Zihinsel Kapasiteyi Geliştiriyor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Evcil hayvan yetiştirmenin zihinsel kapasitenizi geliştirdiğini biliyor muydunuz..?

Yeni bir araştırma, evcil hayvanı uzun süre beslemenin hafıza kaybını ve diğer bilişsel gerileme hastalıklarını geciktirebileceği sonucuna vardı. Ön araştırma bulgularına göre, evcil hayvan sahibi olmak sözlü çalışma belleğine de fayda sağlıyor.

Bu beyin aktivasyonu sadece kedi ve köpeklerle sınırlı değil. Araştırmaya katılan kişilerin tavşanlar, sıçanlar, kuşlar, balıklar ve sürüngenlerle de ilgilenmeleriydi.

Florida Üniversitesi Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden baş yazar Jennifer Applebaum ve Michigan Üniversitesi’nde klinik nöroimmünolog ve sinirbilim doçenti Dr. Tiffany Braille, beş yıl veya daha uzun süre evcil hayvan sahibi olmanın, çalışma aşamasında bilişsel gerilemeyi 1,2 puan geciktirerek büyük yararı olduğunu söyledi.

Beş yıldan uzun süredir evcil hayvan sahibi olmanın etkisi neden bu kadar olumlu?

Çalışma, evcil hayvan sahipliği ile bilişsel biliş arasında doğrudan bir nedensel ilişkiden ziyade bir bağlantı olduğunu gösterdi.

“evcil hayvanlarla etkileşimler ile stres azaltmanın psikolojik önlemleri arasında yer alıyor”

Uzmanlar, evcil hayvan yetiştirmenin sosyalleşme ve sorumluluk gibi birçok başka beyin yararı olabileceğini söyledi. Florida Atlantik Üniversitesi Schmidt Tıp Okulu’ndaki Beyin Sağlığı Merkezi’nde Alzheimer Önleme Kliniği direktörü Dr. Richard Isaacson, “Bir evcil hayvana veya birden fazla evcil hayvana sahip olmak, sağlıklı bir beyin yaşam tarzı sağlayan birkaç temel bileşeni birleştirir” dedi.

Çalışma, 50 yaş ve üstü Amerikalıların hayatlarını izleyen ulusal düzeyde temsili bir çalışma olan Sağlık ve Emeklilik Çalışmasına katılan 1.300’den fazla yetişkinin bilişsel verilerini analiz etti.Bilişsel geriliği olan kişiler analizden çıkarıldı. Nihai örnekte, katılımcıların %53’ünden fazlası evcil hayvana sahipti.

Applebaum, “Bir tedavi müdahalesi olarak evcil hayvan sahipliğini önermiyoruz” dedi. “Ancak, kamu politikası ve topluluk ortaklıkları yoluyla evcil hayvan sahibi olan kişilere onları korumaları için destek verilmesini öneriyoruz.”

Kaynak: Cnn Arabic

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − ten =

Yeniler

Köşe Yazıları