“PETLİNE BİR BAŞARI HİKAYESİ”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz diye başlayan sorumuza; elbette. İnsanın kendinden bahsetmesi, kendini anlatması aslında pek kolay bir şey olmasa gerek diye cevap veriyor; Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz derler bizim orada diyerek  sözlerine başlıyordu. Tüccar bir ailenin tek erkek çocuğu olarak 1982 yılında dünyaya gelen Hakan KÖMÜRCÜ, girişimciliğinin ve başarısının arkasında bazı genetik kodların etkili olduğunu ve de doğup, büyüdüğü İpekyolu ve Baharat yolu üzerinde bulunan bir şehir olan Gaziantep’te dünyaya gelmesinin sihirli bir etkisi olduğuna inanıyor. Otu çek, köküne bak derler diyerek de devam ediyordu konuşmasına.

Kök önemli diyor, itibarın ailesinde en önemli değer olduğunu, kurulan kıymetli ilişkilerin paradan çok daha önemli olduğunu, bizzat yaşayarak tecrübe ettiğini belirtiyor. Parayla yapılamayacak işleri, satın alınamayacak değerleri ve kıymetleri ailemizin itibarı ile gerçekleştirdiğini de söylemeden edemiyor. Babası Hasan KÖMÜRCÜ’nün üzerindeki etkisini ve duasını da her an hissettiğini ekleyerek.

Yiğit at üzerinde belli olurmuş, derler diyor, sohbetin devam eden kısmında. 2 çocuk sahibi olan Hakan KÖMÜRCÜ, üniversite eğitimi sonrasında gittiği Kanada’da yaşadığı yerin ticari kariyerinde bu kadar önemli bir rastlantıyla başlayacağını hayal bile edemezdim dediği ve de öğrendiğimizde bizim içinde oldukça ilginç olan hikayesini bizlerle paylaşıyor.

İngilizce eğitimi ve staj için gittiği Kanada’da, evlerinin yakınındaki fabrikadan gelen aromatik kokuların kaynağını araştırırken, kendisini bir petfood fabrikasında bulduğunu ve ülkede çocuk mamasından çok kedi ve köpek mamasının tüketildiğini öğrendiğinde pet sektörünü o zamanlardan gözüne kestirdiğini ifade ediyor.

Uzun yıllar global petfood markaların dağıtıcılığını da yapan Hakan Kömürcü, global bir marka yaratma hayaline desteği, bölgenin en büyük evcil hayvan ürünleri tedarikçisi olan Evcilpark ile 28 yıldır, kesintisiz olarak hizmet verdiği sektör profesyonellerinden alıyor. Ve Işık Doğudan Yükselir diyerek de gururlanıyor iyice.

Diğer taraftan da, bulunduğu coğrafyada iş yapmanın kolay olmadığını, demografik yapısının oldukça karmaşık bir yapıda olmasının kader değil fırsat olduğunu düşünerek, evcil hayvan sektörünün bölgedeki başrol oyuncusu olmasından aldığı motivasyon ile, Türkiye’ye kazandırdıkları markalar ile ulusal bir oyuncu haline geldiklerini, yapılan uluslararası çalışmalarla ileri de global oyuncular arasına girmeyi hedeflediklerini bildiriyor aynı zamanda mütevazi halini koruyarak.

Petline markasının nasıl ortaya çıktığını, gelişim süreçlerini sorduğumuz zaman, Petline’ın satınalım süreçlerinin sektörde kendileri için bir zıplama tahtası özelliği taşıdığını söylüyor.

MOTTOMUZ “İLHAMLANDIRAN GİZEM…”

Petline’in gizemli taraflarını anlatıyor bizlere. Zaten mottosunun da Inspring Mystery (İlhamlandıran Gizem) olmasının altında bizlerde önemli detaylar olduğunu, o içtenliği röportajımızda kelimeler dökülürken anlıyorduk.

Merkezi Amerika’da bulunan ve dünyanın en büyük maya ve biyoteknoloji üreticisi olan Alltech ile yaptıkları içerik ve formülasyon anlaşmaları; konusunda deneyimli hayvan beslenme uzmanlarının eşsiz katkıları ve Avrupa’nın en büyük üretim tesislerinin enfes üretimleri ile ortaya muhteşem bir ürün çıkmıştı. Evcil hayvanların sağlığına önem veren Pet Ebeveynleri için özel olarak üretilmiş bir süper premium bir mama markası haline gelmişti Petline. Evcil dostlarımızın yaşam evrelerine uygun gıda destek ürünleri, yoğun probiyotikler ve Alltech’in bilimle ürettiği özel bağırsak dostu ürünler ile zenginleştirilmiş Petline Super Premium mamaları bugün Türkiye’de seçkin veteriner kliniklerinde ve pet shoplarda yerini almıştır.

