat 12’de sipariş verdim 2 saat oldu gelen giden yok’’ oldu. “Efendim siz Ankara’dasınız bizim şirketimiz İstanbul’da. Siparişiniz ancak bugün kargoya teslim edilir” dediğimizde ‘’madem öyle neden ben kedi maması diye arama motorunda arattığımda siz çıktınız” diye devam eden bir konuşma gerçekleşti.  Sonrasında anladık ki, hanımefendi bizi mahallesindeki paket servisi yapan restoran sanmıştı ve bu durum bizleri oldukça endişelendirmişti.

  • Bugüne kadar e-ticaret sitenizden, tek seferde yapılan en yüksek alışveriş miktarı nedir?

Hem online hem de mağazacılık tecrübem olmasından dolayı müşterilerin alışveriş tutarlarını aşağı yukarı bilmekteyim. İnsanların ihtiyaçlarını alması daha çok mağazalardan olurken zaman bulduklarında internet üzerinden online petshopta vakit geçirmeleri onları aynı zamanda alışverişe teşvik etmekte. Tahminimce bir kedi sahibinin kedisine olan sevgisi ve alışveriş çılgınlığı yaşamak istemesinin yan yana geldiğini düşündüğüm bir alışveriş çok dikkatimi çekmişti. Her mama markasının 1 ya da 3 kg’lik ambalajlarından birer tane, konserve kedi maması ve ödüllerin her çeşidinden de sepete atan bir müşterimiz oldu. Sonrasında sayfalarca faturayı gördüğümde tutar da dikkatimi çekmedi değil. Müşterimiz kedisine 8400 TL civarı alışveriş yapmıştı. Müşteri temsilcimiz verilen siparişin hatalı olduğunu düşünüp bir yanlışlık olmaması adına sipariş veren ile iletişime geçtiğinde 4 yaşında bir kedisi olduğunu öğrenmiştik. Bu da bizim sitemizde kedisine en yüksek tutarda alışveriş yapılan sipariş olarak hatırımda kalmıştır.

  • Bu işi yapmaya başladığınızdan bu yana satın alınan ürünlerin taleplerinde ne gibi değişiklikler yaşandı, bu ürünler nelerdir anlatır mısınız?

Pet shop sektörünün dinamikleri her geçen gün değişmektedir. Ve buna ayak uyduran işletmelerle yenilikleri takip eden firmalar her geçen gün büyümeye devam etmekte. Örneğin bundan 10 yıl önce hayatımızda tahılsız mama kavramı yokken son dönemlerde en çok satan ürünlerin tahılsız mamalar olması gibi…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 + sixteen =

Yeniler

Köşe Yazıları