2019’dan Beri Sokaklarında Köpek Yok

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Yaşam alanı sokağa dönüşen ama yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı gibi insan ve araç kalabalığı altında can güvenlikleri de tehlikede olan sokak hayvanları saldırganlaşabiliyor. Yine sokaklarda üredikleri ve kimi zaman da aralarına sokağa terk edilen köpekler de katıldığı için sayıları her geçen gün artıyor

SOKAK KÖPEĞİ SAYISI NEDİR?

Ne yazık ki Türkiye’de ne kadar sokak köpeği olduğu bilinmiyor. Ama bu konuda birtakım tahminler yapılıyor. Geçen yıl hayvan hakları ile ilgili yasa tartışılırken AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Eğer kısırlaştırılma yapılmazsa; 10 yıl içerisinde köpeklerle ilgili nüfusun 60 milyona ulaşması bekleniyor” demişti. Mevcut sokak köpeği sayısının da 8 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor.

SOKAKLARINDA KÖPEK OLMAYAN ÜLKE

Peki köpeksiz sokakların olduğu şehirler mümkün mü? Hollanda’nın hayvan hakları ile ilgili duyarlılığı çok eskiye dayanıyor. Öyle ki, 1864’te Lahey’de kurulan Hayvanları Koruma Derneği de bu alanda bir ilk. 1877’de ise ilk köpek barınağı açılmış oldu. Diğer bir taraftan, hayvan istismarı sebebiyle verilen ilk cezalar ise 1866 yılına dayanıyor. Ülkenin sokaklarında 2019 yılından bu yana köpek bulunmuyor.

Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalitesi Bakanlığı Hayvan Hakları Sözcüsü Lisa Gaster, bu uygulamanın nasıl hayata geçirildiğini şöyle anlatmıştı:

“Hollanda’da sokak köpeği yok çünkü hemen bir yerde fark ediliyorlar, yakalanıyorlar ve bir barınağa götürülüyorlar. Belediyeler, sokak köpeklerine (veya kedilerine) en az iki hafta bakmakla yasal olarak sorumlu. İki hafta sonra sorumluluk barınaklara geçiyor. Sokak köpekleri (veya kediler) onları fark eden insanlar tarafından rapor ediliyor ve bulunan hayvan uzman bir kişi tarafından barınağa götürülüyor. Hayvanların nasıl tutulması gerektiğine dair kurallar koyan genel bir ‘hayvan refahı’ yasamız var. Ayrıca 2013 yılında köpek sahiplerinin köpeklerine çip takma zorunluluğu getirildi. Çipi olan köpek, dolaşmaya çıkarsa veya kaybolursa çip sayesinde hızlıca bulunuyor. Ancak çipi yoksa da insanlar sayesinde bu sorun çözülüyor.”

LICG tarafından yapılan açıklamada ise bu uygulamanın hızlı bir şekilde adapte edilmediği ifade edildi. Açıklamada, “Hollanda’da insanların köpekler hakkında düşünme biçimini değiştirmek uzun yıllar aldı. Hala sokaklarda kedilerimiz var ancak onlar köpekler gibi sahipsiz dolaşabildikleri için sokakta kedi görmek yaygın bir durumdur” denildi.

Hollanda’daki diğer benzer problemlerde olduğu gibi, konu hayvan hakları olduğunda da Hollanda inisiyatif almayı tercih etti. Ve onlar için bu, yetkililer ve vatandaşlar tarafından sürdürülen ortak bir çaba haline geldi. Örnek verecek olursak:

-Kanunlar daha katı hale getirildi. Hollanda’da bir hayvana kötü muamelede bulunan ya da onu terk eden bir kişi, 16 bin avrodan fazla para cezası ve 3 yıla kadar da hapis cezasına çarptırılır.
-Bunun yanı sıra, hayvanlara kötü muamelede bulunmanın, insanların yaşadığı kötü muamelelerin bazıları kadar ciddi olduğuna dikkat çekmek amacıyla eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlendi.
-Kontrolsüz üremeyi engellemek için ise, evcil hayvanları ücretsiz kısırlaştırma imkanı sundular.
-İnsanların terk edilen hayvanları evlat edinmesini teşvik etmek için, belli bir cinsi olan hayvanları satın almak isteyen kişilerden yüksek vergiler talep ettiler.

Kaynak: Habertürk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 + 13 =

Yeniler

Köşe Yazıları