Türkiye’deki yapılanmaları hakkında soru sorarken bayi kelimesi kullandığımızda, bayilikler değil iş ortaklarımız diye düzeltiyordu bizleri samimi bir şekilde. Çeyrek asrı geçen sektör geçmişlerinde bölgesel birçok bayilik ve distribütörlükleri başarıyla temsil ettiklerini, şimdi ise Türkiye’de kendi bölgesinde güçlü ve kilit firmalarla karşılıklı anlayış ve iş birliği içinde güçlü iş ortaklıkları kurduklarını, masanın dört bir yanında olmuş deneyimli ve tecrübeli yönetim kademesi ile de koordine çalışmalar yürüttüklerini belirtiyor.

Alltech ile Türkiye’de yaptıkları Pet Partnerlığının sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük ses getirdiğini sözlerine ekleyen Hakan Kömürcü, ürün skalası konusunda Türkiye’nin en geniş ürün yelpazesine sahip mama markası olduğunu sözlerine ekliyor.

Bu çeşitliliğin kendilerine ihracatta da önemli bir kapı araladığını söylüyor. MENA ülkelerindeki ihracat yoğunluğunu, Asya’daki bazı önemli ülkelere de taşıdıklarını, Avrupa kıtasına da ürünlerini yaymak üzere bir dizi çalışma yaptıklarını bildiren Hakan Kömürcü 2025 yılında 35 ülkeye sürekli ihracat yapmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Yüksek lisansını markalaşma ve işletme yönetimi üzerine tamamlayan Hakan Kömürcü, işletme doktorası hazırlığı içerisinde olduğunu masasındaki çalışma kitaplarından anlıyorduk.

Kendilerini marka üreticisi olarak tanımlayan Hakan Kömürcü, Carnaval, Herbamax, NutriPet, NutriVita, Aves ve Pet360 markası altında 200’ün üzerinde mama, kedi kumu, kuş yemi, konserve ve hijyen ürününün marka üreticisi olmaktan mutluluk duyduklarını söylüyor.

2022 Yılında, KHVHD ile birlikte Gaziantep’te gerçekleştirdikleri 1.Anadolum Sempozyumu’nun 400 kişiyi aşkın veteriner hekim ve yetkililerin katılımından duyduğu müthiş hazzı ve mutluluğu anlatırken, “ Bu tür organizasyonlar, bizim bu bölgeye olan ana sorumluluklarımızdan “ demesi, “ doğduğumuz, büyüdüğümüz, para kazandığımız bu coğrafyaya duyduğumuz saygıdandır” demesi bizleri de oldukça mutlu ettiğini ifade etmemiz gerekiyor.

Bu sempozyuma ne kadar inandıklarını, Ne verirsen ver, sevinir aç ise, ne verirsen ver, yerinir tok ise öğretisi ile anlatıyor. Bu toprakların, bilgiye, ilime, bilime her zaman değer verdiğini ve buna olan açlıklarının hiç bitmeyeceğini iyi bildiğini ekleyerek; Anadolum Sempozyumunun ilerleyen yıllarda uluslararası hale getirileceğinden ve yakın zamanda Petline distribütörlerini de uluslararası misafir ve katılımcı olarak davet etme hayali bizlerle paylaşıyor.

Biz de Ulusal Fuarcılık Ailesi olarak kendilerine sektöre kattıkları için teşekkür ettiğimizi bildiriyoruz.

Grup Şirketlerini, KPF Çatısı altında birleştirdiklerini, KPF’in bir petfood ailesi olarak büyüyeceğini, bütünsel hareket ve analitik yönetim felsefesi yürüttüğünü belirtiyor ve gelecekten olan ümidini dile getiriyordu.

2023 Sonbaharında İstanbul’da gerçekleşecek Petzoo Eurasia fuarını çok önemsediklerini, bu fuarın markalarının penetrasyonu ve ihracat fırsatları için çok önemli bir durak olduğunu belirtiyor, Petzoo Eurasia’da Alltech ile birlikte geliştirdikleri yeni ürünlerinin lansmanını yapmaya hazırlandıklarının sürprizini bizlerle paylaşıyordu.

Keyifli geçen bu sohbetin sonunda Hakan Bey, ticaretin etik kurallar çerçevesinde, kişinin kendilerini bilerek yapması gerektiğini, çalışanın elbet bir gün haklı ve kazançlı çıktığı gerçeğini kimsenin aklından çıkarmaması gerektiğini vurguluyordu.

Biz de kendilerine bu samimi sohbet ve aktarımları için teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Röportaj: Demet İNCE
Röportaj Veren: Hakan KÖMÜRCÜ
Evcilpark Limited Şirketi ve Karnaval Petfood Limited Şirketi Genel Müdürü

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × four =

Yeniler

Köşe Yazıları